Σάββατο 1 Μαΐου 2010

H BP στο στόχαστρο για τη διαρροή από την εξέδρα πετρελαίου στη Λουιζιάνα



Η British Petroleum οφείλει να διαθέσει περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Κόλπο του Μεξικού, διαμηνύει η αμερικανική κυβέρνηση, την ώρα το που ενδεχόμενο περιβαλλοντικής καταστροφής στο Δέλτα του Μισισιπή βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.
Μετά την Λουιζιάνα, κατάστασης έκτακτης ανάγκης κήρυξαν ακόμα δύο πολιτείες, ο Μισισιπής και η Αλαμπάμα. Από τη γεώτρηση στο βυθό του Κόλπου του Μεξικού συνεχίζουν να αναβλύζουν καθημερινά 750.000 λίτρα πετρελαίου την ημέρα, και η κηλίδα έχει πλέον ξεπεράσει σε μήκος τα 200 χλμ.
Το ακατέργαστο πετρέλαιο έχει φτάσει στα πλωτά φράγματα που αναπτύχθηκαν λίγο έξω από τις ακτές προκειμένου να προστατεύσουν τις μεγάλες αποικίες πελεκάνων και άλλων πτηνών. Απειλούνται επίσης μεγάλοι πληθυσμοί καρκινοειδών και οστράκων, καθώς και τα τουριστικά θέρετρα της περιοχής.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι η BP είναι νομικά υποχρεωμένη να καλύψει το τεράστιο κόστος της απορρύπανσης, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Κυριακή την περιοχή της καταστροφής.
Για προληπτικούς λόγους διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία τριών άλλων εξεδρών άντλησης στον Κόλπο. Στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 300 πλοία και αεροσκάφη.
Επικρίσεις

Σε πολυσέλιδο έγγραφο της BP, το οποίο κατατέθηκε το 2009 στις ομοσπονδιακές Αρχές και είδε τώρα το φως της δημοσιότητας, το ενδεχόμενο μεγάλης διαρροής πετρελαίου αναφέρεται ότι είναι απίθανό ή σχεδόν αδύνατο.

Η εταιρεία, η οποία μίσθωνε την εξέδρα από την αμερικανική Transocean, παραδέχεται στο έγγραφο ότι ενδεχόμενη διαρροή θα είχε επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, εκτιμούσε όμως ότι η απόσταση της εξέδρας από τις ακτές, περίπου 80 χιλιόμετρα, θα εμπόδιζε μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας.
Τώρα όμως οι αρχές εκτιμούν ότι η διαρροή θα προκαλέσει μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.
«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την BP να διαθέσει επιπρόσθετους πόρους» δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο. Ανάλογες οι επικρίσεις στην εταιρεία από τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας Μπόμπι Τζίνταλ: «Έχω κάποιες ανησυχίες ότι τα μέσα της BP δεν επαρκούν» είπε.
Ανεξέλεγκτη διαρροή

Η πετρελαιοκηλίδα από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα κάλυψε μία ζώνη 200 επί 110 χιλιομέτρων και έχει πλησιάσει με τη βοήθεια των ανέμων πολύ κοντά στο Δέλτα του Μισισιπή.
Μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου. Εκφράζονται φόβοι ότι η διαρροή θα ξεπεράσει αυτή του Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989 με αποτέλεσμα τη διαρροή 11 εκατομμυρίων γαλονιών πετρελαίου.

Μέχρι τώρα, όλες οι προσπάθειες για τον περιορισμό της κηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού δεν έχουν αποδώσει. Η BP χρησιμοποίησε υποβρύχια ρομπότ για να κλείσει τις στρόφιγγες της εξέδρας που βρίσκεται σε βάθος 1.500 μέτρων, οι εργασίες όμως αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες.
Εντωμεταξύ, οι άνεμοι και ο έντονος κυματισμός δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το έργο των Αρχών για τον περιορισμό της κηλίδας.

Απαντώντας στην κρίση που δημιουργήθηκε, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα πάγωσε τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέες εξέδρες μέχρι να διακευκανθούν τα αίτια της έκρηξης που προκάλεσε τη βύθιση της πλατφόρμας της BP.
* Μία κινητή εξέδρα άντλησης πετρελαίου ανατράπηκε την Παρασκευή σε ένα κανάλι της Λουιζιάνας νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, χωρίς να διαπιστωθεί καμία διαρροή πετρελαίου προς το παρόν, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ η οποία εργάζεται για να ασφαλίσει
την εγκατάσταση. «Δεν υπάρχουν τραυματίες. Τα αίτια του συμβάντος είναι ακόμη άγνωστα», αναφέρεται από την Ακτοφυλακή.


Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...