Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Μπορεί ένας ουρανοξύστης να καθαρίσει έναν ποταμό με εκτεταμένη μόλυνση;



Φανταστείτε έναν ουρανοξύστη που αντί να στεγάζει γραφεία και σπίτια, στην ουσία θα καθαρίζει έναν μολυσμένο ποταμό, ενώ παράλληλα θα φιλοξενεί και θα δίνει δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους που ζουν σε χαμόσπιτα και φτωχογειτονιές.

Αυτή είναι η πρωτοποριακή ιδέα πίσω από το «αρχιτεκτονικό θαύμα» που σκοπεύει να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον μολυσμένο ποταμό Ciliwung στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας.
Ο ποταμός Ciliwung είναι ο μεγαλύτερος εκ των 13 ποταμών που διέρχονται από την Τζακάρτα και περνά μέσα από 72 περιοχές της πόλης.
Σύμφωνα με την επαρχιακή κυβέρνηση της Τζακάρτα, στις όχθες του ποταμού έχουν «ξεφυτρώσει» αμέτρητες φτωχογειτονιές, με παράνομα χαμόσπιτα και περίπου 400 μικροεπιχειρήσεις.
Οι κάτοικοι πάντα χρησιμοποιούσαν τον ποταμό ως χωματερή για τα οικιακά απορρίμματα, με αποτέλεσμα σήμερα ο  Ciliwung να κατατάσσεται στους ποταμούς που έχουν υποστεί «εκτεταμένη μόλυνση».
Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, τέσσερις φιλόδοξοι αρχιτέκτονες -ο Rezza Rahdian, ο Erwin Setiawan, ο Ayu Diah Shanti και ο Leonardus Chrisnantyo- δηλώνουν ότι μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα και να καθαρίσουν τον ποταμό.
Οι τέσσερις αρχιτέκτονες συμμετείχαν στον αμερικανικό διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και επάξια κέρδισαν τη δεύτερη θέση αφού η ιδέα τους για τον «ουρανοξύστη που καθαρίζει» χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή και φιλόδοξη.
Όπως δήλωσε ο Diah Shanti, ένας από τους αρχιτέκτονες που εμπλέκονται στο σχέδιο Ciliwung, «η ιδέα για τον ουρανοξύστη – καθαριστή προέκυψε όταν σκεφτήκαμε ότι στον ποταμό θα έπρεπε να εγκατασταθεί μια περιβαλλοντική μηχανή».
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της μηχανής, ένα φίλτρο θα καθαρίζει τα απορρίμματα και τα οργανικά απόβλητα από το νερό του ποταμού, ενώ οι επικίνδυνες ουσίες θα καταστρέφονται.
Στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα υπάρχει καθαρό νερό για τους κατοίκους, ενώ θα τοποθετηθούν και αρδευτικά κανάλια για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Για την υλοποίηση του προγράμματος χρειάζεται κυβερνητική στήριξη, πράσινες επενδύσεις και πολλή τύχη…
«Προφανώς χρειάζεται μεγάλη βοήθεια και καλή συνεργασία για την υλοποίηση της ιδέας», τόνισε ο κ. Diah Shanti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...