Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Προσφυγή κατά της Ιαπωνίας για τη φαλαινοθηρία ετοιμάζει η Αυστραλία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της Ιαπωνίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να σταματήσει το κυνήγι φαλαινών στο Νότιο Ωκεανό έξω από την Ανταρκτική.

Το κυνήγι φαλαινών απαγορεύεται με μορατόριουμ που επέβαλε το 1989 η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας. Η Ιαπωνία όμως συνεχίζει να σκοτώνει εκατοντάδες κήτη κάθε χρόνο, εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στις διατάξεις που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για «ερευνητικούς» σκοπούς. Στην πραγματικότητα, το κρέας των φαλαινών καταλήγει σε εστιατόρια.
Φάλαινες επιμένουν να κυνηγούν και η Ισλανδία και η Νορβηγία.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα καταθέσει τα πρώτα έγγραφα κατά της Ιαπωνίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η σημερινή ανακοίνωση για την εκκίνηση της νομικής διαδικασίας δείχνει ότι η [αυστραλιανή] κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να σταματήσει οριστικά τη φαλαινοθηρία στο Νότιο Ωκεανό» δήλωσε ο υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας Πίτερ Γκάρετ.
Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας υπουργός Αλιείας χαρακτήρισε την ανακοίνωση «πολύ απογοητευτική».
Τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία είχαν επικρίνει επανειλημμένα τη στάση της Ιαπωνίας και εμμέσως συμπαραστέκονται στους ακτιβιστές που παρενοχλούν τα φαλαινοθηρικά έξω από την Ανταρκτική.
Αυτή την εβδομάδα, ο Νεοζηλανδός ακτιβιστής Πιτ Μπετούν δικάζεται στην Ιαπωνία επειδή ανέβηκε παράνομα σε ένα φαλαινοθηρικό και «επιτέθηκε» στο πλήρωμα με «βόμβες» ενός δύσοσμου υλικού.
Τον Ιούνιο, οι χώρες-μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας θα κληθούν να εξετάσουν μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα επέτρεπε στην Ιαπωνία να κυνηγά νόμιμα ένα μικρό αριθμό φαλαινών κάθε χρόνο. Η Αυστραλία και αρκετές ακόμα χώρες δεν αποδέχονται το συμβιβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...