Χημικό θάνατο σε κοράλλια προκαλούν ορισμένα είδη φυκιών που εξαπλώνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Καραϊβική. Ενα μονάχα άγγιγμα είναι αρκετό για να προκαλέσει τον θάνατο στα κοράλλια. Τα φύκια του είδους Chlorodesmis μοιάζουν με αθόρυβους δολοφόνους. Ρίχνουν το χημικό τους δηλητήριο στα κοράλλια και αυτά πεθαίνουν σε λίγες μόλις ώρες. Ηδη σε πολλές περιοχές του Ειρηνικού αλλά και της Καραϊβικής, μεγάλες εκτάσεις από κοραλλιογενείς υφάλους έχουν ερημώσει.
Πολλές είναι οι αιτίες που προκαλούν τον θάνατο στα κοράλλια. Ομως, για πρώτη φορά, αμερικανοί επιστήμονες από το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας στις ΗΠΑ, απέδειξαν ότι ορισμένα είδη πράσινων φυκιών μπορούν και σκοτώνουν τα κοράλλια όταν θα έρθουν σε επαφή μαζί τους. Στην έρευνα των επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», τονίζεται ότι εξαιτίας της υπεραλίευσης έχει ελαττωθεί σημαντικά ο πληθυσμός των ψαριών που τρέφονται με φύκια. Για τον λόγο αυτό, τα πράσινα φύκια με τους νηματοειδείς θαλλούς, έχουν βρει πρόσφορο έδαφος να εξαπλωθούν και να υπεραποικίσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους.
Μάλιστα, ο Ντέιβιντ Γκάρισον, διευθυντής του Προγράμματος Βιολογικής Ωκεανογραφίας του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, επισημαίνει ότι «σε ποσοστό 40%- 70%, τα φύκια του είδους Chlorodesmis και άλλα παρεμφερή με αυτά φύκια σκοτώνουν τα κοράλλια, εμποδίζοντας έτσι τη φυσική τους ανάρρωση από τις καταστροφές που προκαλεί ήδη η ανθρωπογενής δραστηριότητα».
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Μαρκ Χέι, που είναι οικολόγος θαλάσσης στο Ινστιτούτο της Γεωργίας, πήραν μικρούς θυσάνους από δύο είδη κοραλλιών, τα οποία φύονται σε υφάλους γύρω από τα νησιά Φίτζι, αλλά και σε υφάλους στον Παναμά, και ανήκουν στα είδη Ρorites Ρorites και Ρorites Cylindrica που είναι μάλιστα ιδιαίτερα ανθεκτικά.
Τα μικροσκοπικά αυτά δείγματα τα «εμφύτευσαν» στον βυθό της θάλασσας, σε μία ειδικά οροθετημένη περιοχή, και δίπλα στα κοράλλια τοποθέτησαν τα φύκια. Επίσης, τοποθέτησαν και πλαστικά φυτά που μοιάζουν οπτικά με κοράλλια. Στην ίδια περιοχή «εμφύτευσαν» και κοράλλια που δεν βρίσκονταν
Οι επιστήμονες στη συνέχεια πραγματοποίησαν τακτικούς ελέγχους κάθε 2, 10 και 20 μέρες για να διαπιστώσουν την κατάσταση των κοραλλιών. Ανακάλυψαν ότι τα κοράλλια που βρίσκονταν κοντά σε φύκια είχαν αποχρωματιστεί και πεθάνει μέσα σε 48 ώρες. Σε άλλες περιπτώσεις τα κοράλλια πέθαιναν μέσα σε 20 μέρες, ενώ υπήρχαν και κοράλλια που επέζησαν επειδή τα φύκια είτε ήταν ακίνδυνα είτε βρίσκονταν μακριά τους.
Οι ειδικοί κατάλαβαν ότι τα κοράλλια πέθαιναν από τις χημικές ουσίες των φυκιών μόνο όταν αυτά βρίσκονταν σε άμεση επαφή μαζί τους. «Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο αυτά τα φύκια έχουν αυτό το χημικό οπλοστάσιο», λέει ο Χέι. «Ισως αυτό το δηλητήριο να το χρησιμοποιούν για να αμύνονται απέναντι σε μικροβιακές μολύνσεις. Ομως, τώρα πια είναι ξεκάθαρο ότι το χρησιμοποιούν και για να σκοτώνουν τα κοράλλια ή και για να εμποδίζουν την ανάπτυξή τους».
Από τα φύκια στην Καραϊβική που εξέτασαν οι επιστήμονες, τα πέντε από τα επτά είδη σκότωναν κοράλλια με το δηλητήριό τους, ενώ στον Ειρηνικό Ωκεανό τα τρία από τα οκτώ είδη φυκιών που εξετάστηκαν διαδραμάτιζαν τον ίδιο ρόλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!