Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

ΙΕΚ ΔΟΜΗ Ας κάνουμε την προστασία του περιβάλλοντος, καθημερινή πρακτική, στάση ζωής, προοπτική για το μέλλον


Εκστρατεία  για την υγεία και το περιβάλλον με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον
Στο πλαίσιο  του εορτασμού της  Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, ο τομέας Υγείας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, συνεχίζει την  εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, με στόχο ένα πιο υγιή πλανήτη. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι προσωπική μας υπόθεση, είναι το κεντρικό σύνθημα αυτής της πρωτοβουλίας, για να μεταφέρει ηχηρά το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να αποτελέσει καθημερινή πρακτική και στάση ζωής όλων μας, για την εξασφάλισης ενός υγιή πλανήτη στο μέλλον, τη στιγμή που διεθνώς η συλλογική προσπάθεια με σκοπό την προστασία του πλανήτη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Η ευαισθητοποίηση  όλων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος  και ειδικότερα των νέων, είναι  απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής αειφορίας  αλλά και της υγείας των πολιτών στο μέλλον.
Για το ΙΕΚ  ΔΟΜΗ, η περιβαλλοντική αγωγή και  η ευαισθητοποίηση των νέων, είναι  αναπόσπαστο μέρος μιας αναβαθμισμένης επαγγελματικής παιδείας. Η πρωτοβουλία του τομέα Υγείας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εφαρμόζει το ΙΕΚ ΔΟΜΗ και τελεί υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Fοrum για την Υγεία και το Περιβάλλον.
Info: ΙΕΚ ΔΟΜΗ, Χ. Τρικούπη 17, Αθήνα, Τηλ. 210 3840 552, www.iekdomi.gr  

Κρατάμε το δάσος ζωντανό!

Η Mercedes-Benz Ελλάς χρηματοδοτεί δράσεις για την προστασία του δάσους της Φολόης στην Πελοπόννησο.
Η Mercedes-Benz Ελλάς, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όσον αφορά στα περιβαλλοντικά προβλήματα των καιρών μας, υποστηρίζει ενεργά το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης για την αποκατάσταση και προστασία ενός μοναδικού ελληνικού δάσους, του δάσους της Φολόης στην Πελοπόννησο.
Με τη δημιουργία δασικών μονοπατιών, δραστηριότητες διατήρησης της βιοποικιλότητας, προμήθεια εξοπλισμού πυροφύλαξης, σεμινάρια δασοπυρόσβεσης, απομάκρυνση απορριμμάτων και άλλα έργα,  ενισχύουμε την προσπάθεια για τη διαφύλαξη και τη συνέχιση της ανάπτυξης του ανεκτίμητου φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.  
Ταυτόχρονα, θέλοντας να δώσουμε την ευκαιρία στους πελάτες μας να ζήσουν ποιοτικές εμπειρίες κοντά στη φύση μαζί με τις οικογένειές τους, αλλά και να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος με ευχάριστο και οργανωμένο τρόπο, δημιουργήσαμε το Mercedes-Benz Trekking Club. Πρόκειται για ένα «φυσιολατρικό» πρόγραμμα, που προσφέρει στους κατόχους επιβατηγών αυτοκινήτων Mercedes-Benz στην Ελλάδα, τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε οργανωμένες εκδρομές, επιμορφωτικές ξεναγήσεις, διαφορετικές αποδράσεις, υπαίθριες δραστηριότητες και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις με προορισμό τα ομορφότερα ελληνικά δάση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος  της Mercedes-Benz Ελλάς & Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., κ. Σταύρος Παρασκευαΐδης δήλωσε σχετικά: «Η Mercedes-Benz συμπεριφέρεται σε παγκόσμιο επίπεδο ως υπεύθυνος πολίτης. Oι οικονομικοί, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί στόχοι μας πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία, καθώς η μακροχρόνια επιχειρηματική επιτυχία είναι εφικτή, μόνο όταν δεν παραμελούνται τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Συγκεκριμένα δε, όσον αφορά στο περιβάλλον, έχουμε σημαντική υποχρέωση όχι μόνο να συμβάλλουμε ενεργά στην προστασία του, αλλά να παρακινούμε και τους συνανθρώπους μας να κάνουν το ίδιο, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις ομορφιές της φύσης. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε το Mercedes-Benz Trekking Club. Για να ανακαλύψουμε τα δασικά μονοπάτια της χώρας μας. Για να κρατήσουμε το δάσος ζωντανό. Γιατί ζωντανό δάσος σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας!».

Green Τίνα, αίολος στα μαλλιά της

Υπάρχει έστω και ένας υπουργός που να μη φροντίζει για την αυτοπροβολή του; Που να μην έχει ιδιαίτερο γραφείο; Που να αποφεύγει τις συνεντεύξεις και την καλλιέργεια καλών σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης; Που να μην έχει έστω μία ιστοσελίδα; Που να μην έχει έστω κι έναν λογαριασμό στο Facebook για να προβάλλει τις δραστηριότητές του; Και παρ’ όλα αυτά, να είναι απολύτως εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες, με το Internet, τα ηλεκτρονικά μηνύματα; Που να είναι και φίλος του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ιδιαίτερη έφεση σε αυτά τα νέα μέσα επικοινωνίας; Ε, λοιπόν, ΝΑΙ! Είναι η ΤΙΝΑ Μπιρμπίλη.

Ακόμα κι εγώ εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι το μόνο βιογραφικό της υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ και χρονολογείται από πολλών μηνών. Πουθενά δεν υπάρχει -προφανώς γιατί η ίδια δεν το φρόντισε- ένα βιογραφικό τής προκοπής. Κανένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης δεν καταδέχτηκε ώς τώρα να φτιάξει ένα βιογραφικό της. Ούτε η Βικιπαίδεια δεν έχει γι’ αυτήν ένα ελάχιστο άρθρο. Πάλι καλά που ξέρει πότε ορκίστηκε υπουργός. Ακόμα και στο Google, αν αναζητήσετε ένα βιογραφικό της, θα ανακαλύψετε μεταξύ των πρώτων ένα δικό μας άρθρο που είχαμε γράψει στην «Espresso» την πρώτη εβδομάδα που ορκίστηκε και τότε δεν τη γνώριζε κανείς! Επειτα από επτά μήνες, ενώ γνωρίζουμε πολλά για τη δραστηριότητά της, δεν μάθαμε απολύτως τίποτα καινούργιο για την ίδια.

Χωρίς διάθεση κολακείας, είναι το μόνο σεμνό άτομο στην κυβέρνηση και όποιος τη συνάντησε με την ιδιότητα της υπουργού γνωρίζει ότι αυτό είναι πηγαίο και όχι έντεχνη καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης εικόνας.

Από τις ειδήσεις μάθαμε ότι έφτιαξε έναν πράσινο κουμπαρά και ένα πράσινο ταμείο για το περιβάλλον και έτσι ελπίζει να γλιτώσει μερικά από τα χρήματα που θα δοθούν για τη «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ευτυχής που κληρονόμησε από τον Γ. Σουφλιά ένα τέτοιο ζήτημα και ήταν υποχρεωμένη να το «τακτοποιήσει», αλλά τουλάχιστον φρόντισε να μην ξανακάνει το ίδιο λάθος που έκανε τις πρώτες ημέρες, όταν μπλέχτηκε με τα δήθεν «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, μιας και ο φίλος της υπουργός Οικονομικών θεώρησε ότι θα έπρεπε να τη βάλει να τα ανακοινώσει, αν και διαφωνούσε με την επιβολή τους. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε πρόσφατα είπε ότι ήταν ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο που δεν έχει καμία σχέση με το περιβάλλον. Το ίδιο είπε ότι θα είναι και οποιοδήποτε μέτρο λάβει το υπουργείο Οικονομικών για τα αυθαίρετα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θα έχει καμία ανάμειξη.

Κι αυτό το βρίσκω πρωτότυπο: είναι η μόνη υπουργός που παραδέχτηκε ότι έκανε τουλάχιστον ένα λάθος και το κατονόμασε και υποσχέθηκε να μην το ξανακάνει.

Πρόλαβε ώς τώρα να ψηφίσει μια σειρά νόμων (σαν να ήταν η μόνη υπουργός η οποία ήταν προετοιμασμένη γι’ αυτόν τον ρόλο), ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και μόνον ο Γιάννης Ραγκούσης μπορεί να συγκριθεί μαζί της σε παραγωγικότητα. Μόνο που ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν ήδη γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου πολλά χρόνια πριν, όταν η Τίνα Μπιρμπίλη ήταν απλώς ένας άνθρωπος εξ απορρήτων που μάλλον έγραφε ή χτένιζε τις ομιλίες του και συμμετείχε στις δράσεις του τομέα Περιβάλλοντος.

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έκλεισε ένα μεγάλο νομοθετικό κενό, χωρίς να υποχωρήσει στις πιέσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (οι οποίοι είχαν και την υποστήριξη μελών του υπουργικού συμβουλίου), που ήθελαν μεγαλύτερη ελευθερία στη δημιουργία μεγάλων αιολικών πάρκων στα νησιά και σε θαλάσσιες περιοχές. Ακόμα και οικολογικές οργανώσεις λένε ότι στο θέμα αυτό ήταν πιο σκληρή ακόμα και από τις ίδιες. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθεί κάποιος που θεωρεί τον εαυτό του «οικολόγο» για κάποια που δηλώνει ότι δεν είναι «οικολόγα».

Πρόλαβε να ασχοληθεί με τα «πράσινα σπίτια», με τον ποταμό Ασωπό, δεν τελείωσε ακόμα, αν και δεν θέλει να προκαλεί, με την εκτροπή του Αχελώου, ρύθμισε τις επιχορηγήσεις των φωτοβολταϊκών και έχει ανοίξει ένα σωρό θέματα, ενώ ετοιμάζει νομοσχέδιο για το ποδήλατο, νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιομηχανία, νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, για την ανακύκλωση και, αν συνέχιζα να γράφω μόνον τους τίτλους από τα θέματα που έχει ανοίξει, θα γέμιζα τη σελίδα. Μέχρι και με τους κυνηγούς της Αττικής τα έβαλε! Πώς τα κατάφερε, δεν το κατάλαβα ποτέ.

Εκείνο που κανένας δεν έμαθε ποτέ είναι οι κόντρες που έχει σχεδόν καθημερινά με συναδέλφους της υπουργούς, οι οποίοι με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης για επενδύσεις της ζητούν να εγκρίνει προγράμματα που για να γίνουν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Είτε πρόκειται για τη συνέχιση λειτουργίας ρυπογόνων βιομηχανιών είτε για τη μόλυνσης μιας λίμνης από ιδιώτες, είτε για την υλοτόμηση του Ολύμπου από τα μοναστήρια που το εκμεταλλεύονται είτε για τη δημιουργία μεγάλων MALL στην πρωτεύουσα και σε περιοχές που είναι ήδη επιβαρυμένες. Κανένας δεν σκέφτεται (ή παριστάνει ότι δεν το σκέφτεται) ότι για να ζήσει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο πρέπει να κλείσουν μερικές εκατοντάδες καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην «Espresso» στις 9 Οκτωβρίου 2009 για την Τίνα Μπιρμπίλη την είχαμε χαρακτηρίσει «γνήσια εκπρόσωπο της γενιάς των 700 ευρώ», αναφέροντας διακριτικά τις δυσκολίες που έχει μια μητέρα να τα φέρει βόλτα ιδίως όταν η ίδια ανατρέφει το παιδί της μόνη της. Αυτό δεν άλλαξε τώρα που έγινε υπουργός, καθώς είναι εξωκοινοβουλευτική υπουργός, δεν έχει τις απολαβές των 6.000 ευρώ που έχουν οι κοινοβουλευτικοί και πρέπει να τα βγάλει πέρα με μηνιαίο μισθό 2.500 ευρώ, με όλα τα έξοδα παράστασης που έχει μία υπουργός, ώστε να μην την κακολογούν και τα κανάλια ότι φοράει τα ίδια παπούτσια πάνω από… δύο φορές! Ελπίζω ότι δεν γίνομαι κουτσομπόλης με το να αναφέρω τέτοιες λεπτομέρειες, άλλωστε τον ίδιο μισθό παίρνει και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι επίσης εξωκοινοβουλευτικός από τότε που παραιτήθηκε από την Ευρωβουλή. Στο ίδιο άρθρο μου για την Τίνα έγραφα μάλλον προφητικά πριν από επτά μήνες: «Μπορεί να νομίζετε ότι υπερβάλλω, αλλά όποιος με γνωρίζει ξέρει ότι κι εγώ είμαι δύσκολος άνθρωπος. Σπάνια θα πω καλή κουβέντα για πολιτικό, γιατί σπάνια συναντώ και καλό πολιτικό τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα. Εμπιστευτείτε την Τίνα! There Is No Alternative...» (τα αρχικά των λέξεων σχηματίζουν το όνομά της).


ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ

Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

«Μπλόκο» στο αιολικό πάρκο του δήμου Θίσβης


Την αναστολή της εγκατάστασης και λειτουργίας του άιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 36 MW στη θέση Μελίσσι του Δήμου Θίσβης Νομού Βοιωτίας αποφάσισε το ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, με προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκου αναστέλλεται η από 10.7.2009 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και η από 22.7.2009 απόφαση του ίδιου γενικού γραμματέα με την οποία χορηγήθηκε η άδεια εγκατάστασης του εν λόγω αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσέφυγε ο δήμαρχος Θίσβης. Στην αίτησή του υποστηρίζει ότι η ευρύτερη περιοχή, μέρος της οποίας καταλαμβάνεται από τον αιολικό σταθμό έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1998 και ουδέποτε ήρθη η αναδάσωση.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με την νομοθεσία για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών όρων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει.

Επισημαίνει δε, ότι πριν την έκδοση των δύο αποφάσεων του γενικού γραμματέα περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος δεν προηγήθηκε, όπως απαιτεί η νομοθεσία, θεσμοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΔΠ).

Ο δήμαρχος Θίσβης υποστηρίζει ότι η κατασκευή αιολικού σταθμού θα επιφέρει αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, καθώς θα πραγματοποιηθεί εκχέρσωσης, κοπή δένδρων, θάμνων, κ.λπ. και θα αλλοιωθεί το ανάγλυφο της περιοχής για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ε' Τμήματος του ΣτΕ ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι αρκούδες άρχισαν τις ανοιξιάτικες βόλτεςΤους... δρόμους έχουν πάρει οι καφέ αρκούδες που εμφανίζονται πλέον ακόμη και σε περιοχές όπου δεν συνήθιζαν. Στη διάρκεια της άνοιξης ως και τις αρχές του καλοκαιριού οι αρκούδες είναι ιδιαιτέρως δραστήριες για δύο λόγους: αφενός διότι πρόκειται για περίοδο αναπαραγωγής και αφετέρου γιατί αναζητούν εντατικά τροφή μετά τον χειμέριο ύπνο. Γι΄ αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, οι αρκούδες ξεκινούν μακρινές περιπλανήσεις που τις οδηγούν σε περιοχές όπου έχουν πολλά χρόνια να εμφανισθούν αψηφώντας τεχνητά εμπόδια και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους προκειμένου να καλύψουν άμεσες τροφικές ανάγκες.Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά που αποτυπώνουν αυτό το εποχικό φαινόμενο και το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται και με μια μικρή πληθυσμιακή ανάκαμψη του είδους στη χώρα μας. Στη μια περίπτωση μια θηλυκή αρκούδα προσέγγισε με τα δύο μικρά της (στη φωτογραφία) κτηνοτροφική εγκατάσταση στην περιοχή Σφηκιάς, σε δασική περιοχή των Κάτω Πιερίων (Νομός Ημαθίας), χωρίς να προξενήσει ζημιές. Μια άλλη αρκούδα εμφανίστηκε σε περιοχή της Φθιώτιδας η οποία αποτελεί μια από τις νοτιότερες περιοχές σποραδικής παρουσίας αρκούδας στην Ελλάδα. Τα άλλα δύο περιστατικά καταγράφηκαν σε περιοχές μόνιμης παρουσίας αρκούδας. Μια θηλυκή με τα μικρά της διέσχισε την Εγνατία οδό στο ύψος του αφύλαχτου «κόμβου Μετσόβου» προκειμένου να προσεγγίσει χωράφι με οπωροφόρα δέντρα σε αναζήτηση τροφής. Στην άλλη περίπτωση, στην περιοχή Κορυδαλλού η αρκούδα κατέστρεψε περίφραξη σε μικρό εκτροφείο θηραμάτων σε δασική περιοχή η οποία θεωρείται πέρασμα για την αρκούδα, χωρίς να προκληθούν άλλες ζημιές.Επειδή η εμφάνιση της αρκούδας προκαλεί σύγχυση και φόβο στους ανθρώπους οι επιστήμονες της οργάνωσης Καλλιστώ υπενθυμίζουν ότι η αρκούδα δεν επιτίθεται ποτέ σε άνθρωπο. Η αρκούδα θα απομακρυνθεί μόλις αντιληφθεί ανθρώπινη παρουσία αν δεν προσπαθήσει κάποιος να την απειλήσει ή να την κυνηγήσει.

vima

ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ!Η εταιρία πήρε την άδεια εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας χωρίς να λάβει υπόψη την ύπαρξη σχολείου! Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την αυτοψία που έκανε χτες το πρωί σε συγκεκριμένο χώρο στην Ανατολή η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων. Η ανακάλυψη αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθώς οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν «περάσει» από τη Διεύθυνση αυτή το 2004.Η κεραία αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στο 1ο δημοτικό σχολείο εδώ και έξι χρόνια. Γονείς και μαθητές του σχολείου που αντιλήφθηκαν την κεραία, έκαναν προχτές το πρωί διαμαρτυρία στο Δημαρχείο, ενώ η παράταξη «Άπειρος Τόπος» έθεσε το ζήτημα προχτές στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να διαβιβαστεί ο φάκελος τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα της εγκατάστασης του σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στην Ανατολή.Το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποδέχτηκε έτσι την καταγγελία των κατοίκων της περιοχής ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι με τους οποίους εγκρίθηκε η καταρχήν εγκατάσταση της κεραίας. Την επόμενη μέρα, χτες, έγινε και η αυτοψία, η οποία «βρήκε» ότι σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από την κεραία λειτουργεί σχολείο. «Το σχολείο δεν λήφθηκε υπόψη κατά τη χορήγηση της αδείας στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας, η οποία θα αποστείλει τον φάκελο και στην Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τις δικές της ενέργειες.Επί της συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης επικαλέστηκε τις θετικές εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. «Εμείς βασιστήκαμε σε αυτές τις εισηγήσεις» είπε, ενώ πρότεινε σε εκπροσώπους γονέων του σχολείου, που ήταν παρόντες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.Η όλη ιστορία φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της νομιμότητας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες για αρκετά χρόνια λειτουργούσαν με ένα ασαφές νομοθετικό πλαίσιο.Από το 2006 και μετά, τα πράγματα μπήκαν σε κάποια σειρά, αλλά, όπως φαίνεται, τα περί νομιμότητας εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα. Και το χειρότερο; Η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση αποδεικνύεται ότι κάθε άλλο παρά φρόντισε να ενημερώσει τους πολίτες για την κεραία και να τους προστατέψει από ενδεχόμενη ακτινοβολία πέραν των ορίων ασφαλείας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Κινδυνεύουν βατράχια 150 εκατ. ετών

Φωτογραφία
Γλίτωσαν από τα...
ποδοβολητά των δεινοσαύρων, αλλά κινδυνεύουν από τη λειτουργία ορυχείων στη Νέα Ζηλανδία. Δύο είδη βατράχων που ζουν στα τροπικά δάση του βόρειου τμήματος της Νέας Ζηλανδίας είναι ίδια και απαράλλαχτα εδώ και 150 εκατομμύρια χρόνια! Αλλά τώρα, όπως προειδοποιεί η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, τα αμφίβια αυτά που έχουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον από εξελικτική σκοπιά, κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Γι΄ αυτό και έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Οι βάτραχοι του Αρτσι (Leiopelma archeyi) και του Χόχστετερ (Leiopelma hochstetteri), θεωρούνται ως ζωντανά απολιθώματα. Κι αυτό γιατί σε απολιθώματα βατράχων ηλικίας 150 εκατομμυρίων χρόνων που έχουν μελετηθεί, διαπιστώθηκε ότι οι πρόγονοι των δύο αυτών αμφιβίων είναι σχεδόν ίδιοι και απαράλλακτοι με τους απογόνους του, ακόμη κι αν έχει περάσει τόσο απίστευτα μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Τα συγκεκριμένα είδη αμφιβίων είναι ορισμένα από τα σπανιότερα και εντυπωσιακότερα που συναντάμε σήμερα», λέει η Ελεν Μέρεντιθ από τη Ζωολογική Εταιρεία και προσθέτει ότι «στη Νέα Ζηλανδία ζουν σήμερα μόνο τέσσερα είδη βατράχων τα οποία είναι αδιανόητο να ωθήσουμε στην εξαφάνιση για χάρη κάποιων εφήμερων οικονομικών κερδών που θα προέλθουν από τη λειτουργία ορυχείων σε μια περιοχή με σπάνια βιοποικιλότητα».

Αφθονη ενέργεια και καθαρό περιβάλλον

Clyde Hutchison inspecting the latest batch of...Image via Wikipedia
Το επόμενο που μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή μέσω της συνθετικής γονιδιωματικής είναι η δημιουργία βακτηρίων κατά παραγγελία, που είναι ρυθμισμένα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή για συγκεκριμένες ενέργειες.
Ηδη η πετρελαϊκή εταιρεία ΕxxonΜobil, η οποία αγοράζει τεχνογνωσία από τη Synthetic Genomics του Βέντερ, έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα έρευνας και δημιουργίας βιοκαυσίμων από φωτοσυνθετική άλγη (μικροφύκια).
«Το ενδιαφέρον στη φωτοσυνθετική άλγη είναι η εναλλακτική προσπάθεια απεμπλοκής από την εξάρτηση των ορυκτών καυσίμων και την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» λέει Ρόντνι Αντριους, διευθυντής του Κέντρου Ενεργειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Κεντάκι στις ΗΠΑ.
«Η φωτοσυνθετική άλγη που θα υποστεί τροποποίηση θα έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα παράλληλα με την απόδοση ενέργειας. Το πιο σημαντικό είναι η μείωση των εκπομπών αερίων, αφού για την ανάπτυξή της η άλγη χρησιμοποιεί όχι μόνο το διαθέσιμο φως του ήλιου, αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα» λέει ο δρ Εμιλ Τζέικομπς, αντιπρόεδρος στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της ΕxxonΜobil.
Επίσης, ειδικά τροποποιημένα μικρόβια και άλλοι μικροοργανισμοί θα μπορούν να καθαρίζουν ρίπους στη θάλασσα και την ξηρά. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχουν βακτήρια που μπορούν να καθαρίσουν καρκινογόνα χημικά αφήνοντας στη θέση τους ακίνδυνα υποπροϊόντα. Η δυσκολία ήταν να αναπτύξουν αυτά τα βακτήρια σε εργαστηριακό περιβάλλον, το πρόβλημα όμως αναμένεται να λυθεί με τη νέα τεχνική του Βέντερ και των συνεργατών του. «Κάποια μέρα», λέει ο Βέντερ, «η συνθετική γονιδιωματική θα είναι συνηθισμένη και θα βοηθά να κατασκευάσουμε μια ευρεία γκάμα νέων και πολύπλοκων χημικών, αλλάζοντας τον τρόπο παραγωγής ενέργειας και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων».
Reblog this post [with Zemanta]

Οι εταιρείες Η/Υ επιβαρύνουν το περιβάλλον

Image representing Motorola as depicted in Cru...Image via CrunchBase

Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων σέβονται περισσότερο το περιβάλλον απ' ό,τι οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και παιχνιδιών, ανακοίνωσε η οικολογική οργάνωση Greenpeace.

Η οργάνωση παρουσίασε την τριμηνιαία έκθεσή της, όπου κατατάσσονται 18 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικών, από την πιο «πράσινη» σε εκείνη με τη χειρότερη «οικολογική συνείδηση».
Η Greenpeace διευκρινίζει ότι για την κατάρτιση της λίστας χρησιμοποίησε τρία κριτήρια: τη χρήση επικίνδυνων ουσιών στα προϊόντα, την ανακύκλωση των άχρηστων υλικών ή προϊόντων και τη μείωση των συνεπειών στο περιβάλλον από την κατασκευαστική τους δραστηριότητα.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η φινλανδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Nokia, την οποία η Greenpeace επαινεί για την απόφασή της να καταργήσει τα νέα προϊόντα της που περιείχαν χημικές ουσίες επιβλαβείς για το περιβάλλον και επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως το βρώμιο, το χλώριο και τριοξείδιο του αντιμονίου.
Δεύτερη έρχεται η Sony Ericsson, ακολουθούμενη από την ολλανδική Philips και την αμερικανική Motorola. Τελευταία στη λίστα (18η) έρχεται η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Nintendo που «παίρνει μηδέν» στη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και την ανακύκλωση των αποβλήτων.
Reblog this post [with Zemanta]

Τον γύρο του κόσμου

Φωτογραφία
Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι φωτογραφίες με τα βατράχια στο οδόστρωμα της Εγνατίας. Παρά την επιστημονική επιμονή, ότι η έξοδος των αμφιβίων οφείλεται στο ότι δεν έχουν πια τίποτα να φάνε στη λίμνη Κορώνεια, αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο 1ον: να είναι κάποιο σημάδι ότι έρχεται η συντέλεια ή 2ον: να είναι μία πανηγυρική πλην αυτοκτονική αντίδραση των βατράχων στην είδηση ότι επιτέλους απαγγέλθηκαν σε κάποιον κατηγορίες για την υπόθεση Siemens. 

Διδάγματα θα αντληθούν;

Φωτογραφία
Στο ΕθνικόΚαταφύγιο Αγριας Ζωής του Μπρέτον, ένας γλάρος δείχνει με τον δικό του τρόπο την τρυφερότητά του σε έναν άλλο που αδυνατεί να πετάξει- πιθανότατα, λένε οι ειδικοί που τον περιμάζεψαν, έπεσε και αυτός θύμα της πετρελαιοκηλίδας. 

Η οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού είναι πια επισήμως η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Κατά δήλωσή του, ο Μπαράκ Ομπάμα σκέφτεται την τραγωδία από το πρωί μέχρι το βράδυ. Διδάγματα θα αντληθούν; 

Το μέλλον του αυτοκινήτου είναι πράσινο!


Η κλιματική αλλαγή και η υπερβολική ρύπανση του περιβάλλοντος οδήγησε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίσουν τις συνέπειες. H Eυρωπαϊκή Eνωση εδώ και αρκετά χρόνια πιέζει συνεχώς τα κράτη-μέλη αλλά και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν στο ελάχιστο τις εκπομπές ρύπων των μοντέλων τους.

Aλλωστε, δεν είναι τυχαίο και το γεγονός πως η φράση «ο ρυπαίνων πληρώνει» υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό τίμημα τόσο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και για τους κατόχους ρυπογόνων αυτοκινήτων. O κύβος ερρίφθη, και εδώ και αρκετά χρόνια σε όλες τις Eυρωπαϊκές Eκθέσεις Aυτοκινήτων τα «πράσινα» μοντέλα αποτελούν το βασικό θέμα τους.
Aπό την άλλη μεριά οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξακολουθούν να εξελίσσουν τους βενζινοκινητήρες αλλά και τους πετρελαιοκινητήρες, ενώ εδώ και μια δεκαετία τα υβριδικά μοντέλα έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

17 ελεύθερες παραλίες στην Αττική

Δεκάδες χιλιόμετρα πανέμορφων παραλιών στην Αττική περιμένουν όσους θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα, συχνά εξωπραγματικά, ποσά που κοστίζουν οι βασικές υπηρεσίες σε μια οργανωμένη πλαζΜολονότι εδώ και πολλά χρόνια η Αττική δεν διαθέτει «ερημικές» ή «μυστικές» παραλίες, από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο και από το Πόρτο Ράφτη μέχρι τον Σχινιά υπάρχουν εξαιρετικές ελεύθερες πλαζ, οι οποίες κάνουν τον επισκέπτη να ξεχνά ότι βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα.
Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα 17 από αυτές τις παραλίες. Οι περισσότερες διαθέτουν κάποιες στοιχειώδεις υποδομές για όσους θέλουν να φάνε ή να πιουν κάτι, αλλά έχουν και άπλετο ελεύθερο χώρο για τα μέλη μιας οικογένειας που θέλουν να κάνουν ένα ήσυχο μπάνιο, να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους ομπρέλες και να πιουν τον καφέ που έφεραν από το σπίτι. Και, φυσικά, δεν πληρώνεις οκτώ ευρώ στην είσοδο...
Οι τιμές
Τα απαραίτητα «αξεσουάρ» για την ημερήσια απόδραση
Η εκδρομή σε μια κοντινή παραλία που δεν έχει οργάνωση απαιτεί καλή προετοιμασία. Αν μια οικογένεια σκοπεύει να μείνει στην παραλία από το πρωί μέχρι το βράδυ, θα πρέπει να έχει εφοδιαστεί οπωσδήποτε με μερικά απαραίτητα αξεσουάρ.
Για το φαγητό είναι χρήσιμη η αγορά ενός φορητού ψυγείου. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με τη χωρητικότητα και τη διάρκεια της ψύξης που παρέχει.
Για παράδειγμα, ένα ψυγείο-τσάντα χωρητικότητας 30 λίτρων κοστίζει περίπου 20 ευρώ, ενώ ένα ηλεκτρικό αλουμινένιο ψυγείο χωρητικότητας 45 λίτρων μπορεί να φτάσει τα 200 ευρώ.
Οι τιμές των θερμός για τον καφέ ή το νερό έχουν αντίστοιχες αποκλίσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ. Για προστασία από τον ήλιο μπορείτε να αγοράσετε μια ομπρέλα θαλάσσης, η τιμή της οποίας ξεκινά από τα τρία και φτάνει μέχρι τα 10 ευρώ, ενώ οι ξαπλώστρες κοστίζουν από 15 έως 25 ευρώ.
Στέλιος Βογιατζάκης
Φωτό: Δημήτρης Ψαρρός ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΘΑΡΑ

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

Προσφυγή κατά της Ιαπωνίας για τη φαλαινοθηρία ετοιμάζει η Αυστραλία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της Ιαπωνίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να σταματήσει το κυνήγι φαλαινών στο Νότιο Ωκεανό έξω από την Ανταρκτική.

Το κυνήγι φαλαινών απαγορεύεται με μορατόριουμ που επέβαλε το 1989 η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας. Η Ιαπωνία όμως συνεχίζει να σκοτώνει εκατοντάδες κήτη κάθε χρόνο, εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στις διατάξεις που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για «ερευνητικούς» σκοπούς. Στην πραγματικότητα, το κρέας των φαλαινών καταλήγει σε εστιατόρια.
Φάλαινες επιμένουν να κυνηγούν και η Ισλανδία και η Νορβηγία.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα καταθέσει τα πρώτα έγγραφα κατά της Ιαπωνίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η σημερινή ανακοίνωση για την εκκίνηση της νομικής διαδικασίας δείχνει ότι η [αυστραλιανή] κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να σταματήσει οριστικά τη φαλαινοθηρία στο Νότιο Ωκεανό» δήλωσε ο υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας Πίτερ Γκάρετ.
Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας υπουργός Αλιείας χαρακτήρισε την ανακοίνωση «πολύ απογοητευτική».
Τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία είχαν επικρίνει επανειλημμένα τη στάση της Ιαπωνίας και εμμέσως συμπαραστέκονται στους ακτιβιστές που παρενοχλούν τα φαλαινοθηρικά έξω από την Ανταρκτική.
Αυτή την εβδομάδα, ο Νεοζηλανδός ακτιβιστής Πιτ Μπετούν δικάζεται στην Ιαπωνία επειδή ανέβηκε παράνομα σε ένα φαλαινοθηρικό και «επιτέθηκε» στο πλήρωμα με «βόμβες» ενός δύσοσμου υλικού.
Τον Ιούνιο, οι χώρες-μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας θα κληθούν να εξετάσουν μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα επέτρεπε στην Ιαπωνία να κυνηγά νόμιμα ένα μικρό αριθμό φαλαινών κάθε χρόνο. Η Αυστραλία και αρκετές ακόμα χώρες δεν αποδέχονται το συμβιβασμό.

Τις επόμενες ημέρες θα είναι γνωστό αν πέτυχε το σφράγισμα της διαρροής από τη BP

Συνεχίζεται από την BP η προσπάθεια να σφραγιστεί η διαρροή από την πετρελαιοπηγή που ανεξέλεγκτη μόλυνε για ένα και πλέον μήνα τον Κόλπο του Μεξικού, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα από τη μεγάλη υποβρύχια επιχείρηση ήταν, κατά την εταιρεία, ενθαρρυντικά.


Η BP ανέφερε ότι είναι ακόμα νωρίς για να φανεί αν η διαδικασία, που δεν έχει δοκιμαστεί ξανά σε βάθος 1500 μέτρων, ήταν επιτυχημένη. Όπως υπολογίζουν οι μηχανικοί θα μπορούν να δώσουν μία απάντηση αργά τη Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο.
Το απόγευμα της Παρασκευής η εταιρεία συνεχίζει τη λεγόμενη επιχείρηση «top kill» για το οριστικό σφράγισμα της υποβρύχιας γεώτρησης. Μετά τη διοχέτευση βαριάς λάσπης, τα συνεργεία γεμίζουν το φρεάτιο με μπάζα. Στο τελικό στάδιο, η κεφαλή της γεώτρησης θα σφραγιστεί με τσιμέντο.
Την πληγείσα Λουιζιάνα επισκέπτεται την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε την προηγούμενη ημέρα ότι επικεφαλής της επιχείρησης κατά της πετρελαιοκηλίδας είναι η κυβέρνηση και όχι η BP.

Παραταύτα, αποκαλύπτεται και επίσημα πλέον ότι η ποσότητα πετρελαίου που διέρρευσε είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε ανακοινωθεί αρχικά και έτσι πρόκειται για τη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Περί τα 12.000 βαρέλια διέρρεαν καθημερινά για ένα μήνα· αρχικά υπολογίζονταν σε χίλια για να αναθεωρηθεί αργότερα σε πέντε χιλιάδες.
Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι το 60% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι με τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, η  κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσουν για έξι μήνες οι άδειες για υπεράκτια άντληση πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και η πώληση αδειών για άντληση στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ευθύνες επιρρίπτουν στην εταιρεία και οι εργαζόμενοι στην βυθισμένη εξέδρα.Κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο δύο εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν στο δυστύχημα της 20ης Απριλίου αποκάλυψαν ότι η BP αμελούσε την συντήρηση των εγκαταστάσεων για να εξοικονομήσει χρήματα.

«Το ατύχημα σχεδόν ήταν προδιαγεγραμμένο», υπογράμμισαν. Έντεκα εργαζόμενοι σκοτώθηκαν την ημέρα της έκρηξης, και δεκάδες τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι όχι σοβαρά. Επίσης επτά εργαζόμενοι στη διαδικασία απορρύπανσης νοσηλεύονται αφού ανέφεραν συμπτώματα ναυτίας, πονοκεφάλων και πόνων στο στήθος.

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ SUPER MARKETS ATLANTIC ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ


Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε μια ακόμη πράσινη εκδήλωση από τα super markets atlantic στα πλαίσια της οποίας διεξήχθη η μεγάλη γιορτή για την ανακύκλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Μαΐου στις 11 το πρωί στην πλατεία Κυψέλης σε συνεργασία με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Η μεγάλη πράσινη γιορτή προσήλκυσε το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων της περιοχής οι οποίοι, μαζί με τα παιδιά τους, συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια των super markets atlantic για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα κέρδισαν εκπτωτικά κουπόνια για τις αγορές τους και έλαβαν μέρος σε κληρώσεις που τους χάρισαν πλούσια δώρα. Οι μικροί μας φίλοι, παίζοντας και διασκεδάζοντας με τον Ντόναλντ, τον Μίκυ, τη Νταίζη, τον Γκούφη και τον Ρομπέν των Δασών, μυήθηκαν στην ιδέα και τις πρακτικές της Ανακύκλωσης, η οποία συμβάλλει στη διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος για το μέλλον. Σε ένα ευχάριστο κλίμα χαράς και αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με πολύ μουσική, πολύχρωμα μπαλόνια, γευστικές δοκιμές και δειγματοδιανομές.

Με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή του τίμησε την εκδήλωση ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος Δημόπουλος, που πρώτος έσπευσε να δώσει το σωστό παράδειγμα για την ανακύκλωση συσκευασιών και συγχρόνως ανέδειξε τον πρώτο τυχερό από τη μεγάλη κλήρωση.

Μέσα από μια άκρως διασκεδαστική ατμόσφαιρα τα super markets atlantic διέδωσαν το σπουδαίο μήνυμα της ανακύκλωσης αποδεικνύοντας έμπρακτα την υπεύθυνη περιβαλλοντική τους συνείδηση και την συνέπεια στην πάγια δέσμευση τους για τη στήριξη και ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εργαζόμενοι τους να συμμετέχουν ενεργά στη συλλογική προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ψήφισμα Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας για τον αγωγό φυσικού αερίουΕν όψη των κινητοποιήσεων καθολικά της τοπικής κοινωνίας, της περιοχής Πέρδικας Θεσπρωτίας και των Συβότων, για να αποτραπεί η ήδη σχεδιασμένη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου απ’ την, ειδικού φυσικού κάλλους περιοχή αυτή. Και επειδή κατά το παρελθόν η ΠΣΕ όπως και τώρα θεωρεί τη διέλευσή του απ’ την Ήπειρο ως μια απ’ τις βασικές υποδομές ανάπτυξής της με βασικές προϋποθέσεις:
α) τη μη όχληση του περιβάλλοντος και
β) τη διανεμητική προϋπόθεση του αγωγού και
Επειδή στο ήδη προταθέν από τη ΔΕΠΑ σχέδιο και οι δυο ανωτέρω όροι δεν εξυπηρετούνται αλλά αντίθετα, τόσο το περιβάλλον που τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, όσο και καμιά πρόβλεψη διανομής υφίσταται.Γι’ αυτό ομόφωνα το Δ.Σ στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 25-5-2010 αποφάσισε:
1. Συμπαρίσταται στο δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της περιοχής, για την αποτροπή του έργου αυτού το οποίο θα βλάψει ανεπανόρθωτα με τις καταστρεπτικές συνέπειές του το περιβάλλον, όπως και το μοναδικό πόρο της ανάπτυξής της δηλαδή τον τουρισμό.
2. Απαιτεί απ’ την πολιτεία την άμεση αναθεώρηση του τρόπου και τόπου διέλευσης του αγωγού και την εξεύρεση κατάλληλων συνθηκών που θα εξυπηρετούν τα αυτονόητα, δηλαδή τις δύο παραπάνω αδιαπραγμάτευτες θέσεις της ΠΣΕ.

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για παιδιά


Περισσότερα από 1.200 παιδιά, δημοτικών σχολείων της Πολίχνης Θεσσαλονίκης θα πάρουν μέρος σε υπαίθρια εκδήλωση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, στο περιαστικό άλσος, στην προέκταση της οδού Αγνώστου Στρατιώτη. Θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Για μία μόνο ημέρα, την Παρασκευή 4 Ιουνίου, από τις 9 το πρωί έως τις 12:30 μετά το μεσημέρι, τα παιδιά θα απασχοληθούν με πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων και διαδραστικών παιχνιδιών, όπως εναέρια περάσματα, δίχτυ αναρρίχησης, λάστιχα, πέρασμα με ιμάντες, τοξοβολία και μαθήματα προσανατολισμού.

Παράλληλα, θα υπάρχουν σημεία στο χώρο, όπου θα πραγματοποιούνται εικαστικές παρεμβάσεις και διαλέξεις για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, ενώ θα γίνει επίδειξη υπαίθριας διαβίωσης, καθώς και επιδείξεις από ομάδα πυροσβεστών.

Φέτος συντονισμένα συμμετέχουν και παγκόσμιοι φορείς όπως η WWF, η Μεσόγειος SOS, αλλά και οι ελληνικές οργανώσεις που ασχολούνται με το περιβάλλον όπως "Αρκτούρος", "Καλλιστώ", Ορνιθολογική Εταιρία, Συστήματα Προσκόπων, η ΕΥΑΘ, οι Φίλοι του Δάσους κλπ.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιηθεί κάθε παιδί και να γίνει ενεργός πολίτης.

Οι αργυροπελεκάνοι του Αμβρακικού ΚόλπουΟι αποικίες ενός από τα σπανιότερα είδη πουλιών του κόσμου, του αργυροπελεκάνου, βρίσκονται εγκατεστημένες στα νησάκια της λιμνοθάλασσας Τσουκαλιό και Λογαρού του Αμβρακικού Κόλπου. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Υγροτόπων Ροδιάς, ο αργυροπελεκάνος είναι το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη (ύψος 1,20μ, άνοιγμα φτερών εώς 3,2μ, βάρος 6-10 κιλά). Το υδρόβιο αυτό πουλί έχει χρώμα φτερώματος ανοιχτό σταχτί και κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μακρύ του ράμφος, που φέρει διαστελλόμενο σάκο στο κάτω μέρος του. Τα πόδια του είναι κοντά και δυνατά, με δάχτυλα συνδεόμενα μεταξύ τους με μεμβράνη. Ο αργυροπελεκάνος ήταν κάποτε ευρέως εξαπλωμένος στην Ευρώπη (μέχρι στην Ουγγαρία) και την Ασία, αλλά τα τελευταία εκατό χρόνια ο πληθυσμός του μειώθηκε δραματικά και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη περιορίστηκε σε ορισμένους υγροτόπους των Βαλκανίων. Κύριες αιτίες αυτής της μείωσης ήταν οι αποξηράνσεις υγροτόπων για την απόκτηση γεωργικής γης και το κυνήγι. Σήμερα, το 13% των ζευγαριών αργυροπελεκάνου που απομένουν σ 'ολόκληρο τον κόσμο φιλοξενείται σε δύο περιοχές της Ελλάδας: στη λίμνη μικρή Πρέσπα του νομού Φλώρινας και στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού Κόλπου. Ο αργυροπελεκάνος, επειδή φοβάται τον άνθρωπο, φωλιάζει σε απρόσιτες περιοχές, όπως είναι οι απομονωμένες νησίδες και οι δύσβατοι καλαμιώνες. Ως ψαροφάγο πουλί διαλέγει υγροτόπους ικανούς να εξασφαλίσουν άφθονη τροφή για τα μικρά του. Στον Αμβρακικό, η περίοδος αναπαραγωγής διαρκεί από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τον Ιούλιο. Στην αρχή, τα πουλιά συγκεντρώνονται στα νησάκια των λιμνοθαλασσών, όπου ζευγαρώνουν. Χτίζουν τη φωλιά τους με χόρτα και κλαδάκια και γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου αρχίζουν οι πρώτες ωοτοκίες. Γεννούν δύο αβγά σε κάθε φωλιά (σπάνια τρία), τα οποία επωάζουν επί 31 μέρες, καλύπτοντάς τα με τη νηκτική μεμβράνη των ποδιών τους και όχι με την κοιλιά. Οι νεοσσοί γεννιούνται γυμνοί και μετά ένα μήνα έχουν καλυφθεί με άσπρα πούπουλα. Μέχρι την ηλικία των δυόμισι μηνών, εξαρτώνται απόλυτα από τους γονείς τους. Και οι δύο γονείς ταΐζουν τα μικρά τους, σε βάρδιες, μ' ένα πολύ χαρακτηριστικό τρόπο: ο νεοσσός βουτά με λαιμαργία το κεφάλι του στο ράμφος του γονέα και τρώει τη μισοχωνεμένη τροφή (ψάρια) κατευθείαν απ' το σάκο. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου έχουν πετάξει όλοι οι νεοσσοί, οι οποίοι ακολουθούν τους ενήλικες στις τοπικές μετακινήσεις. Οι Αργυροπελεκάνοι παραμένουν το χειμώνα στον Αμβρακικό, επειδή επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες και υπάρχει άφθονη τροφή. Αντίθετα, τη Μικρή Πρέσπα την εγκαταλείπουν λόγω του δριμύτατου ψύχους.
Κίνδυνοι και απειλές 
Ο σημαντικότερος κίνδυνος για τους αργυροπελεκάνους είναι η ενόχληση που προκαλείται από τον άνθρωπο είτε σκόπιμα, από επισκέπτες που ανεβαίνουν στα νησάκια αναπαραγωγής των πουλιών για να τα δουν ή να τα φωτογραφήσουν, είτε από αμέλεια, κατά τη διέλευση πλωτών μέσων. Στην προσέγγιση επισκεπτών, τα πουλιά σηκώνονται πανικόβλητα και επειδή επωάζουν τα αυγά με το πέλμα τους, είτε τα συνθλίβουν είτε τα σπρώχνουν έξω από τη φωλιά. Ο αργυροπελεκάνος δεν μπορεί να ξαναβάλει μέσα στη φωλιά ένα αυγό που έχει πεταχτεί έξω, αλλά ακόμη και αν τα αυγά παραμείνουν ανέπαφα, πολλά ζευγάρια δεν επιστρέφουν ποτέ μετά την ενόχληση. Αφού εκκολαφθούν τα αυγά, οποιαδήποτε ενόχληση σηκώνει τους γονείς στον αέρα. Τότε, οι γυμνοί νεοσσοί πεθαίνουν από το κρύο, είτε σύρονται από τον πανικό τους έξω από τη φωλιά, καταδικασμένοι να πεθάνουν από την έκθεσή τους στον ήλιο και τη βροχή. Οι αργυροπελεκάνοι, για να συνεχίσουν να φωλιάζουν στον Αμβρακικό Κόλπο, χρειάζονται μια πηγή άφθονης τροφής. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα φαινόμενα μαζικών θανάτων ψαριών στις λιμνοθάλασσες, τα οποία οφείλονται στη μεταβολή της ποιότητας του νερού και κυρίως στην έλλειψη οξυγόνου. Οι αλλοιώσεις αυτές, που σχετίζονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις γύρω περιοχές, δεν απειλούν μόνο τους αργυροπελεκάνους, αλλά και την ιχθυοπανίδα καθώς και τις ανθρώπινες δραστηριότητες που ζουν από αυτήν. Ο αργυροπελεκάνος προστατεύεται βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και διεθνών συνθηκών, που απαγορεύουν το κυνήγι και την εν γένει ενόχλησή τους, ιδιαίτερα στους τόπους αναπαραγωγής (Οδηγία 79/409/ΕΟΚ). Για την αποτελεσματική προστασία τους, όμως, απαιτείται και η δική μας συμμετοχή. Για τον λόγο αυτό δε θα πρέπει να πλησιάζουμε τα νησάκια αναπαραγωγής του αργυροπελεκάνου. Κι όταν βλέπουμε ανθρώπους που ενοχλούν τις φωλιές του, θα πρέπει να εξηγούμε πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί μια τέτοια ενόχληση.

Το κέντρο της Ροδιάς


Το Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς Το Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς ιδρύθηκε το 2002 με προτροπή και υποδείξεις της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Φύσης με σκοπό να συμβάλλει στην προστασία και την ανάδειξη των υγροτόπων της περιοχής. Είναι ένα οικοτουριστικό, περιβαλλοντικό και πληροφοριακό κέντρο που στεγάζεται στο παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο του χωριού Στρογγυλή στα ΒΔ του Αμβρακικού κόλπου στα σύνορα των νομών Άρτας και Πρέβεζας. Η περιοχή των υγροτόπων Ροδιάς είναι από τους σπουδαιότερους και πλουσιότερους υγροτόπους της Ευρώπης. Προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση RAMSAR, έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA-2000, στον κατάλογο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (SPA) και από το 2008 χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας. Το Κέντρο έχει ετοιμάσει προγράμματα, που συνδυάζουν ενημέρωση και ψυχαγωγία και απευθύνονται σε σχολεία, συλλόγους, ΚΑΠΗ και σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη. Προσφέρει περιβαλλοντική ενημέρωση, με φωτογραφίες και ηλεκτρονικά μέσα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο - μουσείο. Εκεί παρουσιάζονται οι αξίες των υγροτόπων, η πλούσια βιοποικιλότητά τους και τα μνημεία της περιοχής. Το Κέντρο προσφέρει, επίσης, περιήγηση με παραδοσιακά σκάφη (πριάρια) στους μοναδικούς υγρότοπους, τις λιμνοθάλασσες, τους καλαμιώνες και τους αλμυρόβαλτους, αλλά και παρατήρηση πουλιών (διάφορα είδη ερωδιών, γλάρων, αγριόπαπιες, αργυροπελεκάνοι και άλλα), αφού στον Αμβρακικό σταθμεύουν και αναπαράγονται περισσότερα από 250 είδη πουλιών. Το Κέντρο διοργανώνει, επίσης, επισκέψεις στα παραδοσιακά φυσικά ιχθυοτροφεία (ιβάρια). Η μέθοδος αυτή αλιείας ήταν γνωστή από τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ ο υγρότοπος είναι, επίσης, γνωστός για τη μεγάλη ιχθυοπαραγωγική ικανότητα του, καθώς και για το ότι είναι ο μεγαλύτερος χελότοπος στην Ελλάδα. Επίσκεψη στη Μονή Ροδιάς Εφόσον βρεθείτε στην περιοχή δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε και τη Μονή Ροδιάς. Η Μονή ιδρύθηκε το έτος 970 και ανακαινίσθηκε το 1860. Το εσωτερικό του ναού είναι κατάγραφο από πολύ αξιόλογες αγιογραφίες του 1884, που οι περισσότερες συντηρήθηκαν πρόσφατα. Ιστορούν με πολύ εκφραστικό τρόπο τα κυριότερα γεγονότα της Αγίας Γραφής από την πλάση του Αδάμ και της Εύας μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Υπάρχει, επίσης, δυνατότητα επίσκεψης στους νεροβούβαλους, το ρωμαϊκό ελαιοτριβείο, το λόφο της Αγ. Αικατερίνης, το ανάχωμα του ποταμού Λούρου. Ο επισκέπτης της περιοχής, με παράλληλα ενδιαφέροντα, μπορεί να συνδυάσει τα εξής: αρχαιολογικοί χώροι (Αρχαία Νικόπολη, Αρχαία Κασσώπη, Νεκρομαντείο Αχέροντα), μοναστήρια (Μονή Ζαλόγγου, Μονή Π. Φανερωμένης Λευκάδας, Κάτω Παναγιά Άρτας), σύγχρονη ιστορία (Μνημείο Ζαλόγγου, Σούλι), φυσικές ομορφιές (πεντακάθαρες παραλίες και αμμουδιές στη Λυγιά, Λούτσα και Πάργα, η λίμνη του Ζηρού, η Κορωνησία και τα Τζουμέρκα). Πώς θα φτάσετε στη Ροδιά -Αεροπορικώς, μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Ακτίου ή του αεροδρομίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια οδικώς (50 και 60 χλμ. αντίστοιχα) -Δια θαλάσσης, μέσω Ηγουμενίτσας. (Τακτικές καθημερινές γραμμές από και προς Ιταλία και στη συνέχεια οδικώς- 85 χλμ. περίπου) -Οδικώς: Εάν ξεκινήσετε για τη Ροδιά από Πρέβεζα ή από Άκτιο, ακολουθήσετε τον εθνικό δρόμο Πρέβεζας-Ιωαννίνων. Περνάτε πρώτα τα χωριά Λούρος, Στεφάνη, Ηλιοβούνια και στρίβετε δεξιά προς Πέτρα-Στρογγυλή. Αφού περάσετε μέσα από το χωριό Πέτρα, θα φτάσετε στο χωριό Στρογγυλή. Το Κέντρο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, στο πέτρινο κτίριο δίπλα στην εκκλησία. Η διαδρομή από Πρέβεζα διαρκεί περίπου 30-35 λεπτά. -Οδικώς: Εάν ξεκινήσετε από Ιωάννινα ή από Άρτα, ακολουθήστε τον εθνικό δρόμο προς Πρέβεζα και μετά το χωριό Νέα Κερασούντα στρίψτε αριστερά προς Πέτρα-Στρογγυλή. Αφού περάσετε μέσα από το χωριό Πέτρα, θα φτάσετε στο χωριό Στρογγυλή. Η διαδρομή από Ιωάννινα διαρκεί περίπου μία ώρα και από Άρτα περίπου 15-20 λεπτά.

Τα δάνεια για «πράσινα» σπίτια και «πράσινες» ταράτσες

Τα «πράσινα δάνεια» στοχεύουν στη βελτίωση των κτιρίων και στην εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ή ακόμη και την παραγωγή ενέργειας.

Ειδικότερα η Εθνική έχει λανσάρει το «Πράσινο Δάνειο» και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη» με επιτόκια που ξεκινούν από τα επίπεδα του 4%, η Eurobank το «πράσινο δάνειο κατοικίας», η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο «Green» με επιτόκιο από 9,75%, το ίδιο δάνειο προσφέρεται και ως επισκευαστικό (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) με επιτόκιο βασισμένο στοeuribor μήνα + περιθώριο. Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7%. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το δάνειο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων «ηλιακή ταράτσα». ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Hμερίδα για τους υγροτόπους της Αιτωλοακαρνανίας


Επιστημονική Ημερίδα οργανώνουν στο Μεσολόγγι, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, για το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, τον κάτω ρου και τις εκβολές των ποταμών Αχελώου και Ευήνου και τα νησιά Εχινάδες.

Η ημερίδα έχει τον τίτλο «Βιοποικιλότητα, ανάδειξη της φροντίδας της επιστήμης για τον άνθρωπο», και θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 στις 5 μ.μ., στη συνεδριακή αίθουσα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι, Διοικητήριο. Είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Παγκόσμιου Έτους Βιοποικιλότητας 2010 και συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Μεσολογγίου, ο Φορέας Διχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, και άλλοι επιστημνικοί φορείς της περιοχής.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων στην «γιορτή ανακύκλωσης»Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση που έδειξαν οι κάτοικοι της Πρέβεζας στην «γιορτή ανακύκλωσης» που διοργάνωσε ο Δήμος το πρωί του Σαββάτου.Το κοντέινερ που έχει τοποθετηθεί στην παραλία γέμισε από παλιές ηλεκτρικές συσκευές που οι δημότες μετέφεραν εκεί συμμετέχοντας στην προσπάθεια για μια πόλη με λιγότερα ογκώδη απορρίμματα.Επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση ειδικών κάδων για την απόρριψη μικρών ηλεκτρικών συσκευών -καταρχήν σε 4 σημεία- ενώ το μεγάλο κοντέινερ θα υπάρχει μόνιμα στο λιμάνι προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να μεταφέρουν τα ογκώδη αντικείμενα.Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των μαθητών προκειμένου τα παιδιά να είναι «πρωτοπόρα» στην διαδικασία της ανακύκλωσης.«Στόχος είναι να γίνει συνείδηση η τοποθέτηση του κάθε ανακυκλώσιμου στο σωστό σημείο και στον σωστό κάδο» υπογραμμίζει ο κ.Κλάπας ευελπιστώντας ότι θα γίνει συνείδηση σε όλους μας η συγκεκριμένη διαδικασία.

Αναρτήθηκε από epirusgate.blogspot.com

ΑΛΒΑΝΙΑ:Πενήντα εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη της βιομηχανίας ανακύκλωσης


Στο ποσό των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της βιομηχανίας ανακύκλωσης την τελευταία τριετία στην Αλβανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων ενός νέου εργοστασίου, στην ευρύτερη περιοχή των Τιράνων.Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα μονάδα διαθέτει, σε καθημερινή βάση, παραγωγική ικανότητα 80 τόνων.Ο Αλβανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι, η κυβέρνηση παρέχει εγγυήσεις για την ομαλή εξέλιξη των επενδυτικών σχεδίων και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου, που ενθαρρύνουν τους επενδυτές.Αναφερόμενος στην πορεία της αλβανικής οικονομίας, ο κ. Μπερίσα τόνισε- μεταξύ άλλων- πως το 2010 η οικονομία κινείται σε θετικό "έδαφος".Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, το πρώτο πεντάμηνο του 2010 σημειώθηκε αύξηση 40% στον αριθμό των νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.Εξάλλου, το α’ τρίμηνο του 2010, οι αλβανικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 140%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Βράβευση της INTERAMERICAN για το καινοτόμο προϊόν “Green Line”


Ένα προϊόν που δεν είναι καταναλωτικό αγαθό του “ραφιού”, αλλά ασφαλιστικό για την περιβαλλοντική ευθύνη των επιχειρήσεων, απέσπασε το φετινό βραβείο Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον στην κατηγορία “οικολογικό προϊόν”. Πρόκειται για την προϊοντική γραμμή “Green Line” της INTERAMERICAN, που σχεδιάστηκε ειδικά για την ελληνική αγορά και ανταποκρίνεται ολοκληρωμένα στις εξελισσόμενες ανάγκες ασφαλιστικής κάλυψης των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και δραστηριότητας.

Το “Green Line”, μέσω της αντασφαλιστικής συνεργασίας της INTERAMERICAN με τη Munich Re, θωρακίζει την επιχείρηση έναντι της εφαρμογής του νέου καθεστώτος περιβαλλοντικής ευθύνης στη χώρα μας, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία και με το καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Το ασφαλιστικό πρόγραμμα, πέρα από τις δαπάνες για τον περιορισμό και τις δαπάνες μελετών για την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας, αλλά και την αστική ευθύνη προς τρίτους για αποκατάσταση υλικών ζημιών, παρέχει και τη δυνατότητα συμβουλευτικών υπηρεσιών για περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, με στόχο την πρόληψη. Οι σχετικές υπηρεσίες της INTERAMERICAN είναι εναρμονισμένες στα υψηλά πρότυπα του Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Ο θεσμός των βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον οργανώθηκε για τρίτη φορά στην Ελλάδα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) και αποτελεί συνιστώσα των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον (European Business for the Environment) που απονέμονται, από το 1987 ανά διετία, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν φέτος έχουν προκριθεί και συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν στις 2 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Στη φωτογραφία, από την τελετή επίδοσης των βραβείων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Γεν. Διευθυντής της ΙΝΤΕRAMERICAN Γενικών Ασφαλειών κ. Thomas Brinkmann με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΕΠΠΕ κ. Γιάννη Τρουβά.

Ενώ οι Έλληνες σκέφτονται την πράσινη ενέργεια, οι Βούλγαροι συγκροτούν χρηματιστήριο Ενέργειας


Μπροστά βρίσκονται οι γείτονες Βούλγαροι που  σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, από το βήμα του κοινοβουλίου θα συγκροτήσουν χρηματιστήριο Ενέργειας στη Σόφια προς τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου.
Ο Βούλγαρος υπουργός σημείωσε ότι η συγκρότηση χρηματιστηρίου Ενέργειας θα είναι δικαιολογημένη, εάν οι συνθήκες του ανταγωνισμού τόσο για τους προμηθευτές όσο και για τους αγοραστές είναι υγιείς. Οπως εξήγησε, προϋπόθεση για τη συγκρότηση χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η διαμόρφωση ενός κανονιστικού πλαισίου, διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο θα ενισχύσει τις συνθήκες διαφάνειας στη διαμόρφωση των τιμών και θα εγγυάται τη διασφάλιση όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Ο κ. Τράικοφ γνωστοποίησε ότι ένα κοινό πρόγραμμα της Βουλγαρίας με τη Νορβηγία για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μοντέλου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα εγκαινιαστεί στο τέλος του 2010 και αναμένεται να αποτελέσει το σημείο «εκκίνησης» για τη συγκρότηση του βουλγαρικού χρηματιστηρίου ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Τράικοφ, η Βουλγαρία μπορεί να επιλέξει, εκτός της δημιουργίας μιας τέτοιας «δομής», την είσοδό της σε ένα από τα χρηματιστήρια Ενέργειας που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή.

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Ενημέρωση και Κινητοποίηση Πολιτών στον Δήμο Αμαρουσίου

Ο Δήμος Αμαρουσίου διοργανώνει την Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010, στις 9:30 π.μ., στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα) ημερίδα με θέμα «Σχέδιο δράσης του Δήμου Αμαρουσίου για Ενεργειακά Πράσινες Προμήθειες, Ενημέρωση και Κινητοποίηση Πολιτών και Ενδιαφερομένων».

Στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ενεργειακή αποδοτικότητα, την ανακύκλωση, την πράσινη δόμηση και τα πράσινα επενδυτικά εργαλεία.

Την ημερίδα θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Για δηλώσεις συμμετοχής: κ. Γιώργος Τσιακαλάκης, 210 747 5845-8, george.tsiakalakis@eurocharity.org

Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Φτιάξτε τον δικό σας κήπο

Ανοιξη και φθινόπωρο είναι οι κατάλληλες εποχές για μεταφυτεύσεις. Πανσέδες, πετούνιες, γιασεμιά και τριανταφυλλιές μετατρέπουν τα φυτώρια σε κήπους της Εδέμ. Με τη βοήθεια ειδικών* επιλέξαμε τα καλύτερα στην κατηγορία τους και σας τα παρουσιάζουμε για να δημιουργήσετε τον δικό σας παράδεισο
Της Γωγώς Καρκάνη
Φωτογραφίες Παύλος Τσοκούνογλου

ΞΕΝΟΥΛΗ
Ποικιλία για όλες τις ανάγκες

Εχει έκταση δέκα στρεμμάτων και βρίσκεται δίπλα στο Νομισματοκοπείο. Οπως μας είπε ο κ. Γιώργος Ξενούλης, η εταιρεία λειτουργεί γύρω στα 12 χρόνια, αλλά ο ίδιος δραστηριοποιείται πολύ περισσότερα στον χώρο, ως καλλιεργητής και έμπορος χονδρικής.
Γιατί το προτείνουμε: Διαθέτει πρακτικά τα πάντα, από γλαστράκια με βασιλικούς μέχρι είδη που δεν θα βρείτε σε μικρά φυτώρια - όπως μεγάλα μπονζάι, μεγάλες ελιές και μεγάλα τσίκας. Είτε λοιπόν θέλετε απλώς να προσθέσετε μερικές γλάστρες στη βεράντα σας είτε να δημιουργήσετε έναν κήπο πολλών τετραγωνικών, στο Φυτώριο Ξενούλη θα βρείτε αυτό που ζητάτε. «Εξαρτάται από το πόσο χώρο και πόσα χρήματα διαθέτετε. Μπορείτε να αγοράσετε γλαστράκια των 50 λεπτών και να πρασινίσετε το μπαλκόνι σας με ελάχιστο κόστος ή, προσθέτοντας σε χώμα έτοιμο γκαζόν και μεγάλα φυτά, να φτιάξετε μέσα σε τρεις-τέσσερις ημέρες από το μηδέν έναν κήπο που να φαίνεται σαν να τον έχετε χρόνια», λέει ο κ. Ξενούλης. Τονίζει δε ότι «πολλά από τα φυτά που εμπορευόμαστε είναι δικής μας παραγωγής. Γι' αυτό έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε καλύτερες τιμές».
Μεσογείων 345, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6511.908, www.xenoulis.gr. Ωράριο λειτουργίας: 8.00-22.00, επτά ημέρες την εβδομάδα.
ΑΜΑΔΡΥΑΣ
Εξυπηρέτηση κατ' οίκον

Αυτό το φυτώριο δύο στρεμμάτων στην Παλλήνη είναι οικογενειακή επιχείρηση. Μπορεί να μη διακρίνεται για το μέγεθός του, αλλά σίγουρα ξεχωρίζει από άποψη εξυπηρέτησης.
Γιατί το προτείνουμε: Το Φυτώριο Αμαδρυάς θα σας προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες από τη στιγμή που θα αρχίσετε να ονειρεύεστε τον κήπο σας μέχρι να μπει και το τελευταίο πετραδάκι. Ο ιδιοκτήτης του φυτωρίου, κ. Βύρωνας, εξηγεί τη διαδικασία: «Ο πελάτης μάς παίρνει τηλέφωνο και κλείνουμε ένα ραντεβού για να επισκεφτούμε τον χώρο του και να προτείνουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τον διαμορφώσει. Κατόπιν κλείνουμε ένα δεύτερο ραντεβού, στο οποίο ο πελάτης έρχεται στο φυτώριο, βλέπει τα προϊόντα μας και επιλέγει αυτά που του αρέσουν. Σε τρίτη φάση τού δίνουμε την τελική τιμή και, εφόσον συμφωνήσουμε, προχωράμε στη δημιουργία του κήπου».
Εθν. Αντιστάσεως 46, Παλλήνη, τηλ. 210 6665.913, 6974 056666. Ωράριο λειτουργίας: 8.00-21.00 τις καθημερινές, 8.00-18.00 την Κυριακή.
ΑΝΤΕΜΙΣΑΡΗ
Ολοκληρωμένες λύσεις

Η εταιρεία μετρά πλέον 40 χρόνια εμπειρίας. Σήμερα στα Φυτώρια Αντεμισάρη θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων για τον κήπο, από καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα μέχρι χλοοτάπητες, κάδους κομποστοποίησης και μηχανήματα κήπου.
Γιατί το προτείνουμε: Πέρα από τα προϊόντα, προσφέρει και υπηρεσίες όπως η Κλινική Φυτών. Ετσι, αν ένα φυτό σας έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια ή έντομο, φέρνετε ένα μικρό δείγμα αντιπροσωπευτικό του προβλήματος στο φυτώριο και εκεί εξειδικευμένοι γεωπόνοι κάνουν τη διάγνωση και σας προτείνουν λύσεις. Εξαιρετικά χρήσιμη θα σας φανεί και η ιστοσελίδα του φυτωρίου, στην οποία όχι μόνο θα αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα για την εταιρεία, αλλά θα βρείτε και μια ολόκληρη διαδικτυακή βάση δεδομένων με καλλωπιστικά φυτά, καρποφόρα δέντρα, κάκτους, τροπικά φυτά και φυτά για συγκεκριμένη χρήση. Τέλος, οι συνεργάτες των Φυτωρίων Αντεμισάρη συμμετέχουν σε έργα μεγάλης κλίμακας, αναλαμβάνοντας τη μελέτη και την κατασκευή κηποτεχνικών έργων. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στον πελάτη ολοκληρωμένες λύσεις», δηλώνει ο κ. Λευτέρης Αντεμισάρης.
Αγ. Δημητρίου 209, Αγ. Δημήτριος, τηλ. 210 9352.065, www.antemisaris.gr. Ωράριο λειτουργίας: 8.00-20.00 τις καθημερινές, 8.00-16.00 το Σάββατο, 8.00-15.00 την Κυριακή.
ΚAΡΑΜΠΑΤΣΟΣ Α.Ε.
Ιδανικό για μεγάλους κήπους

Τα Φυτώρια Καραμπάτσος ιδρύθηκαν από τον γεωπόνο Ιωάννη Καραμπάτσο, ο οποίος εργάστηκε στον χώρο της ανθοκομίας για περισσότερα από 35 χρόνια. Σήμερα οι διάδοχοί του στην εταιρεία δραστηριοποιούνται στον Μαραθώνα και στον Πύργο Ηλείας. Στον εκθεσιακό χώρο 35 στρεμμάτων του Μαραθώνα, ειδικότερα, θα βρείτε μια απίστευτα πλούσια ποικιλία καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων κάθε μεγέθους.
Γιατί το προτείνουμε: Είναι η ιδανική επιλογή αν θέλετε να δημιουργήσετε έναν κήπο πολλών τετραγωνικών. «Προσφέρουμε ακόμη και δέντρα μεγάλης ηλικίας, οπότε μπορείτε να έρθετε εδώ με τον κηποτέχνη ή τον αρχιτέκτονα τοπίου, να προμηθευτείτε τα είδη που θέλετε και να αποκτήσετε έναν κήπο σε πλήρη ανάπτυξη», εξηγεί ο εκπρόσωπος των Φυτωρίων κ. Τσιούμας.
Υποκατάστημα Μαραθώνα: Καλπακίου 17, Κάτω Σούλι, τηλ. 22940 64500. Υποκατάστημα Πύργου Ηλείας: Πράσινο Ηλείας, τηλ. 26210 51731-2. Πληροφορίες: www.karabatsos.gr. Ωράριο λειτουργίας: 7.30-14.30, καθημερινά εκτός Κυριακής.  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΓΥΝΑΙΚΑ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...