Σάββατο 8 Μαΐου 2010


Εκτός νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ το φράγμα Αγίου Νικολάου

Παρέμβαση του Δημήτρη Τσιρώνη στην Βουλή
Απετράπη η κατασκευή φράγματος Αγ. Νικολάου στον Άραχθο. Το ζήτημα τέθηκε κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ από πολλούς φορείς, οικολογικές και πολιτικές οργανώσεις – μεταξύ των οποίων και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Άρτας – και από τον βουλευτή Άρτας Δημήτρη Τσιρώνηστην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με αποτέλεσμα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, να περιοριστούν τα υδροηλεκτρικά έργα που θεωρούνται ΑΠΕ στα 15. Το αρχικό σχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που είχε κατατεθεί στη Βουλή και είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για διαβούλευση περιελάμβανε στις ΑΠΕ όλα τα υδροηλεκτρικά έργα μέχρι 100 MW, μεταξύ των οποίων και το Φράγμα Αγίου Νικολάου στον Άραχθο που είναι 95 MW. Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη πρακτικά αυτό θα σήμαινε ότι:
Α) Το φράγμα στον Άγιο Νικόλαο θα μπορούσε πλέον να κατασκευαστεί με τη νέα αίτηση που έχει υποβάλλει η κατασκευάστρια εταιρεία στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), αφού δεν θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου στο οποίο είχε στηριχθεί η ακύρωσή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς θα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ θα υπερίσχυε παντός άλλου.
Β) Θα ήταν ακόμη περισσότερο συμφέρουσα η κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου, καθώς θα είχε το ειδικό αυξημένο τιμολόγιο που έχουν τα υδραυλικά έργα που θεωρούνται ως ΑΠΕ. Το ζήτημα τέθηκε έγκαιρα από τον βουλευτή Άρτας Δημήτρη Τσιρώνη στην αρμόδια Υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη για τους κινδύνους που υπήρχαν από την επέκταση των ΑΠΕ σε υδροηλεκτρικά έργα από 15 MW – 100 , καθώς όπως είπε, κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει σε καμιά χώρα στον κόσμο. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Μαΐου, όπου θα ψηφιστεί και οριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...