Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΒΡ: «Είμαστε απολύτως υπεύθυνοι για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας»


Ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ δήλωσε ότι η εταιρεία του είναι «απολύτως υπεύθυνη» για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από την έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
Μιλώντας στο NBC, ο Τόνι Χέιουαρντ πρόσθεσε ότι η ΒΡ προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να περιορίσει την πετρελαιοκηλίδα για δύο με τρεις μήνες.
Νωρίτερα, ανακοίνωση που εξέδωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός ανέφερε ότι θα «πληρώσει όλες τις δαπάνες που επιβάλλεται για τον καθαρισμό» της πετρελαιοκηλίδας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε την ΒΡ χθες, Κυριακή, στη διάρκεια επίσκεψής του στις ακτές της Λουιζιάνας. «Ας το ξεκαθαρίσουμε: η ΒΡ είναι υπεύθυνη για τη διαρροή αυτή. Η ΒΡ θα πληρώσει».
Από την πετρελαιοπηγή που οι εταιρίες δεν έχουν καταφέρει να σφραγίσουν, κάτω από τη βυθισμένη εξέδρα, διαρρέουν 800.000 λίτρα αργού πετρελαίου στη θάλασσα ημερησίως.
Ο όμιλος δεσμεύεται επίσης να «πληρώσει όλες τις αιτήσεις για νόμιμες αποζημιώσεις για απώλειες και ζημιές που οφείλονται στην πετρελαιοκηλίδα», αναφερόμενος κυρίως σε ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία, σε πρόσωπα που επλήγησαν και σε εμπορικές απώλειες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ περιορίζει σε 75 εκατομμύρια δολάρια την ευθύνη της ΒΡ σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδας, εκτός από τα έξοδα καθαρισμού.
Ένα ομοσπονδιακό ταμείο, το οποίο χρηματοδοτείται από ένα φόρο στο πετρέλαιο, θα μπορούσε να καλύψει ποσό έως ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για αποζημιώσεις, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, ο καθαρισμός της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού μπορεί να κοστίσει από δύο έως τρία δισεκατομμύρια δολάρια.
Η πλατφόρμα, σε απόσταση 80 χλμ. ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνα, βυθίστηκε στις 22 Απριλίου ύστερα από έκρηξη και έπιασε φωτιά, ενώ ολοκλήρωνε τη διάνοιξη μιας υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής για λογαριασμό της BP Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...