ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΕ ΛΙΜΝΗ, ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ
Σε νέα βάση τίθεται πλέον η σύνταξη του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας και την οριοθέτηση των ζωνών προστασίας του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.Το μείζον πρόβλημα για την προστατευόμενη περιοχή της λίμνης είναι η έλλειψη ενός επαρκούς θεσμικού πλαισίου. Το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί οριστικά από τη στιγμή που θα εκδοθεί το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα, η έλλειψη του οποίου έχει διάφορες «παρενέργειες» σε βάρος του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου. Με την παρουσίαση των νέων χαρτών και την ανάλυση των βασικών στοιχείων, στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης, ξεκίνησε ουσιαστικά η τελική φάση για την οριστικοποίηση του σχεδίου.Την ευθύνη σύνταξης του σχεδίου έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο οποίο οι τοπικοί φορείς επέστρεψαν πριν από τρεις μήνες το προηγούμενο σχέδιο προεδρικού διατάγματος, επικαλούμενοι την έλλειψη ευκρινούς αποτύπωσης των ζωνών προστασίας στους χάρτες του υπουργείου. Το υπό σύνταξη προεδρικό διάταγμα έχει διπλό σκοπό: Αφενός θα καθορίζει την υπόσταση του φορέα διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας και θα προσδιορίζει το ρόλο και τις αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου και αφετέρου θα θέτει το πλαίσιο προστασίας του οικοσυστήματος της λίμνης και γενικότερα των περιοχών του Λεκανοπεδίου που χρήζουν προστασίας.
Υπάρχει κενό
Η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται «προβληματική», καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν λόγο για «θεσμικό κενό». Έτσι, ζητούμενο για όλους τους τοπικούς φορείς είναι η αποσαφήνιση των «γκρίζων» περιοχών γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα και μέσα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Στην πρώτη ενημέρωση που έγινε προχθές, και βασιζόταν ουσιαστικά στους συνταχθέντες από τον φορέα διαχείρισης χάρτες, επισημάνθηκε η ανάγκη επίσπευσης και ολοκλήρωσης του προεδρικού διατάγματος.Παράλληλα, όμως, εκτιμήθηκε πως θα πρέπει να περιγράφονται με πλήρη σαφήνεια οι ζώνες προστασίας των περιοχών που θα προστατεύονται απόλυτα όπως και τα όρια όλων των ζωνών, προκειμένου να αποφευχθούν ενστάσεις ή και αντιδράσεις.Η έκδοση του προεδρικού διατάγματος θα βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη δόμηση και θα κλείσει όλα τα «παραθυράκια» στο Λεκανοπέδιο. Κι αυτό γιατί οι όροι δόμησης θα αναφέρονται με σαφήνεια για τις ζώνες εκείνες που σήμερα θεωρούνται «γκρίζες» και υπάρχει θεσμικό κενό. Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες που ολοκλήρωσε ο φορέας διαχείρισης αφορούν σημαντικά οικοσυστήματα και μνημεία που βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου. Μάλιστα, η διοίκηση του φορέα διαχείρισης, μετά τη σημαντική προεργασία που έκανε, κάνει λόγο για «λεπτά ζητήματα» που θα πρέπει να διευθετηθούν. Οι συντεταγμένες των χαρτών θα διευκρινίζουν όλες τις υπό αμφισβήτηση –για οιαδήποτε δράση- «γκρίζες» ζώνες, θέτοντας σαφείς όρους και ξεκάθαρα όρια σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
Συμμετέχει στη σύνταξη
Οι χάρτες αυτοί, οι οποίοι θα περιληφθούν στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος, αναφέρονται στις ζώνες προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας και της λίμνης Βρέλλη, στις πηγές Κρύας και Τούμπας, στο αστικό δάσος των Ιωαννίνων καθώς στο λόφο του Σπηλαίου Περάματος. Επίσης, περιλαμβάνουν και την τάφρο Λαψίστας, σημείο το οποίο κατά καιρούς έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών επειδή αποτελεί αποδέκτη ρύπανσης του ποταμού Καλαμά και των παρακαλάμιων οικισμών.Στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης συμμετείχε και η Ελένη Γιορταμάκη, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και μέλος του οργάνου, η οποία θα συμμετέχει στη σύνταξη του σχεδίου. Να σημειωθεί, πως το υπουργείο θα συντάξει το επόμενο χρονικό διάστημα το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο θα τεθεί και πάλι σε διαβούλευση. Σχετικά με την πρώτη συζήτηση των χαρτών, χαρακτηρίζεται «χρήσιμη, εποικοδομητική και αναγκαία» από τη διοίκηση του Φορέα.
Προστίθενται
και νέα στοιχεία
Οι χάρτες συντάχθηκαν με πρωτοβουλία της διοίκησης του φορέα διαχείρισης. Βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Πέτρος Τσουμάνης, είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το προεδρικό διάταγμα. «Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε και με τις δυνατότητες που έχουμε για να βοηθήσουμε στη σύνταξη του σχεδίου», δήλωσε, θεωρώντας ότι πρόκειται για «σημαντική δουλειά» σε ό,τι αφορά την «παραγωγή των θεματικών χαρτών και τον καθορισμό ορίων των ζωνών». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που ο φορέας είχε με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η διοίκηση ευελπιστεί ότι θα υπάρξει κοινωνική συναίνεση στα κρίσιμα σημεία του διατάγματος.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!