Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Αφθονη ενέργεια και καθαρό περιβάλλον

Clyde Hutchison inspecting the latest batch of...Image via Wikipedia
Το επόμενο που μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή μέσω της συνθετικής γονιδιωματικής είναι η δημιουργία βακτηρίων κατά παραγγελία, που είναι ρυθμισμένα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή για συγκεκριμένες ενέργειες.
Ηδη η πετρελαϊκή εταιρεία ΕxxonΜobil, η οποία αγοράζει τεχνογνωσία από τη Synthetic Genomics του Βέντερ, έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα έρευνας και δημιουργίας βιοκαυσίμων από φωτοσυνθετική άλγη (μικροφύκια).
«Το ενδιαφέρον στη φωτοσυνθετική άλγη είναι η εναλλακτική προσπάθεια απεμπλοκής από την εξάρτηση των ορυκτών καυσίμων και την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» λέει Ρόντνι Αντριους, διευθυντής του Κέντρου Ενεργειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Κεντάκι στις ΗΠΑ.
«Η φωτοσυνθετική άλγη που θα υποστεί τροποποίηση θα έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα παράλληλα με την απόδοση ενέργειας. Το πιο σημαντικό είναι η μείωση των εκπομπών αερίων, αφού για την ανάπτυξή της η άλγη χρησιμοποιεί όχι μόνο το διαθέσιμο φως του ήλιου, αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα» λέει ο δρ Εμιλ Τζέικομπς, αντιπρόεδρος στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της ΕxxonΜobil.
Επίσης, ειδικά τροποποιημένα μικρόβια και άλλοι μικροοργανισμοί θα μπορούν να καθαρίζουν ρίπους στη θάλασσα και την ξηρά. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχουν βακτήρια που μπορούν να καθαρίσουν καρκινογόνα χημικά αφήνοντας στη θέση τους ακίνδυνα υποπροϊόντα. Η δυσκολία ήταν να αναπτύξουν αυτά τα βακτήρια σε εργαστηριακό περιβάλλον, το πρόβλημα όμως αναμένεται να λυθεί με τη νέα τεχνική του Βέντερ και των συνεργατών του. «Κάποια μέρα», λέει ο Βέντερ, «η συνθετική γονιδιωματική θα είναι συνηθισμένη και θα βοηθά να κατασκευάσουμε μια ευρεία γκάμα νέων και πολύπλοκων χημικών, αλλάζοντας τον τρόπο παραγωγής ενέργειας και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων».
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...