Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Πράσινο λεωφορείο ντυμένο με γκαζόν στο 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας


Του Θαναση Tσιγγανα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενα καταπράσινο λεωφορείο ντυμένο με αληθινό χλοοτάπητα προσεγγίζει τη στάση που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Ο οδηγός του, με ένα ειδικό σύστημα πλοήγησης που «γνωρίζει» τις συνήθειές του, το παρκάρει με άνεση έξω από το Πράσινο Σπίτι.
Το πράσινο λεωφορείο, η ηλιακή στάση, το σύστημα πλοήγησης και το Πράσινο Σπίτι αποτελούν τέσσερα διαφορετικά προϊόντα που «συνδέονται» μεταξύ τους, τα οποία μπορεί να δει κάποιος αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, στο 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας που διοργανώνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η ΔΕΘ.
Μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλη της καινοτομίας; Ναι, λένε οι εκπρόσωποι του ΕΒΕΘ και της ΔΕΘ που υλοποιούν την πρώτη διοργάνωση, ενώ το καλυμμένο με γκαζόν πράσινο λεωφορείο μεταφέρει ήδη σε κάθε δρόμο και γωνιά της πόλης το μήνυμα: Mπορούμε να ζήσουμε με την εναλλακτική ενέργεια, να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη. «Η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει τη βιομηχανία του μέλλοντος για τη Θεσσαλονίκη», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Δ. Μπακατσέλος.
Το 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας περιλαμβάνει πρωτοποριακά προϊόντα που θα στηθούν σε διαφορετικά σημεία της πόλης έως τις 16 Μαΐου. Στόχος, κατά τον κ. Μπακατσέλο, το Φεστιβάλ -στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και επιχειρηματίες από ΗΠΑ, Ισπανία, Δανία, Πορτογαλία- «να γίνει θεσμός που θα στηρίζει την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης και θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη των ευρωπαϊκών πόλεων που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία». Μέσα στο λεωφορείο εκτίθεται βραβευμένο ξύλινο ποδήλατο για παιδιά και συστήματα για την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Βράβευση
Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Βασιλικό Θέατρο με τη συμμετοχή του ΜΙΤ και βράβευση κορυφαίων προσκεκλημένων της Google, της Ferrari, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Design, που θα παρουσιάσουν «διεθνείς πρακτικές και πρωτοπορίες στην ψηφιακή και πράσινη ανάπτυξη». Το ΜΙΤ συμμετέχει στο 1ο Φεστιβάλ με τρία καινοτόμα προϊόντα. Το ΕΥΕ Stop, ένα σύνολο διαδραστικών υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας για πληροφόρηση και ψυχαγωγία, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις αρχές της Φλωρεντίας, το AIDA, σύστημα πλοήγησης για το αυτοκίνητο και το Holosonics Audio Spotlight, ηχοσύστημα όπου η ροή ήχου ελέγχεται με την ακρίβεια που ελέγχεται ο φωτισμός. Το ΑΠΘ συμμετέχει με το βραβευμένο Smart Eyes Project Epitome, μια εφαρμογή υποστήριξης των τυφλών για πλοήγηση στο Ιντερνετ μέσω φωνητικών μηνυμάτων. Στον χώρο του λιμανιού δημιουργήθηκε διαδραστικός χώρος (Idea Factory) όπου οι επισκέπτες μπορούν να πειραματιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...