Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ανάσα ζωής για 15 δήμους

Νέο, σαφώς οικολογικότερο τοπίο, αλλά και κάποιες «γκρίζες» ζώνες περιλαμβάνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού, που εγκρίθηκε στην τελευταία -μαραθώνιας διάρκειας- συνεδρίαση του Οργανισμού Αθήνας και χθες διαβιβάστηκε στη νομική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μετά την επεξεργασία, το νομοθέτημα θα υποβληθεί για έγκριση στο ΣτΕ, με στόχο να θεσμοθετηθεί στο τέλος του χρόνου. Είναι μια παρέμβαση που σχετίζεται με ολόκληρο το λεκανοπέδιο, αφού αφορά έναν ορεινό όγκο πολύ κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ επηρεάζει άμεσα 15 δήμους (Αθήνας, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας, Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών), που βρίσκονται στις παρυφές του Υμηττού.


Στα υπέρ των νέων ρυθμίσεων περιλαμβάνονται η αύξηση της ζώνης απόλυτης προστασίας (Α' ζώνη) από τα 76.000 στα 93.000 στρέμματα και σαφής καθορισμός αρχαιολογικής ζώνης, όπου επιτρέπεται η γεωργία και η κατασκευή αποθηκών έως 30 τετραγωνικά και μόνον σε οικόπεδα με εμβαδόν 20 στρέμματα. Στη Β' ζώνη η επιφάνεια των οικοπέδων ορίζεται στα 40 στρέμματα, επιτρέπονται όμως οι εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής, καθώς και τα σχολικά κτίρια, υπό προϋποθέσεις. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν νέοι αυτοκινητόδρομοι, ακόμα και στην Α' ζώνη, ενώ το μεγαθήριο των 28.000 τετραγωνικών δίπλα στη Σχολή Χωροφυλακής θα αντιμετωπιστεί με διάλογο.
Το αρχικό σχέδιο είχε παρουσιαστεί από την Τίνα Μπιρμπίλη στα μέσα Απριλίου. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση, με τους κυνηγούς και τους δήμους των ανατολικών περιοχών του βουνού να δίνουν μάχες χαρακωμάτων. Το κυνήγι, παρά το κατενάτσιο, εξακολουθεί να απαγορεύεται. Οι δήμοι όμως κέρδισαν μερικά «δωράκια».
Τα πιο σημαντικά από τα νέα στοιχεία του τελικού σχεδίου, που αποκαλύπτει η «Ε», προβλέπουν τα εξής:
* Αυξάνεται στα 40 στρέμματα το όριο του γηπέδου για να χορηγηθεί οικοδομική άδεια στη Β' ζώνη. Ορίζεται ιδιαίτερα χαμηλός συντελεστής δόμησης (0,2), ενώ η κάλυψη φτάνει έως το 15% του οικοπέδου, το οποίο επιπλέον πρέπει να φυτευθεί με δένδρα τουλάχιστον στο 50%. Στις υπόλοιπες ζώνες, εκτός της Α' όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση, το όριο αρτιότητας των γηπέδων ορίζεται στα 20 στρέμματα. Σε κάθε περίπτωση δεν ισχύουν οι παρεκκλίσεις της αρτιότητας.
* Προβλέπεται η απομάκρυνση όλων των κεραιών και η κατασκευή το πολύ δύο ιστών για τη συγκέντρωση όλων των υποδομών που χρησιμοποιούν σήμερα οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα διασαφηνιστούν με μελλοντική υπουργική απόφαση.
* Καταργούνται οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι μονάδες που βρίσκονται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή οφείλουν να μετεγκατασταθούν μέσα σε δύο χρόνια από τη δημοσίευση του διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
* Χαρακτηρίζονται ανενεργά όλα τα λατομεία και επομένως χωρίς περίοδο χάριτος παύουν να λειτουργούν, ενώ υποχρεώνονται να αποκαταστήσουν το φυσικό ανάγλυφο μέσα σε τρία χρόνια.
* Εντάσσονται στην Α' ζώνη προστασίας όλα τα ρέματα, μαζί με λωρίδες πλάτους 50 μέτρων από τις δύο πλευρές του άξονά τους. Προβλέπεται η μελλοντική οριοθέτηση των ρεμάτων.
* Απαγορεύονται το κυνήγι και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός σε όλη την προστατευόμενη περιοχή. Απαγορευτικό και στις υπαίθριες διαφημίσεις.
* Δημιουργείται αρχαιολογική ζώνη, που, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού, καλύπτει τις περιοχές Κάστρο, Λαμπρικά και Κίτσι του Δήμου Κορωπίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι μπορεί να αυξηθούν αν προκύψουν νεότερα στοιχεία.
* Υλοποιούνται όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί. Θα έχουν και δικαίωμα της αναθεώρησης της άδειας αλλά μόνον για μία φορά και χωρίς αύξηση της κάλυψης του οικοπέδου, του συντελεστή δόμησης και του όγκου της οικοδομής. Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2010 και για ένα χρόνο, έχει επιβληθεί αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος.
* Επιτρέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων περίθαλψης, πρόνοιας, αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά μόνον εφόσον οι άδειες που έχουν ήδη χορηγηθεί αφορούν γήπεδα τα οποία δεν βρίσκονται σε δασικές περιοχές και έχουν την έγκριση της Αρχαιολογίας.
* Διατηρούνται όλα τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια (κατοικίες, σχολεία, θεραπευτήρια, ναοί, μονές, νεκροταφεία κ.λπ.) εφόσον βρίσκονται σε περιοχή όπου προβλέπονται οι χρήσεις τους. Δεν έχουν δικαίωμα επέκτασης, αλλά μπορούν να πάρουν άδεια για επισκευές.
* Επιτρέπεται η δημιουργία ενός δημοτικού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε κάθε έναν από τους Δήμους Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών. Σε κάθε περίπτωση οι δήμοι θα πρέπει να διαθέτουν γήπεδο 10 στρεμμάτων. Το κτίσμα θα έχει επιφάνεια 150 τετραγωνικών και ύψος έως 5,5 μέτρα, μαζί με τη στέγη.
* Επιβάλλεται σε όλα τα κτίρια να ακολουθούν τους κανόνες της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
* Δημιουργείται φορέας διαχείρισης, που θα έχει ευθύνη για την εκπόνηση πενταετών σχεδίων οικολογικής διαχείρισης. Οι αρμόδιες πολεοδομικές και δασικές υπηρεσίες οφείλουν να εκπονήσουν κατάλογο κτισμάτων και αυθαίρετων ενεργειών, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ασαφής είναι η διατύπωση σε σχέση με επιτρεπόμενα έργα στην Α' ζώνη, που σχετίζεται με τις επεκτάσεις της Αττικής οδού προς τα νότια προάστια. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι μπορεί να προωθηθούν, αρκεί να εκπονηθεί και να εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από την οποία θα προκύπτει ότι τα έργα «δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διατήρηση του προστατευόμενου αντικειμένου και κυρίως των οικοτόπων». *

Καθεστώς απόλυτης προστασίας για τα πάρκα Γουδή - Ιλισίων

Τα νέα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων, που θα καταλαμβάνουν περίπου 5.000 στρέμματα στις ανατολικές παρυφές της πρωτεύουσας και θα επηρεάζουν ώς την καρδιά της Αθήνας, περιγράφουν τα καινούργια άρθρα που προστέθηκαν στο σχέδιο διατάγματος του Οργανισμού Αθήνας για την Προστασία του Υμηττού.
Πρόκειται για τη ζώνη Δ' της προστατευόμενης περιοχής, η οποία με βάση τους αρχικούς προγραμματισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε παραπεμφθεί σε χωριστό διάταγμα. Επικράτησαν όμως δεύτερες σκέψεις και το νέο σχέδιο καθορίζει τις βασικές αρχές των πάρκων και προαναγγέλλονται ειδικές μελέτες που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ολοκληρωθούν ώς τον Οκτώβριο.
Η πιο σημαντική ρύθμιση προβλέπει ότι ο πυρήνας και των δύο πάρκων χαρακτηρίζεται «άλσος, ελεύθεροι χώροι, αστικό πράσινο», που σημαίνει ότι εντάσσεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας και δεν μπορεί να χτιστούν οικοδομές. Επιτρέπεται η κατασκευή υπαίθριων καθιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, διαδρομές για περίπατο και ποδήλατο. Μικρά περίπτερα, έως 30 τετραγωνικά, μπορεί να κατασκευαστούν μόνο στην περιμετρική ζώνη.
Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις προβλέπουν:
* Την κατάργηση όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με εξαίρεση τα στρατόπεδα Ζορμπά και Φακίνου.
* Την απαγόρευση νέων κατατμήσεων χωρίς προηγούμενη άδεια του Οργανισμού Αθήνας και της διάνοιξης νέων δρόμων.
* Την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων του Μπάντμιντον μετά τη λήξη της σύμβασης με τον επιχειρηματία. Σ' αυτό το διάστημα επιτρέπεται να αναπτύσσει δραστηριότητες που εντάσσονται στο πάρκο και συνάδουν με το πλαίσιο διαχείρισης.
* Την κατασκευή μικρών έργων για την παράκαμψη των μεγάλων λεωφόρων (Κατεχάκη, Κανελλοπούλου, Ούλοφ Πάλμε κ.λπ.).
* Τη μελλοντική ένταξη στα νέα πάρκα και άλλων περιοχών, όπως εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί κοινόχρηστες αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο κοινό, μικρές εκτάσεις που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση των εισόδων και κυρίως την παραρεμάτια ζώνη που συνδέει τον Υμηττό με τον Δήμο Παπάγου.
* Την άμεση ένταξη στον οικιστικό ιστό των ελεύθερων χώρων του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου, έπειτα από διάλογο με τις πρυτανικές αρχές.
* Την απαγόρευση ανέγερσης νέων κτιρίων και ναών, που «φωτογραφίζει» παλιότερα σχέδια της Εκκλησίας σε δασική περιοχή στον Καρέα, καθώς και την απόπειρα για κατασκευή στούντιο στο Στρατόπεδο Σακέτα.
* Την κατασκευή του νέου κτιρίου των 28.000 τετραγωνικών δίπλα στις Σχολές Χωροφυλακής, σε συνδυασμό με τις υπό εκπόνηση μελέτες. Καταργείται το πάρκινγκ.
* Την επανεξέταση των χώρων στάθμευσης με τη ρητή δέσμευση ότι στον πυρήνα των πάρκων δεν επιτρέπεται η κίνηση τροχοφόρων. Προβλέπονται μόνον υπαίθριοι χώροι στην περίμετρο του πυρήνα, των 10 θέσεων. Δεν υπάρχει σαφής αναφορά για το μεγάλο πάρκινγκ στο πάρκο της Διοχάρους στα Ιλίσια, εκτός από τη ρητή απαγόρευση κοπής δένδρων.
* Τη χωροθέτηση κεντρικού σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών στη θέση του πρώην εργοταξίου της Αττικής Οδού, δίπλα στην Πολυτεχνειούπολη.
Με έμμεσο τρόπο προαναγγέλλονται παρεμβάσεις στις οικιστικές ζώνες που περιβάλλουν τα δύο μητροπολιτικά πάρκα.     enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...