Κυριακή 30 Μαΐου 2010

«Μπλόκο» στο αιολικό πάρκο του δήμου Θίσβης


Την αναστολή της εγκατάστασης και λειτουργίας του άιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 36 MW στη θέση Μελίσσι του Δήμου Θίσβης Νομού Βοιωτίας αποφάσισε το ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, με προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκου αναστέλλεται η από 10.7.2009 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και η από 22.7.2009 απόφαση του ίδιου γενικού γραμματέα με την οποία χορηγήθηκε η άδεια εγκατάστασης του εν λόγω αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσέφυγε ο δήμαρχος Θίσβης. Στην αίτησή του υποστηρίζει ότι η ευρύτερη περιοχή, μέρος της οποίας καταλαμβάνεται από τον αιολικό σταθμό έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1998 και ουδέποτε ήρθη η αναδάσωση.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με την νομοθεσία για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών όρων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει.

Επισημαίνει δε, ότι πριν την έκδοση των δύο αποφάσεων του γενικού γραμματέα περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος δεν προηγήθηκε, όπως απαιτεί η νομοθεσία, θεσμοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΔΠ).

Ο δήμαρχος Θίσβης υποστηρίζει ότι η κατασκευή αιολικού σταθμού θα επιφέρει αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, καθώς θα πραγματοποιηθεί εκχέρσωσης, κοπή δένδρων, θάμνων, κ.λπ. και θα αλλοιωθεί το ανάγλυφο της περιοχής για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ε' Τμήματος του ΣτΕ ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...