Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Οικολόγοι Πράσινοι: Νομοσχέδιο για τα απορρίμματα



Θετικές πλευρές αλλά και επικίνδυνα παράθυρα για καύση

Επικίνδυνα παράθυρα για τα συμφέροντα που προωθούν ακριβές και επικίνδυνες τεχνολογίες θερμικής επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων, παραμένουν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τίτλο «Τροποποίηση της νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων και τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.) και άλλες διατάξεις». Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί ολοκληρωμένη απάντηση στο ακανθώδες πρόβλημα των απορριμμάτων.
Στις διατάξεις του υπάρχουν και σημαντικές θετικές πλευρές, παραμένει όμως ζητούμενο μια ολοκληρωμένη πολιτική τολμηρού ρεαλισμού με στόχο αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων και μια κοινωνία «μηδενικών απορριμμάτων» μέσα από διαδικασίες πρόληψης και μείωσης, διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ή αναερόβιας επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος.
Μια τέτοια πολιτική οφείλει να διακρίνεται από φιλικότητα προς το κλίμα (χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου), ελεγχόμενο κόστος, απλότητα, και να στηρίζεται στην συμμετοχή και την καλλιέργεια υπεύθυνης στάσης του κάθε πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...