Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Το κίνημα των Cleanjunkies

Αν και διαφημιστής στο επάγγελμα, ο 35χρονος Βαγγέλης Μάγγος θεωρεί ότι οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που αναρτώνται σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της Αθήνας αποτελούν όχι μόνο προσβολή της αισθητικής, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και δημόσιο κίνδυνο. Μην περιμένοντας από το κράτος «να κάνει κάτι», αποφάσισε να αναλάβει δράση. Ετσι γεννήθηκαν οι Cleanjunkies!

«Πριν από ένα χρόνο περνούσα καθημερινά από ένα δρόμο και έβλεπα καμιά δεκαπενταριά διαφημιστικές πινακίδες κρεμασμένες στην περίφραξη ενός οικοπέδου» λέει ο Βαγγέλης Μάγγος στην «Espresso». Σκέφτηκα: τόσο δύσκολο είναι να πάρω έναν κόφτη να τις βγάλω; Πήγαμε τότε μερικά φιλαράκια και τις βγάλαμε. Και ήταν τρομερό γιατί αμέσως από πίσω φάνηκε πράσινο. Το οικόπεδο είχε δέντρα, αλλά το μάτι πήγαινε στις πινακίδες».

Οπως υποδηλώνει και το όνομά τους, οι Cleanjunkies είναι μια ομάδα ενεργών πολιτών «εθισμένων» στην καθαριότητα. Αφότου γνωρίστηκαν και συντονίστηκαν μέσα από τις ιστοσελίδες που δημιούργησε ο 35χρονος διαφημιστής, βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας και ξηλώνουν τις παράνομες πινακίδες που βρίσκονται σχεδόν παντού. «Οπλισμένοι» με κόφτες και ενίοτε με σκάλες και άλλα εργαλεία, κατεβάζουν τα αντιαισθητικά διαφημιστικά από περιφράξεις οικοπέδων, μαντρότοιχους και δέντρα, ενώ ορισμένες φορές ξηλώνουν πανό που κρέμονται σε ανισόπεδες διαβάσεις της πόλης και ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσουν στο οδόστρωμα και σε διερχόμενα αυτοκίνητα.

«Είμαστε απλοί πολίτες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που αποφασίσαμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη» δηλώνει στην «Espresso» ο κ. Μάγγος, τονίζοντας ότι η δραστηριότητά τους είναι σύννομη, σε αντίθεση με τις πανταχού παρούσες πινακίδες. Φυσικά, δεν είναι η επιβολή του νόμου που κινητοποιεί τους Cleanjunkies -αυτό είναι δουλειά των κρατικών υπηρεσιών-, αλλά η υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος. «Το κάνουμε για τρεις λόγους» εξηγεί ο ίδιος. «Ο πρώτος είναι το περιβάλλον, που μολύνεται από τις συχνά σκουριασμένες πινακίδες. Δεύτερος είναι το αισθητικό κομμάτι και τρίτος ο οπτικός θόρυβος, δηλαδή ο κατακλυσμός από μηνύματα που πάνε να σε τρελάνουν».

Τα ομαδικά e-mail στα 2.500 μέλη του group στο Facebook φέρνουν νέους εθελοντές στις σχετικές εξορμήσεις, ενώ τα περίπου δεκαπέντε άτομα που ανήκουν στον πυρήνα των Cleanjunkies κυκλοφορούν με έναν κόφτη στο αυτοκίνητο ή τη μηχανή τους για να κατεβάζουν τις παράνομες πινακίδες που «ξαναφυτρώνουν» στους δρόμους που έχουν καθαρίσει.

Μέχρι τώρα οι Cleanjunkies δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια των αποστολών τους. Οι περαστικοί συνήθως τους επικροτούν και καμιά φορά τους βοηθούν κιόλας. Εκείνο όμως που συχνότερα τους ρωτούν είναι τι βγάζουν από αυτό. Οπως διαπιστώνει ο κ. Μάγγος, «ο Ελληνας δεν έχει συνηθίσει να του λες ότι δεν βγάζεις τίποτα. Λέει: δεν μπορεί, κάτι κρύβεται εδώ. Είναι τρομερό αυτό το πράγμα».

Φυσικά, ο 35χρονος διαφημιστής επικροτεί την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αφαίρεση χιλιάδων παράνομων διαφημιστικών πινακίδων μεγάλου μεγέθους που δεν θα μπορούσαν ποτέ να ξηλώσουν οι Cleanjunkies, τόσο για τεχνικούς όσο και για νομικούς λόγους. «Τώρα γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια, που μακάρι να συνεχιστεί και να έχει αποτέλεσμα» σχολιάζει.

«Σε μία μόνο εξόρμηση τέσσερις αποφασισμένοι Cleanjunkies μπορούν να κατεβάσουν και να ρίξουν στους κάδους ανακύκλωσης 400 πινακίδες» μας πληροφορεί ο Στέφανος Ψημένος. Ο 47χρονος χαρτογράφος μπήκε στην ομάδα αντιδρώντας στην «αισθητική υποβάθμιση που προκαλούν ορισμένοι αναρτώντας πινακίδες οπουδήποτε», ενώ ένας επιπλέον λόγος ήταν οι πληγές που του προξένησε το σκουριασμένο σύρμα μιας τέτοιας πινακίδας, παράνομα κρεμασμένης σε διάζωμα δρόμου των βορείων προαστίων.

Οπως λέει ο ίδιος, αφιερώνει έως και μία ώρα την ημέρα για τη δραστηριότητα αυτή, ενώ έχει αναλάβει να διατηρεί καθαρή τη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Πεντέλης. Εκτός από κόφτη, έχει μαζί του και ειδικό λοστό για να αντιμετωπίζει τα 15άρια μπουλόνια που χρησιμοποιούν ορισμένοι για να βιδώνουν διαφημιστικά σε δέντρα. ΣΤΑΘΗΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...