Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Τις επόμενες ημέρες θα είναι γνωστό αν πέτυχε το σφράγισμα της διαρροής από τη BP

Συνεχίζεται από την BP η προσπάθεια να σφραγιστεί η διαρροή από την πετρελαιοπηγή που ανεξέλεγκτη μόλυνε για ένα και πλέον μήνα τον Κόλπο του Μεξικού, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα από τη μεγάλη υποβρύχια επιχείρηση ήταν, κατά την εταιρεία, ενθαρρυντικά.


Η BP ανέφερε ότι είναι ακόμα νωρίς για να φανεί αν η διαδικασία, που δεν έχει δοκιμαστεί ξανά σε βάθος 1500 μέτρων, ήταν επιτυχημένη. Όπως υπολογίζουν οι μηχανικοί θα μπορούν να δώσουν μία απάντηση αργά τη Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο.
Το απόγευμα της Παρασκευής η εταιρεία συνεχίζει τη λεγόμενη επιχείρηση «top kill» για το οριστικό σφράγισμα της υποβρύχιας γεώτρησης. Μετά τη διοχέτευση βαριάς λάσπης, τα συνεργεία γεμίζουν το φρεάτιο με μπάζα. Στο τελικό στάδιο, η κεφαλή της γεώτρησης θα σφραγιστεί με τσιμέντο.
Την πληγείσα Λουιζιάνα επισκέπτεται την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε την προηγούμενη ημέρα ότι επικεφαλής της επιχείρησης κατά της πετρελαιοκηλίδας είναι η κυβέρνηση και όχι η BP.

Παραταύτα, αποκαλύπτεται και επίσημα πλέον ότι η ποσότητα πετρελαίου που διέρρευσε είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε ανακοινωθεί αρχικά και έτσι πρόκειται για τη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Περί τα 12.000 βαρέλια διέρρεαν καθημερινά για ένα μήνα· αρχικά υπολογίζονταν σε χίλια για να αναθεωρηθεί αργότερα σε πέντε χιλιάδες.
Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι το 60% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι με τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, η  κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσουν για έξι μήνες οι άδειες για υπεράκτια άντληση πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και η πώληση αδειών για άντληση στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ευθύνες επιρρίπτουν στην εταιρεία και οι εργαζόμενοι στην βυθισμένη εξέδρα.Κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο δύο εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν στο δυστύχημα της 20ης Απριλίου αποκάλυψαν ότι η BP αμελούσε την συντήρηση των εγκαταστάσεων για να εξοικονομήσει χρήματα.

«Το ατύχημα σχεδόν ήταν προδιαγεγραμμένο», υπογράμμισαν. Έντεκα εργαζόμενοι σκοτώθηκαν την ημέρα της έκρηξης, και δεκάδες τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι όχι σοβαρά. Επίσης επτά εργαζόμενοι στη διαδικασία απορρύπανσης νοσηλεύονται αφού ανέφεραν συμπτώματα ναυτίας, πονοκεφάλων και πόνων στο στήθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...