Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Νίκη Φούντα: Η εξοικονόμηση ενέργειας ως απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια

Απλοποίηση και Ενίσχυση του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ” Οίκον” στην Επικράτεια και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, έχει τονίσει με πλείστες κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις, την ανάγκη να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας των πολιτών.


Σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο παρέχει κίνητρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.
Απαντώντας σε προηγούμενη επίκαιρη ερώτησή μας, με ικανοποίηση ακούσαμε τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α κ. Μανιάτη, να δηλώνει πως «στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ που δίνεται από το ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας, έως και να διπλασιαστεί».

Ωστόσο, διαπιστώνουμε πως το Υπουργείο δεν θέλησε να εντάξει ως τώρα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στις προτεραιότητές του, παρά τις εξαγγελίες του, αλλά ούτε και στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας για το Περιβάλλον. Ο στόχος του Υπουργείου και του Προγράμματος που αφορούσε σε λιγότερες από 230.000 κατοικίες έως το 2020, είναι ελάχιστα ελπιδοφόρος. Εκτός αυτού, το “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον” εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ αδυνατεί να καλύψει το πλήθος των αιτήσεων και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Άλλωστε, τα κτίρια στην Ελλάδα είναι από τα πιο ενεργοβόρα στην Ευρώπη και επίσημα στοιχεία δείχνουν πως περισσότερες από 2.700.000 κατοικίες στερούνται βασικής μόνωσης. Λάθος νοοτροπία δεν μας επέτρεψε να επενδύσουμε στην ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, ενώ το “φάντασμα” της κρίσης δεν επέτρεψε να διορθώσουμε τα λάθη μας τα τελευταία χρόνια.

Όπως καταδεικνύει η κ. Φούντα με νέα Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο βαθμός υλοποίησης και προώθησης του Προγράμματος σε κάθε Περιφέρεια δεν είναι γνωστός, καθώς δεν υπάρχει πλήρης δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, υπαχθεί, συμβασιοποιηθεί και ολοκληρωθεί. Όσον δε αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πρόσφατα ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώθηκαν ότι οι περιπτώσεις τους δεν προβλέπεται να υπαχθούν στο εν λόγω Πρόγραμμα, διότι στη συγκεκριμένη Περιφέρεια δεν αναλογούν άλλοι πόροι.

Οι δηλώσεις λοιπόν για διπλασιασμό κονδυλίων του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για τη νέα προγραμματική περίοδο θα γίνουν πράξη;

Ζητούμε επίσημη ενημέρωση για τον σχεδιασμό του Υπουργείου, καθώς και τα στοιχεία (για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα) των αιτήσεων, με το συνολικό ποσό που αποδόθηκε στους πολίτες.

Η αναγκαιότητα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» είναι αναμφισβήτητη, τόσο περιβαλλοντικά -περιβαλλοντική αναβάθμιση- όσο και κοινωνικά -περιορισμός ενεργειακής φτώχειας. Ας μην ξεχνούμε, όμως, και την απαραίτητη αναπτυξιακή χροιά, αφού το Πρόγραμμα δημιουργεί σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, συντηρεί αρκετούς κλάδους επενδύσεων και αναθερμαίνει,ενισχύει τον δοκιμαζόμενο κλάδο της κατασκευής.

Στον νέο σχεδιασμό του προγράμματος οφείλει να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης αλλά κι επανακαθορισμός των κριτηρίων και των προβλεπόμενων δράσεων, ώστε περισσότεροι συμπολίτες μας να μπορέσουν να ενταχθούν και να απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει ένα κτίριο με κατάλληλη ενεργειακή συμπεριφορά, απολαμβάνοντας παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...