Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ο Αμβρακικός στις εξαρτώμενες από την αλιεία περιοχές της χώρας

Η Γαλλική εταιρία «LAMANS» συλλέγει στοιχεία για τον Αμβρακικό Κόλπο, όπως και για άλλες 8 περιοχές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να εκτιμηθεί η ανάπτυξη και διαφοροποίηση περιοχών, που εξαρτώνται από την αλιεία.Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, για την επικαιροποίηση των στοιχείων, καθώς και τη συμπλήρωσή τους, προκειμένου να αποτυπωθούν οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.Η ένταξη του Αμβρακικού Κόλπου στις εξαρτώμενες από την αλιεία περιοχές, θα έχει πολλαπλά οφέλη.Θα συνδεθεί με αντίστοιχα σημεία σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Αλλά και θα δοθεί η δυνατότητα άντλησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αλιεία.Στο μεταξύ με αφορμή το πρόσφατο, τραγικό περιστατικό με τη ρύπανση από μαζούτ στον Άραχθο και την ενδεχόμενη ρύπανση του Αμβρακικού, η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας παρεμβαίνει ξανά, σχετικά με το ζήτημα των πετρελαιοειδών στον Αμβρακικό. Και βάζει, προς απάντηση, κάποια ερωτήματα:
-«Προβλέπεται κάτι σχετικό με την προστασία από παρόμοιους κινδύνους από την Κ.Υ.Α. του Αμβρακικού, που κάποιοι τη θεωρούν αυστηρή;
-Μήπως από πολυδιαφημισμένα προγράμματα τύπου «ΑΝΑΣΑ» λείπει η πραγματική μέριμνα για τον Αμβρακικό;
-Ποιες δικλείδες ασφαλείας πάνω στο ζήτημα της ενδεχόμενης ρύπανσης με πετρελαιοειδή περιλαμβάνονται στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, των πάσης φύσεως επιχειρήσεων της περιοχής (τρεις νομοί) γύρω από τον Αμβρακικό;».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Μίζες, ψέματα και κομπίνες στο κυνήγι της φάλαινας

Πόσο «επιστημονικά» είναι τα πειράματα που ισχυρίζεται ότι κάνει η Ιαπωνία και γι΄ αυτό σκοτώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες φάλαινες; Και γιατί άραγε «βούιξε ο τόπος» στην πρόσφατη σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (ΙWC) στο Μαρόκο ότι το Τόκιο εξαγόρασε την ψήφο δεκάδων διεφθαρμένων κυβερνήσεων ώστε να μην περιοριστεί το βάρβαρο «σπορ» της φαλαινοθηρίας;

Μίζες, κομπίνες και ψέματα. Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο πλέουν οι τρεις χώρες που επιμένουν στον άνισο πόλεμο ο οποίος μαίνεται στο απέραντο γαλάζιο των ωκεανών. Κουρελόχαρτο είναι το «μορατόριουμ» που υποτίθεται ότι ισχύει από το 1986. Η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, αρνούνται να σταματήσουν τη θηριώδη πρακτική τους. Η φαλαινοθηρία, λένε, «υπηρετεί την επιστήμη» ή είναι μέρος της παράδοσης και των διατροφικών τους συνηθειών.

Την περασμένη εβδομάδα τα 88 κράτη-μέλη της ΙWC έπειτα από πολύμηνες μυστικές προπαρασκευαστικές συνομιλίες συγκεντρώθηκαν στην πόλη Αγκαντίρ του Μαρόκου με την ελπίδα να υιοθετηθεί συμβιβαστική λύση σε αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε ως εξής: άρση του μορατόριουμ για δέκα χρόνια με αντάλλαγμα Ιάπωνες, Νορβηγοί και Ισλανδοί να εφαρμόσουν αυστηρότατα όρια στον αριθμό των φαλαινών που θα επιτρέπεται να θηρεύουν στο εξής. Οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε ναυάγιο.

Κάθε χρόνο τα φαλαινοθηρικά των τριών κρατών θανατώνουν συνολικά περίπου 1.500 κήτη, με την Ιαπωνία να κατέχει τα πρωτεία. Εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στις διατάξεις του μορατόριουμ της ΙWC, από το 1987 επικαλείται την φαλαινοθηρία για «ερευνητικούς σκοπούς». Φυσικά τα περισσότερα κήτη που σκοτώνονται καταλήγουν παράνομα στα γιαπωνέζικα εστιατόρια όλου του κόσμου και όχι στα γιαπωνέζικα επιστημονικά εργαστήρια.

Ο απολογισμός είναι τραγικός: από τη στιγμή που επιβλήθηκε το μορατόριουμ η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισλανδία έχουν σκοτώσει περίπου 35.000 φάλαινες! Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, από τις μπλε φάλαινες της Ανταρκτικής έχει διασωθεί μόλις το 1% του αρχικού τους πληθυσμού. Από τις γκρίζες φάλαινες του Δυτικού Ειρηνικού έχουν παραμείνει μόλις 100.

Η οικονομική διάσταση του ζητήματος είναι αποκαλυπτική. Κάθε χρόνο περίπου 4.000-5.000 χιλιάδες τόνοι κρέατος φάλαινας σαπίζουν σε ιαπωνικές αποθήκες καθώς η ζήτηση για αυτό συνεχώς μειώνεται.

Επομένως γιατί συνεχίζεται η θηριωδία; Δεν πρόκειται παρά για μια προσπάθεια αναζωογόνησης μιας παραπαίουσας βιομηχανίας εκ μέρους της ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία ακολουθώντας επιθετικές πολιτικές, προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη τόσο στο εσωτερικό τόσο και στο εξωτερικό ότι η φαλαινοθηρία και η κατανάλωση κρέατος φάλαινας αποτελούν μέρος της παράδοσης της χώρας. Η Ιαπωνία έδωσε τέτοια μάχη στη σύνοδο της ΙWC στο Μαρόκο. Και οι κακές γλώσσες λένε ότι εξαγόρασε τις ψήφους τουλάχιστον 20 μικρών κρατών από την Αφρική, την Ασία, τον Ειρηνικό και την Καραϊβική.

SΟS από τους ωκεανούς
Η Ιαπωνία ποτέ δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία για τις «επιστημονικές έρευνες» που ισχυρίζεται ότι κάνει με τις νεκρές φάλαινες.

Στα φαλαινοθηρικά τα κήτη χρειάζονται κατά μέσο όρο 2,5 λεπτά να πεθάνουν. Αλλά το μαρτύριο μπορεί να παραταθεί ως και μία ώρα, ενώ συχνά τεμαχίζονται ζωντανά.

Μια θηλυκή φάλαινα γεννάει μόλις ένα μικρό κάθε ένα δύο χρόνια. Πολλές από όσες θανατώνονται είναι έγκυοι ή θηλάζουν.

Η φαλαινοθηρία είναι νόμιμη για κάποιους αυτόχθονες πληθυσμούς στην Αλάσκα, στη Γροιλανδία και στη Ρωσία. Σκοτώνουν όμως ελεγχόμενα πολύ μικρό αριθμό φαλαινών.

Greenpeace
«Μορατόριουμ χωρίς εξαιρέσεις»
«Το μορατόριουμ στο κυνήγι της φάλαινας δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Πρέπει να συνεχιστεί χωρίς εξαιρέσεις»λέει στο «Βήμα» η κυρία Αντζελα Λάζου, υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Επιτέλους η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας ας αναλάβει τον πραγματικό της ρόλο, που είναι η προστασία των φαλαινών και ας αρχίσει να διαχειρίζεται καταστάσεις που συνδέονται και με τη φαλαινοθηρία, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η αλιεία και η ρύπανση»τονίζει. Και εξηγεί:«Αν αρθεί μερικώς το μορατόριουμ, ανοίγει ο δρόμος και σε άλλες χώρεςκυνηγούς φαλαινών».

ΜΙΑ...ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 30 ΜΕΤΡΑ
Ακριβό τίμημα για ένα «μεζεδάκι»
RΕUΤΕRS/ΑΡΕΙRΟΝ
«Τουλάχιστον οι φαλαινοθήρες θα θεωρούσαν τη φάλαινα αριστοκρατικό φαγητό,αν δεν υπήρχαν τόσο πολλές φάλαινες. Αλλά μπορεί και να σου κοπεί η όρεξη όταν κάθεσαι τελικά μπροστά σε μια κρεατόπιτα που έχει περίπου 30 μέτρα μήκος!» έγραφε το 1851 ο αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλστο κλασικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας «Μόμπι Ντικ». Το μυθιστόρημα βασίστηκε στην προσωπική του εμπειρία ως ναυτικού σε φαλαινοθηρικό και είναι ένα έργο γεμάτο συμβολισμούς και μεταφορές. Αφηγητής είναι ο περιπετειώδης Ισμαήλ που αποφασίζει να ακολουθήσει στο ταξίδι του τον Κάπτεν Αχαάβ,ο οποίος έχει βάλει σκοπό της ζωής του να κυνηγήσει και να σκοτώσει τον Μόμπι Ντικ, μια τεραστίων διαστάσεων λευκή φάλαινα,που στο τελευταίο ταξίδι του καπετάνιου τον ακρωτηρίασε.Μέσα από τις περιπέτειες του πληρώματος ο συγγραφέας εξερευνεί βαθύτερα ζητήματα όπως η σχέση του ανθρώπου με τη φύση,η ανθρώπινη μοίρα,το καλό και το κακό,οι έμμονες ιδέες και η θρησκεία. Ομως το μυθιστόρημα δεν αποτελεί μόνο μια βα θιά φιλοσοφική αναζήτηση στην «άβυσσο» της ανθρώπινης σκέψης: περιέχει πλήθος πληροφοριών για τη ζωή των ναυτικών,τη φαλαινοθηρία και την κητολογία.Αφιερώνει μάλιστα ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην κατηγοριοποίηση του επιβλητικότερου πλάσματος των θαλασσών.

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Mεγάλη γιορτή Ανακύκλωσης από την MLS!

 Αυτό το Σάββατο, 26 Ιουνίου, η MLS και ο Realfm ενώνουν τις δυνάμεις τους για το περιβάλλον!
Το Σάββατο 26 Ιουνίου, όσοι επισκεφθείτε το The Mall Athens με τους παλιούς πλοηγούς σας (ανεξαρτήτως μάρκας) και τα παλιά κινητά σας τηλέφωνα θα έχετε τη δυνατότητα να τα ανακυκλώσετε σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών του εμπορικού.
Όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της ανακύκλωσης θα μπορούν να αποκτήσουν το νέο MLS Destinator Talk&Drive 43SL από 275€ μόνο με 199€ αλλά και να διεκδικήσουν πλούσια δώρα μέσα από κληρώσεις! (Επισυνάπτεται η πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή)
.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Το πρώτο «πράσινο» σχολείο στη Θεσσαλονίκη

Τις πύλες του αναμένεται να ανοίξει το Σεπτέμβριο του 2011 το πρώτο «πράσινο» σχολείο στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Εθνικής Αντίστασης, στις Συκιές. Στο υπερσύγχρονο πρότυπο διδακτήριο, που θα έχει υποδομές και ολοήμερου σχολείου, αναμένεται να φοιτήσουν συνολικά 150 μαθητές του δημοτικού, οι οποίοι μέχρι τώρα μεταφέρονταν με μισθωμένα λεωφορεία της νομαρχίας Θεσσαλονίκης σε άλλη περιοχή του δήμου.

Η τελετή θεμελίωσης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, το οποίο μέχρι σήμερα συστεγάζεται με το 10ο Δημοτικό, στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Τσαρουχά, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, από την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και τον πρόεδρο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, Παναγιώτη Κερχούλα.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

«Επιχείρηση - τέλος» στις τοξικές χωματερές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας
Τέλος στην παράνομη ταφή των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων σε ανεξέλεγκτες χωματερές επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το ΥΠΕΚΑ καλεί όσους ενδιαφέρονται για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων να προτείνουν χώρους και τοποθεσίες για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), όπου σε κατάλληλες και τεχνολογικά εξελιγμένες μονάδες επεξεργασίας θα γίνεται η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Για όσες από τις προτάσεις κριθούν θετικά θα αξιολογηθεί η δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Προς το παρόν, πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των τοξικών αποβλήτων. Η συνταγή παραμένει ίδια τις τελευταίες δεκαετίες: προσωρινή αποθήκευση (θάψιμο) σε ανεξέλεγκτες χωματερές, χώρους και οικόπεδα που επιλέγονται- κυρίως από τις νομαρχίες- επειδή είναι διαθέσιμα και όχι επειδή είναι αποδεδειγμένα κατάλληλα. Την ίδια ώρα, ένα πολύ μικρό ποσοστό επί του συνόλου των επικίνδυνων αποβλήτων μεταφέρεται στο εξωτερικό (κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα ανακύκλωσης και ορθολογικής διαχείρισης).
Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, η ελληνική βιομηχανία παράγει 333.000
τόνους τοξικών παραπροϊόντων. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η ποσότητα αυτή έχει υποεκτιμηθεί τουλάχιστον κατά 30%. Επιπλέον, 4.000 τόνοι καταλήγουν στο εξωτερικό για εξουδετέρωση, ενώ περισσότεροι από 100.000 τόνοι αποθηκεύονται προσωρινά σε χώρους βιομηχανιών. Πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους τέτοιων αποβλήτων- γι΄ αυτόν τον λόγο ετέθη και το ζήτημα της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον χώρο των τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων, ένα από τα πλέον διαδεδομένα κόλπα για την παράνομη διοχέτευση των επικίνδυνων αποβλήτων είναι το εξής: στους πάτους μεγάλων κάδων απορριμμάτων- κυρίως αυτούς των 35 κυβικών μέτρων- αφήνονται λάσπες με τα βαρέα μέταλλα και από πάνω μπαίνουν τα στερεά απόβλητα. Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τα απόβλητα πετρελαιοειδών, η μεγαλύτερη πληγή είναι οι βόθροι όπου καταλήγουν παρανόμως τα κατάλοιπα των πετρελαιοειδών.
Τα έργα
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων θα πρέπει να είναι ικανή για την ασφαλή διαχείριση τουλάχιστον 150.000 τόνων επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων κατ΄ έτος. Η εγκατάσταση θα πρέπει να μπορεί να εξυπηρετεί τις βιομηχανικές ζώνες Δυτικής Αττικής και Σχηματαρίου- Οινοφύτων.
Οσον αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη), την Κεντρική (Βόλος) και τη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα) θα πρέπει να είναι ελάχιστης δυναμικότητας 50.000 τόνων επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων κατ΄ έτος.
Οι προτάσεις για τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία-συντήρηση, τη μεταφορά και την ασφαλή διάθεση, καθώς και για την περιβαλλοντική παρακολούθηση, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (Αμαλιάδος 15, Αθήνα) το αργότερο έως το μεσημέρι της 30ής Ιουλίου.
Στην Κύπρο
Περισσότερους από 200.000 τόνους απορριμμάτων μπορεί να επεξεργάζεται ετησίως το νέο εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών απορριμμάτων που κατασκεύασε η εταιρεία Ηλέκτωρ στη Λάρνακα της Κύπρου.
Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης μονάδας- τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την περασμένη Τρίτη, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια- είναι ότι τα υλικά που ανακυκλώνει δεν τα αγγίζει ανθρώπινο χέρι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθυντής του έργου κ. Κώστας Τριανταφύλλου. Το κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 56,7 ευρώ τον τόνο. Η ετήσια παραγωγή αφορά, μεταξύ άλλων, 9.000 τόνους φύλλου πλαστικού, 2.000 φιαλών ΡΕΤ, 20.000 τόνους σύμμεικτου χαρτιού και 3.000 τόνους RDF (δευτερογενές καύσιμο που προέρχεται από υπολείμματα).

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απορρύπανσης στον ποταμό Άραχθο

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες απορρύπανσης της περιοχής του φράγματος Ιμαρέτ, που ως γνωστόν είχε πληγεί από διαρροή πετρελαιοειδών (μαζούτ) από το πρώην χυμοποιείο ΕΣΠΕΡΙΣ, μετά την έγκαιρη και συντονισμένη προσπάθεια της ΝΑ Άρτας και την άριστη συνεργασία της με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού και τον Τ.Ο.Ε.Β. Ζώνης Αράχθου, τονίζεται σε ανακοίνωση της Ν.Α. Άρτας.«Το ιστορικό του συμβάντος - όπως αναφέρεται - ξεκινά την Πέμπτη 17-6-2010 όταν, μετά από καταγγελίες που περιήλθαν σε γνώση μας, προερχόμενες από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας και τον Τ.Ο.Ε.Β. Ζώνης Αράχθου, για ενδεχόμενη ρύπανση της ευρύτερης περιοχής του φράγματος Ιμαρέτ στον ποταμό Άραχθο, κινητοποιήσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές ελέγχου περιβάλλοντος διενεργώντας αυθημερόν επιτόπια εξέταση στην προαναφερόμενη περιοχή. Αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού ήταν η διαπίστωση εκτεταμένης ρύπανσης του ποταμού Αράχθου, προερχόμενη από διαρροή πετρελαιοειδών (Μαζούτ) από το πρώην χυμοποιείο ΕΣΠΕΡΙΣ, με εμφανή τον κίνδυνο πρόκλησης τεράστιας οικολογικής καταστροφής στην περιοχή, μεταφοράς της ρύπανσης μέσω του ποταμού Αράχθου στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου και πρόκλησης ανυπολόγιστων ζημιών στους καλλιεργητές του νομού, καθώς το φράγμα του Ιμαρέτ κατασκευάστηκε και χρησιμοποιείται για τις αρδευτικές ανάγκες της πεδιάδας Άρτας. Ακολούθως στη σύσκεψη της Παρασκευής 18-6-10 που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία με την προεδρία του Νομάρχη Άρτας Γιώργου Παπαβασιλείου και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων (Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, Τ.Ο.Ε.Β. Ζώνης Αράχθου) και υπηρεσιακών παραγόντων αποφασίσθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η λήψη άμεσων μέτρων. Στη συνέχεια και μετά από προφορική εντολή της Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου προχωρήσαμε και αναθέσαμε το έργο «Συλλογή, Μεταφορά και διάθεση υπολειμμάτων μαζούτ περιοχής Ιμαρέτ» στην εταιρεία NORTH AEGEAN SLOPS Ηλίας Ορφανίδης η οποία και ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των εργασιών της με τη συλλογή και μεταφορά όλης της ποσότητας του διαφυγόντος μαζούτ. Για την πλήρη όμως προστασία και απορρύπανση της περιοχής απαιτήθηκε επιπλέον η συλλογή και μεταφορά των υπολειμμάτων λάσπης της πληγείσας περιοχής καθώς και η κατασκευή προστατευτικού επιχώματος με προσθήκη αδιαπερατής μεμβράνης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναμόχλευσης της πληγείσας περιοχής με την εκ νέου λειτουργία του φράγματος Πουρναρίου. Τέλος η ΝΑ Άρτας εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή της για την θετική έκβαση του συμβάντος και την αποφυγή μιας οικολογικής καταστροφής με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον και τους πολίτες διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι παραμένει σε επιφυλακή έτοιμη να προβεί σε οποιαδήποτε επιπλέον παρέμβαση απαιτηθεί».

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Κινηματογράφος με οικολογικές ανησυχίες

Με πλούσιο σινεφιλικό πρόγραμμα ανοίγει η αυλαία του φετινού EcoFilms στη Ρόδο (22-27 Ιουνίου), φέρνοντας στο επίκεντρο έναν κινηματογράφο με οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες.
Όπως τονίζει η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Λουκία Ρικάκη, το φεστιβάλ «διαθέτει ό,τι πιο όµορφο, αισιόδοξο και πολύχρωµο έχει να δείξει ο πλανήτης σε σινεµά που δεν ποζάρει στο ταµείο, αλλά αντανακλά σαν καθαρός καθρέφτης την ψυχή µας, µε κινηµατογραφιστές που επιλέγουν να µιλήσουν µέσα από την τέχνη τους καταθέτοντας στο διεθνές ταµείο της ζωής την αλήθεια τους».
Το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πανόραμα των οικολογικών προβλημάτων του πλανήτη μας, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει 112 ταινίες από 35 χώρες, από τις οποίες οι 20 προβάλλονται σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα και οι 12 σε παγκόσμια πρώτη προβολή. Η θεματική τους αγγίζει ένα ευρύ πεδίο: από την αυθαίρετη αστικοποίηση ως τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την διατάραξη της βιοποικιλότητας. Στο διαγωνιστικό τμήμα 92 ταινίες διεκδικούν το βραβείο «Χρυσό ελάφι».
Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον ανεξάρτητο κινηματογράφο της Ινδίας και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ενότητα «Σύγχρονη Αρχιτεκτονική», με ταινίες που καταγράφουν σημαντικές πρωτοβουλίες αρχιτεκτόνων πολεοδόμων και καλλιτεχνών για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου.
Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου, ενώ την ίδια μέρα θα παρουσιαστούν τα δέκα καλύτερα ντοκιμαντέρ του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ερασιτεχνικού Ντοκιμαντέρ του περιοδικού National Geographic. Στις σημαντικές παρουσίες του Φεστιβάλ συγκαταλέγεται και ο πατέρας του παγκόσμιου χορού «cinemanifestation», Νικ Μπαλτάζαρ ο οποίος θα εξηγήσει πώς οι ταινίες του «The big ask» και «Τhe big ask again-dance for climate» οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο να χορέψουν ώστε να διαμαρτυρηθούν με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τους σκηνοθέτες που συμμετέχουν στη διοργάνωση καθώς ο θερινός κινηματογράφος «Ρόδον» θα μετατραπεί σε βήμα ανοιχτών συζητήσεων. Καθημερινά, από την Τετάρτη 23 Ιουνίου μέχρι και τη λήξη του Φεστιβάλ, οι σκηνοθέτες θα δίνουν ραντεβού στις 12:30 για να σχολιάσουν τις ταινίες που προβλήθηκαν την προηγούμενη μέρα.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Αντίθετοι οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Θερμοηλεκτρική Μονάδα Υγραερίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας διαδικασίας με ταχύτητες Βατοπεδίου για την αδειοδότηση της μεγαλύτερης θερμικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ισχύος 1.010 MW. Πρόκειται για σχέδιο κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού με καύσιμο υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (Liquid Petroleum Gas - LPG), συμφερόντων της κρατικής εταιρίας πετρελαίων του Κατάρ, που πρόκειται να εγκατασταθεί στη Ναυτιλιακή Περιοχή Πλατυγιαλίου του Δήμου Αστακού.

Αργόσυρτες συνήθως διαδικασίες ολοκληρώνονται σε χρόνους ρεκόρ, με πρώτη την άδεια παραγωγής που δόθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λιγότερο από ένα μήνα μετά την κατάθεση της σχετικής αίτησης στις 23 Απριλίου. Όλα αυτά μαζί με διακηρύξεις για 1500 θέσεις εργασίας, που γρήγορα ξεφούσκωσαν στις περίπου 150.

Το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του πρωθυπουργικού Γραφείου, οι επισκέψεις υπουργών στο Κατάρ και του πρέσβη της χώρας αυτής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ερμηνεύουν ίσως την ταχύτητα των διαδικασιών.

Δεν είναι όμως αρκετές για να αιτιολογήσουν επί της ουσίας ένα επενδυτικό σχέδιο που:

* Δεν προβλέπεται στον κατατεθειμένο στη Βουλή μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ούτε ως μέγεθος ηλεκτρικής ισχύος ούτε ως καύσιμο.
* Παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο είναι συμβατό με τους εθνικούς στόχους για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στο 20% του εθνικού ενεργειακού μείγματος , πολύ περισσότερο που το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να προορίζεται για εξαγωγή στην Ιταλία.
* Ενέχει μεγάλη επικινδυνότητα (κίνδυνος έκρηξης με επιπτώσεις σε ακτίνα χιλιομέτρων, αλλά και από τις διαφυγές αερίου που αναμένεται να φθάνουν τα 40 έως 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα -κατά μέσο όρο 40.000 τόνους- ετησίως). Εξάλλου υπάγεται στην οδηγία «Σεβέζο» ως επικίνδυνη βιομηχανική εγκατάσταση.
* Συνεπάγεται σοβαρότατη τοπική θερμική ρύπανση τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στη θάλασσα.
* Συνεπάγεται σημαντική τοπική ρύπανση από οξείδια του Αζώτου και του Θείου, μονοξείδιο του Άνθρακα, αιωρούμενα σωματίδια σε απόσταση μόλις 10χλμ από την πόλη του Αστακού.
* Περιλαμβάνει, ως περιβαλλοντικό άλλοθι, μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια μέσω διοχέτευσης του διοξειδίου του άνθρακα στη θάλασσα, τεχνολογία που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε τέτοια κλίμακα.
* Βρίσκει αντίθετο τον τοπικό πληθυσμό που θέλει τη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγυαλίου ως διαμετακομιστικό λιμάνι και πλήττει σοβαρά την τουριστική προοπτική της ευρύτερης περιοχής.


Δεν πρόκειται επομένως για «πράσινη ανάπτυξη», αλλά για βρώμικη ανάπτυξη υποταγμένη σε λογικές μεγέθυνσης χωρίς όρους και κριτήρια.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δε θεωρούμε διέξοδο από την κρίση την προοπτική να εξελιχθεί η Ελλάδα σε χώρο υποδοχής επενδύσεων που δεν είναι αλλού επιθυμητές:

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτό το σχέδιο ως επικίνδυνο, υπονομευτικό των στόχων για μείωση ρύπων και ενεργειακή αειφορία και μακροχρόνια αντίθετο σε μια βιώσιμη προοπτική για την περιοχή.

Καλούμε την κυβέρνηση να το αντικαταστήσει με ένα σχεδιασμό για βιώσιμη αξιοποίησης της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγυαλίου ως διαμετακομιστικού λιμανιού και βιομηχανικής περιοχής βιώσιμων χρήσεων.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής για την αποτροπή σχεδίων που την απειλούν με κινδύνους και υποβάθμιση.

Διαβάστε περισσότερα: http://acarnania.blogspot.com/2010/06/blog-post_3828.html#ixzz0rbVKt1aV

Στο «κόκκινο» το νέφος σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής

Συνθήκες ασφυξίας επικρατούν στις κεντρικές περιοχές της Ανατολικής Αττικής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και της κίνησης στο αεροδρόμιο, σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν και καθορίζουν την εξάπλωση των ρύπων.

Όπως επισημαίνεται σε μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσιάζεται στα «Νέα», η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί αν δεν βελτιωθούν οι υποδομές- με την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη των Μεσογείων.

Στο πρώτο μέρος της μελέτης που ήδη έχει ολοκληρωθεί, φαίνεται ότι οι κύριες πηγές ρύπανσης στα Μεσόγεια είναι το αεροδρόμιο, το κυκλοφοριακό- ειδικά στον άξονα της Αττικής Οδού όπου εκπέμπονται μικροσωματίδια, οξείδια του αζώτου, καρκινογόνο βενζόλιο και υδρογονάνθρακες-, η επιφάνεια του λατομείου στο Μαρκόπουλο που παραμένει ενεργή και τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης τον χειμώνα.

Το Κορωπί επιβαρύνεται επειδή οι άνεμοι που κυρίως πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μεταφέρουν τα μικροσωματίδια στην ανατολική πλευρά του Υμηττού. Εκεί δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα», λέει ο  πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, δρ. Μιχάλης Πετράκης.

Το τρίγωνο της ρύπανσης

Υψηλές στιγμιαίες συγκεντρώσεις από 120 έως 210 μικρογραμμάρια, σύμφωνα με τον χάρτη της ρύπανσης, εμφανίζονται και στα Σπάτα, στο τρίγωνο που δημιουργείται ανάμεσα στο αεροδρόμιο, την Αττική Οδό και την Βασιλέως Παύλου που καταλήγει στη Λούτσα, καθώς και στην περιοχή νότια του Καρελλά και βόρεια του Κορωπίου, ενώ καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα στα Γλυκά Νερά.

Σύμφωνα με τον δρ Πετράκη, στα Μεσόγεια υπάρχουν και οι περιοχές όπου παρατηρείται εποχική ρύπανση, κυρίως λόγω της μετακίνησης στις παραλίες τους θερινούς μήνες, όπως η περιοχή ανατολικά του αεροδρομίου μέχρι την παραλία της Αρτέμιδας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης του Αστεροσκοπείου πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Αττική πολλαπλές μετρήσεις συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10. Οι μέγιστες στιγμιαίες τιμές καταγράφηκαν κοντά στο Κορωπί προς τα λατομεία, όπου για μικρό χρονικό διάστημα τα όργανα έδειξαν πάνω από 450 μικρογραμμάρια και αμέσως μετά ακολουθούσε ο σταθμός δυτικά των Γλυκών Νερών και νότια της Παλλήνης με περίπου 280 μικρογραμμάρια.

"Πράσινες" επενδύσεις 22 δισ. ευρώ προβλέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Επενδύσεις συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα ως το 2020 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι 20 - 20 - 20 προβλέπει ο σχεδιασμός τουυπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Το σχέδιο θα κοινοποιηθεί εντός των ημερών και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι η επίτευξη των στόχων επιβάλλεται από Κοινοτικές Οδηγίες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα 20 - 20 - 20 προβλέπει συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20 %, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά το ίδιο ποσοστό και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου επίσης κατά 20% ως το 2020. Για την Ελλάδα οι εθνικοί στόχοι που έχουν τεθεί από την ΕΕ είναι συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 18% στην τελική κατανάλωση ενέργειας και κατά 40% στην ηλεκτροπαραγωγή, αύξηση της συμμετοχής των βιοκαυσίμων στο 10 % και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 4% σε σχέση με το 2005.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του ΥΠΕΚΑ δείχνουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη του 20% στην ενέργεια και 40% στον ηλεκτρισμό από ΑΠΕ, με τις εξής παραδοχές:
- Επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ που θα καταλήξουν σε περισσότερα από 15.000MW το χρόνο εγκατεστημένης ισχύος, από περίπου 4.500MW το 2010. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να εγκατασταθούν επιπλέον 6.000MW αιολικά, 2.500MW φωτοβολταϊκά και περίπου 250MW μονάδες με χρήση βιομάζας. Το σύνολο των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 22 δισ. ευρώ. 
- Επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 και διατήρηση των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των 90 - 100 δολ. / βαρέλι ως το 2020.
- Επιβάρυνση του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από το 2013 (όπως προβλέπει Κοινοτική Οδηγία) με δικαιώματα που προβλέπεται να κοστίζουν 20 ευρώ / τόνο. Το ΥΠΕΚΑ σημειώνει σχετικά ότι η επίτευξη των στόχων μέσω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2010- 2020 από τη μείωση των αγορών δικαιωμάτων εκπομπών. 

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης σταδιακή απόσυρση 26 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ως το 2024. Η αρχή έγινε με την 1η μονάδα της Πτολεμαϊδας και ακολουθούν το 2011 οι μονάδες Μεγαλόπολη 1 και 2, το 2012 οι Πτολεμαϊδα 2 και ΛΙΠΤΟΛ, το 2013 το Αλιβέρι 3 και 4, κ.ο.κ.. Συνολικά θα αποσυρθούν θερμικές μονάδες (κυρίως λιγνιτικές και μαζούτ, αλλά και οι παλιές φυσικού αερίου στο Λαύριο και το Κερατσίνι) ισχύος 5378 μεγαβάτ, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του θερμικού δυναμικού παραγωγής της ΔΕΗ. Στη θέση τους προβλέπεται η κατασκευή νέων μονάδων συνολικής ισχύος 5.484 MW που θα αρχίσουν να τίθενται σε λειτουργία από εφέτος. Σε αυτά περιλαμβάνεται 2.112 MW από ιδιωτικές μονάδες, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

Το σχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 28 Ιουνίου. Στις αρχές Ιουλίου θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τις πιθανές βελτιώσεις που θα προέλθουν από τη διαβούλευση θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη της Υπουργικής Απόφασης, η οποία εξειδικεύει ανά έτος τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Επιπλέον, το σχέδιο αυτό θα εξετάζεται και θα επικαιροποιείται ανά δύο χρόνια, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις της αγοράς και της βελτίωσης των τεχνολογιών, αλλά και η ζήτηση της ενέργειας.

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Να φύγουν οι δεξαμενές καυσίμων τώρα απο τον Αμβρακικό Κόλπο!

Γράφει ο Παύλος Χαραλάμπους*
Η διαρροή μαζούτ από το εργοστάσιο ΕΣΠΕΡΙΔΑ στον Άραχθο πρέπει να μας αφυπνίσει και να αντιδράσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σ αυτούς τους πολιτικάντηδες γύρω από τον Αμβρακικό που θέλουν να μας κρατούν «κοιμισμένους».Η σοφή λαϊκή παροιμία λέει «κάλλιο το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» και η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να απομακρύνει τις δεξαμενές καυσίμων ΤΩΡΑ αν θέλει να κάνει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μας χάϊδευε τα αυτιά υποσχόμενη ότι θα φύγουν οι δεξαμενές καυσίμων και θα εισέρχονται μόνο δυπύθμενα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο και με την ΚΥΑ που θεσμοθέτησε νομιμοποίησε δεξαμενές καυσίμων 300 κυβικών μέτρων (300.000 λίτρα) και δεν έθεσε καν τον όρο να εισέρχονται μόνο δυπύθμενα δεξαμενόπλοια, οπότε στον Αμβρακικό σήμερα εισέρχεται όποιο σαπιοκάραβο θέλει.Η ευθύνη των κυβερνώντων του ΠΑΣΟΚ σε μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή από τις δεξαμενές καυσίμων ή τα δεξαμενόπλοια θα είναι τεράστια και δεν πρέπει να πιαστεί «ΟΜΗΡΟΣ» από τα οικονομικά συμφέροντα ολίγων τοπικών στελεχών του.Η τοποθέτηση του Νομάρχη Άρτας για την διαρροή μας προκαλεί δέος, όταν λέει ότι δεν ήταν δική του αρμοδιότητα, αλλά ανέλαβε πρωτοβουλία από μόνος του. Επιτέλους ποιος είναι ο αρμόδιος σ αυτό τον τόπο. Σχεδόν όλες οι βιομηχανίες της περιοχής μας χρησιμοποιούν μαζούτ ως καύσιμη ύλη, παρότι βρίσκονται εντός των ζωνών του Εθνικού Πάρκου, ακόμη και τα τυροκομεία, που όταν λειτουργούν τους καυστήρες τους ντουμανιάζουν όλες οι γύρω περιοχές με όλες τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων που προκαλούν οι διοξίνες από τους καπνούς.Πολλές επιχειρήσεις της περιοχής διοχετεύουν ακατέργαστα τα υγρά τους απόβλητα στις τάφρους και τα ποτάμια τις νυκτερινές ώρες (όταν δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες) και η νομοθεσία απαιτεί επαυτοφόρω εντοπισμό ρύπανσης για να επιβληθούν κυρώσεις. Από το 2004 ζητάμε ακόμη και σήμερα τακτικούς και εκτάκτους ελέγχους εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του Αμβρακικού για να προλαμβάνονται κρούσματα ρύπανσης. Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και των τριών νομών δεν έχουν επιβάλλει και υλοποιήσει κανένα πρόστιμο για μη εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων την τελευταία δεκαετία ,οπότε υπάρχει μια άτυπη ασυλία στην παρανομία.Στην προκειμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης της ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ ομιλεί για δολιοφθορά και με μια μήνυση κατ αγνώστων επιδιώκει άφεση αμαρτιών και έτσι «ούτε γάτος ούτε ζημιά». ΕΛΛΑΣ το μεγαλείο σου, βασίλεμα δεν έχει!!!!!!

*Πρόεδρος Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού

Οικολογική καταστροφή στον Άραχθο!

Ανυπολόγιστη καταστροφή στον Αραχθο από 2 τόνους μαζούτ που διέρρευσαν από εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στη Γραμμενίτσα Αρτας.Εδώ και τρεις μέρες ξεκίνησε η διαδικασία απορρύπανσης από εξειδικευμένη εταιρεία, οι υπάλληλοι της οποίας συλλέγουν το μαζούτ από το νερό και το συγκεντρώνουν σε βαρέλια για να το απομακρύνουν.«Το τοξικό μαζούτ εγκλωβίστηκε σε ένα σημείο από όπου διέρχεται το δίκτυο άρδευσης του κάμπου της Αρτας και είναι ευτύχημα που δεν πέρασε μέσα σε αυτό. Δόθηκε μεγάλος αγώνας για να αποτραπεί μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή», είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος», ο καθηγητής Χημείας και νεοεκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στο σημείο της καταστροφής με την ιδιότητα του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού.Η διαρροή έγινε από το χυμοποιείο πορτοκαλιών «Εσπερίδα», το οποίο εδώ και 13 χρόνια δεν λειτουργεί, παραμένει όμως άγνωστο γιατί οι ιδιοκτήτες του δεν απομάκρυναν τις δεξαμενές με μαζούτ, η συγκεκριμένη από τις οποίες είναι χωρητικότητας πάνω από 20 τόνους.Αγνωστο είναι επίσης αν η διαρροή οφείλεται σε δολιοφθορά ή σε τυχαίο γεγονός, με την πρώτη εκδοχή να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Αυτό πάντως θα διερευνηθεί μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του νερού.Στο σημείο υπάρχει φράγμα της ΔΕΗ, η οποία διέκοψε για 24 ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο τη λειτουργία του, προκειμένου να σταματήσει η ροή του νερού στο ποτάμι και να μη φύγει το μαζούτ στον Αμβρακικό Κόλπο, οπότε και δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί και να συλλεγεί.«Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε μια κηλίδα που μπορεί να μολύνει τον Αμβρακικό, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις καλλιέργειες, όχι μόνο με το πότισμα, αλλά και με τα στεροειδή απόβλητα που έχουν τα πετρελαιοειδή», δήλωσε ο νομάρχης Αρτας, Γιώργος Παπαβασιλείου.Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγαλύτερο μέρος του μαζούτ έχει ήδη μαζευτεί και απομακρύνθηκε, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες το ποτάμι θα είναι και πάλι τελείως καθαρό και το δίκτυο άρδευσης θα λειτουργήσει κανονικά.Τη ρύπανση εντόπισαν κάτοικοι της περιοχής όταν είδαν μια μεγάλη κηλίδα στο νερό και ειδοποίησαν τις Αρχές.Η διαρροή σημειώθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και έγινε ορατή τουλάχιστον τέσσερις μέρες μετά, γεγονός που σημαίνει ότι το μαζούτ μπόρεσε να εξαπλωθεί σε μια μεγάλη ακτίνα.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Χάθηκαν 2 εκατ. στρέμματα δάσους σε 20 χρόνια

Από το 1987 έως το 2007 η Ελλάδα έχει χάσει από πυρκαγιές πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασών-δασικών εκτάσεων και 4 εκατ. χορτολιβαδικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της δασικής χαρτογράφησης που πραγματοποίησε το WWF σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος «Το μέλλον των δασών» (τα στοιχεία από τις πυρκαγιές στη Ρόδο 2008 και στην Αττική το 2009 δεν έχουν συμπεριληφθεί).
Οπως αποκαλύπτει η έκθεση, οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στην εξαφάνιση των δασών, αφού σε ακόμη δυσμενέστερη θέση βρίσκεται η δραστηριότητα παραγωγής δασικών προϊόντων- υλοτομία, παραγωγή ρητίνης, ορεινή κτηνοτροφία.
* Συγκεκριμένα στη χώρα δεν λειτουργούν οργανωμένα κτηνοτροφικά πάρκα, ούτε και εφαρμόζονται συστηματικά μέτρα διαχείρισης κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα άλλες περιοχές να παρουσιάζουν υπερβόσκηση και άλλες έλλειψη αιγοπροβατοτροφίας. Η απαγόρευση της βόσκησης είναι υποχρεωτική κάποια χρόνια για να ισορροπήσει το οικοσύστημα. Ομως ο νόμος που την απαγορεύει επί μία δεκαετία εξοντώνει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τον αψηφούν εντελώς, με ολέθρια αποτελέσματα στη δασική αναγέννηση. Η μείωση της κτηνοτροφίας δεν οδηγεί μόνο σε υποβάθμιση των δασικών βιοτόπων, αλλά και στη συσσώρευση βιομάζας, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα για πυρκαγιές.
* Μετά τις πυρκαγιές του 2007, το WWF, σε συνεργασία με το εργαστήριο Λιβαδοπονίας του ΑΠΘ, εκπόνησε προμελέτη-πρόταση για τη διαχείριση της βόσκησης στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου. Το σύνολο αυτών των δράσεων επιβεβαίωσε εκτεταμένη βόσκηση στις καμένες περιοχές, αδυναμία των δασαρχείων να επιβάλουν μέτρα αστυνόμευσης, ενώ το Ταμείο Αρωγής Πυροπλήκτων αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής και οργάνωσης τοπικών συστημάτων διαχείρισης της κτηνοτροφίας με μελέτες που χορηγούσε δωρεάν το WWF.
Επίσης, η παραγωγή ξυλείας μειώθηκε ραγδαία την τελευταία εικοσαετία, χάνοντας το 33% του συνολικού της όγκου. Σημειωτέον ότι τα διαχειριζόμενα δάση αποτελούν μόνο το 35% των δασών της χώρας. Η ρητινοσυλλογή από το 1950 έχει απολέσει το 75% του όγκου παραγωγής της.
* Οπως αναφέρει ο Κ. Λιαρίκος, υπεύθυνος περιβαλλοντικών προγραμμάτων του WWF: «Η δασική διαχείριση ακολουθεί πιστά την κακή μοίρα της Δασικής Υπηρεσίας, με μειωμένους οικονομικούς πόρους, ελλιπείς υποδομές και ανεπάρκεια προσωπικού (50% κενές οργανικές θέσεις). Στα Εθνικά Πάρκα ή στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura, τα μέτρα διαχείρισης είναι ανύπαρκτα, ενώ οι φορείς διαχείρισης, όπου υπάρχουν, αντιμετωπίζουν τεράστια ελλείμματα στήριξης».

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Διαρροή πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις της «ΕΣΠΕΡΙΣ» στον ποταμό Άραχθο!!!

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κινήθηκε η Νομαρχία Άρτας απέναντι στο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα της διαρροής πετρελαίου από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου «ΕΣΠΕΡΙΣ», στον αρδευτικό αύλακα και τον Άραχθο. Η διαρροή εντοπίστηκε από κατοίκους της περιοχής και εκτιμάται σύμφωνα με τον Νομάρχη Γιώργο Παπαβασιλείου ότι έχει σημειωθεί προ τεσσάρων ημερών ίσως και παραπάνω.Μόλις το θέμα έγινε γνωστό οι αρμόδιες διευθύνσεις της Νομαρχίας προχώρησαν σε επιτόπιο έλεγχο για να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος και ακολούθησε το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Ιουνίου σύσκεψη με την παρουσία εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, του ΓΟΕΒ, του Κέντρου Ελέγχου Περιβάλλοντος, υπό την παρουσία του νομάρχη Άρτας όπου αποφασίστηκε η άμεση παρέμβαση για τον περιορισμό των δυσάρεστων επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Κλήθηκε ειδική εταιρεία
Έτσι κλήθηκε άμεσα ειδική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη η οποία επρόκειτο να φτάσει το ίδιο απόγευμα (χθες περίπου στις 6 μ.μ.) στην Άρτα για να ελέγξει το χώρο της διαρροής και της βλάβης, και να αποφανθεί για το κόστος παρέμβασης.«Ακραίο περιβαλλοντικό πρόβλημα χαρακτήρισε την διαρροή αυτή ο νομάρχης Άρτας σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη, ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους τις κινήσεις που αποφασίστηκαν και που άμεσα εφάρμοσε η Νομαρχία.Συγκεκριμένα για την υπόθεση αυτή Γ. Παπαβασιλείου δήλωσε: «Υπήρξε ένα ακραίο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Στο Ιμαρέτ στην παλιά ΕΣΠΕΡΙΔΑ, εντοπίστηκε κηλίδα πετρελαιοειδών, κηλίδα μαζούτ, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.Προβλήματα με τη ρύπανση των καλλιεργειών αφού το μαζούτ περνάει μέσα από το αρδευτικό κανάλι και ένα μικρότερο πρόβλημα ρύπανσης του Αμβρακικού Κόλπου. Και τα δύο δημιουργούν συνθήκες περιβαλλοντικής ρύπανσης πάρα πολύ σοβαρές. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, απαθείς, ανεξάρτητα αν ο χώρος ευθύνης ο δικός μας δεν έχει να κάνει με αυτό. Και ο ΤΟΕΒ δεν ανήκει διοικητικά στη νομαρχία, ούτε το συγκεκριμένο εργοστάσιο ανήκει στη Νομαρχία.Ωστόσο όμως η ευαισθησία για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής είναι δεδομένη και αγγίζει όλους τους πολίτες. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε μια κηλίδα που μπορεί να μολύνει τον Αμβρακικό, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις καλλιέργειες, όχι μόνο με το πότισμα αλλά και με τα στεροειδή απόβλητα που έχουν τα πετρελαιοειδή και επομένως συνέπειες στον κύκλο τον παραγωγικό.Υπήρξε λοιπόν μια σύσκεψη μετά από μια επιτόπια επίσκεψη που έγινε από το ΚΕΠΕ στο συγκεκριμένο χώρο, εντοπίστηκε το μέγεθος της ζημιάς, καταλογίζεται η ευθύνη σε αυτόν που είναι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου και ελήφθησαν μέτρα ούτως ώστε να υπάρξει μια αποτίμηση εντός της σήμερον στις 6 το απόγευμα (χθες) από μια εταιρεία η οποία είναι πιστοποιημένη γι’ αυτές τις δουλειές στην Θεσσαλονίκη η οποία θα αναλάβει και την απορρύπανση της συγκεκριμένης κηλίδας η οποία δεν είναι εκτεταμένη, είναι όμως υπαρκτή και δημιουργεί πρόβλημα.Παράλληλα υπάρχει και συνεννόηση με την ΔΕΗ και θα διακοπεί από σήμερα και για 48 ώρες η άρδευση της περιοχής και η ροή νερού στον Άραχθο. Εκτιμούμε ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε είναι άμεσα και αποτελεσματικά και το πρόβλημα θα περιοριστεί στην εστία του. Από εκεί και πέρα όμως ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου θα πρέπει να ελέγξει τις δεξαμενές του. Θα πρέπει να περιφρουρήσει τυχόν άλλη διαρροή και να λάβει και μέρος του κόστους το οποίο είναι σημαντικό».Οι ενέργειες έγιναν κατόπιν και τηλεφωνικής επικοινωνίας την οποία είχε ο κ. Παπαβασιλείου και με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Τριαντάφυλλο Αλμπάνη ενώ ειδοποιήθηκε και η Αστυνομική Διεύθυνση για το συμβάν.

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Έκλεισε ηπαλαιότερη από τις ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

«Ξεκόβουμε από το παρελθόν και κάνουμε νέα αρχή» δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος κατεβάζοντας συμβολικά το διακόπτη στην παλαιότερη από τις ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Η μονάδα «Πτολεμαΐδα I», ισχύος 70 MW, λειτουργούσε από το 1959 και μαζί με τις αντίστοιχες μονάδες στο Λαύριο και το Αλιβέρι τροφοδοτούσε τη χώρα όταν οι ενεργειακές ανάγκες δεν ήταν τόσο αυξημένες. Η λειτουργία της θα αντισταθμιστεί τώρα από τα υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου.

Κατά την επίσκεψή της στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας την Παρασκευή, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δεσμεύτηκε για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και υποσχέθηκε τη σταδιακή αντικατάσταση όλων των παλιών ρυπογόνων μονάδων.

«Ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά δεν αποτελούν κομμάτι του ενεργειακού μίγματος της Ελλάδας» διαβεβαίωσε.

«Στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα. Ένα καθαρό μήνυμα ότι ξεκόβουμε από το παρελθόν. Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή» είπε.

Πάντως η μονάδα που έκλεισε θα παραμείνει σε κατάσταση «ψυχρής εφεδρείας». 

Θα ακολουθήσει το κλείσιμο της Μονάδας ΙΙ, όταν ολοκληρωθεί η ανάθεση του έργου για κατασκευή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V, ενώ αργότερα, μέχρι το 2015, θα κλείσουν σταδιακά οι μονάδες III και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ.

Η κ. Μπιρμπίλη, συνοδευόμενη από το γενικό γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστα Μαθιουδάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, επισκέφθηκε επίσης τα ορυχεία Αχλάδας και Βεύης, καθώς και τους οικισμούς Ακρινής και Αγίων Αναργύρων, όπου συζήτησε με τους κατοίκους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη λειτουργία των γειτονικών ορυχείων.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι της μονάδας που έκλεισε έχουν απορροφηθεί σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ.

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Στοιχεία σοκ στη Βουλή για τα νοσοκομειακά απόβλητα


Στις πρακτικές των νοσοκομείων και τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, αναφέρθηκε, κατά την ομιλία της στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής, η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Επί τρία χρόνια το Ωνάσειο, ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό μετέφεραν τα απόβλητά τους με κοντέινερ στο Αττικό νοσοκομείο, σε σακούλες που σκίζονταν με αποτέλεσμα να γεμίζει ακόμα και το προαύλιο με υπολείμματα οργάνων, ανέφερε η Μαργαρίτα Καραβασίλη(φωτό).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επικαλέστηκε η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος, μόνο το 20% της ποσότητας των νοσοκομειακών αποβλήτων καταλήγει στον αποτεφρωτήρα και το 50% εκτιμάται πως καταλήγει στη θάλασσα, σε λίμνες και σε ορυχεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί σύμφωνα με την κ. Καραβασίλη, ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης στην Αλεξανδρούπολη που αποκαλύφθηκε ότι διοχέτευε απ΄ευθείας τα λύματα από την αιμοκάθαρση στη θάλασσα . Αναφέρθηκε δε, στις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση του θέματος, εξ΄αιτίας των οποίων απειλούνται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.

Επίσης, χαρακτήρισε δύσκολο το έργο των επιθεωρητών περιβάλλοντος, αναφέροντας δύο περιπτώσεις:

α) Του γενικού επιθεωρητή Π. Μέρκου που παρ΄ ότι είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του από κυκλώματα υπήρξε αρχικά απροθυμία από πλευράς εισαγγελίας και αστυνομίας, οι οποίοι επιλήφθηκαν ύστερα από παρέμβαση του Μ. Χρυσοχοϊδη.
β) των δύο επιθεωρητριών περιβάλλοντος που επιχείρησαν να παραγματοποιήσουν έκτακτο έλεγχο στις παράνομες χωματερές της Νέας Ζίχνης Σερρών και προπηλακίστηκαν από τον δήμαρχο της περιοχής.

Λόγο στον Υμηττό θέλει η Ιερά Σύνοδος


Ενημέρωση για το υπόμνημα που κατέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με το υπό κατάρτιση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «Προστασία Ορεινού Όγκου Υμηττού», παρείχε σήμερα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών.

Με επιστολή της, η υπουργός Περιβάλλοντος υποσχέθηκε στην Εκκλησία ότι οι προτάσεις της θα αποσταλούν στην ειδική Επιτροπή και θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη στην τελική διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος. Η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει ότι επιθυμεί μέσω του υπομνήματος να συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση ενός σημαντικού περιβαλλοντικού δυναμικού της Αττικής και προτείνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, μέσω της αξιοποίησης των περιβαλλοντικών αποθεμάτων των πόλεων με μια αειφόρο προοπτική.

Πειραιάς: Πρωταθλητής στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο πραγματοποίησε έρευνα για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μέτρησης, οι συγκεντρώσεις ρύπων ξεπερνούν στο υπερδιπλάσιο τα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η  μέτρηση έγινε σε θέσεις αντιπροσωπευτικές της παραλιακής ζώνης του λιμένα του Πειραιά και σε δύο διαφορετικές χρονικά και κλιματολογικά περιόδους (την ψυχρή 22/1-29/4 και τη θερμή 4/8-31/10). Η πολύ υψηλή συγκέντρωση επιβλαβών για την υγεία αιωρούμενων μικροσωματιδίων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την ανθρώπινη υγεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η έρευνα απέδειξε πως ο βαθμός διείσδυσης της ρύπανσης στους εσωτερικούς χώρους είναι αυξημένος ακόμα και όταν τα παράθυρα είναι κλειστά. Αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου.

Ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ζήτησε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας με αντιρρυπαντικά μέτρα.

Στον εισαγγελέα η ΔΕΗ για τη ρύπανση στην Πτολεμαΐδα

Στον εισαγγελέα παραπέμπεται η ΔΕΗ για τη ρύπανση στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Πτολεμαΐδας, μετά από καταγγελία της Νομαρχίας Κοζάνης έπειτα από βεβαίωση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Ζητείται να διερευνηθούν τυχόν αξιόπιστες πράξεις, καθώς φέρεται ότι η ΔΕΗ δε συμμορφώθηκε με τον περιορισμό της ρύπανσης από τις μονάδες της.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Κέντρο Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην περιοχή Κοζάνης – Φλώρινας – Πτολεμαΐδας, 11 σταθμοί έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και ζητείται από τους πολίτες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας να μην εκτίθενται στη ρύπανση βγαίνοντας από το σπίτι.

Το όζον έχει ξεπεράσει τα όρια συναγερμού έκτακτων μέτρων και τα μικροσωματίδια. Δείτε 
ΕΔΩ την ποιότητα ατμόσφαιρας, όπως την παρουσιάζει το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.

Την ίδια ώρα, λόγω του καύσωνα, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 10.000 μεγαβάτ δοκιμάζοντας για άλλη μια φορά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. 

Προκλητικοί λίγο πριν καταθέσουν στο Κογκρέσο οι υπεύθυνοι της BP

Ενώπιον των μελών του Κογκρέσου θα βρεθεί ο διευθύνων σύμβουλος της BP μετά τη συμφωνία της εταιρείας να διαθέσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις για τα χιλιάδες θύματα της πετρελαιοκηλίδας από τη εξέδρα της· οργή προκαλούν όμως τα συνεχιζόμενα ειρωνικά σχόλια των υπευθύνων για την υπόθεση...

Ο Τόνι Χάουαρντ θα έχει όμως να αντιμετωπίσει την οργή των μελών του Κογκρέσου για τους χειρισμούς της εταιρείας που προκάλεσαν την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού. 

Στην προετοιμασμένη δήλωσή του κατά την ακρόαση από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής δηλώνει ότι ζητά συγγνώμη για την έκρηξη και την καταστροφή που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Την αποδίδει σε «ένα ανεπανάληπτο συνδυασμό αποτυχιών».

Επίσης σε ηπιότερους τόνους από άλλα σχόλια τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει ότι «ούτε εγώ ούτε η εταιρεία είμαστε τέλειοι» αλλά «δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας». Ο Χάουαρντ είχε προβεί σε προκλητικά σχόλια για την υπόθεση όπως «θέλω τη ζωή μου πίσω», σχόλιο που επέσυρε την οργή ακόμα και του Μπαράκ Ομπάμα που δήλωσε ότι θα τον απέλυε για αυτό.

Δεν ήταν το μόνο προκλητικό σχόλιο: Σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Καρλ-Χενρικ Σβανμπεργκ απάντησε σε σχόλια για το ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών είναι αδιάφορες ή άπληστες λέγοντας ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε για τα ανθρωπάκια (small people)».

Ωστόσο, μετά ζήτησε συγγνώμη για τα «αδέξια σχόλια», όπως τα χαρακτήρισε, και εξήγησε ότι η αναφορά έγινε μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και τους ψαράδες που καταστράφηκαν από την πετρελαιοκηλίδα. «Ήθελα να πω ότι η BP κατανοεί πόσο βαθιά επηρεάζει αυτό το γεγονός τους ανθρώπους που ζουν στον Κόλπο του Μεξικού και εξαρτάται η επιβίωσή τους από αυτόν», διευκρίνισε.

Παρά την μάλλον κακή οικονομική της εικόνα η BP συμφώνησε να διαθέσει στο ταμείο αποζημιώσεων 20 δισεκατομμύρια (πέντε για αυτή τη χρονιά και τα υπόλοιπα σταδιακά τα επόμενα χρόνια) ενώ η αντιμετώπιση της διαρροής της έχει κοστίσει μέχρι στιγμής πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα, η μετοχή της BP έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας (αν και ανέκαμψε κάπως), η εταιρεία δεν θα αποδώσει μέρισμα για το υπόλοιπο 2010, ενώ οίκοι αξιολόγηση κατατάσσουν πλέον τα ομόλογα της εταιρείας στην κατηγορία junk.

Εντωμεταξύ, με το νέο σύστημα περισυλλογής πετρελαίου που εγκατέστησε η BP κάηκαν τη Τετάρτη μέσα σε έντεκα ώρες 1.250 βαρέλια πετρέλαιο,. Επιπλέον συνέλεξε άλλα 7.000 βαρέλια πετρέλαιο, δηλαδή συνολικά λιγότερο από το ένα τέταρτο της ποσότητας που διαρρέει καθημερινά και ξεπερνά τα 40.000 βαρέλια.

Όταν λειτουργήσουν πλήρως και τα δύο συστήματα προς το τέλος του μήνα (μετά από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών) θα συγκεντρώνουν ή θα καινέ περίπου το 90% του πετρελαίου που διαρρέει και ξεπερνά τα 40.000 βαρέλια, σύμφωνα με τις τελευταίες αναθεωρημένες εκτιμήσεις. Τον Αύγουστο θα είναι έτοιμο και ένα ακόμη πηγάδι που θα σταματήσει τη ροή του πετρελαίου, εκτιμά η εταιρεία.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ομπάμα: «Η ΒΡ θα πληρώσει, θέλει δε θέλει, για την καταστροφή»

Να δημιουργήσει ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού και για την αποπληρωμή αποζημιώσεων, θα ζητήσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος από την ΒΡ. 


Ταυτόχρονα ο Μπάρακ Ομπάμα προτείνει τη μείωση της αμερικανικής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και το εισαγόμενο πετρέλαιο.
Μία ημέρα μετά το τηλεοπτικό του μήνυμα στο οποίο υποσχέθηκε ότι «θα κάνει την ΒΡ να πληρώσει» για την πετρελαιοκηλίδα, κατηγορώντας την για «απροσεξία», ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί σήμερα στο Λευκό Οίκο με στελέχη του ενεργειακού κολοσσού.
Ο Ομπάμα ανέφερε ότι θα «ενημερώσει» τον πρόεδρο της ΒΡ «ότι πρέπει να βάλει στην άκρη τους πόρους που είναι απαραίτητοι προκειμένου να αποζημιώσει τους εργαζομένους και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ως αποτέλεσμα της απροσεξίας της εταιρείας του».
«Και αυτό το ταμείο δεν θα ελέγχεται από την ΒΡ. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι νόμιμες απαιτήσεις θα καταβληθούν με δίκαιο και έγκαιρο τρόπο, τον λογαριασμό πρέπει να διαχειρίζεται κάποιος ανεξάρτητος και έτσι θα γίνει», όπως είπε.
«Ο πρόεδρος δικαιούται να τους υποχρεώσει να το κάνουν, ανεξάρτητα από το εάν το θέλουν ή όχι» έλεγαν απο τον Λευκό Οίκο.
Στο μεταξύ, ανώτατα στελέχη αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών έστρεψαν χθες τα πυρά τους εναντίον της ΒΡ και υπεραμύνθηκαν των δικών τους μεθόδων γεώτρησης, κατά τη διάρκεια κατάθεσής τους ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου.
Τα στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών (MobilShellChevron και ConocoPhillips) ζήτησαν να εξετασθούν κατ’ αντιπαράσταση με τον πρόεδρο της BP Λαμάρ Μακέι, αφού τόνισαν ότι το δυστύχημα του Deepwater Horizon οφείλεται στη φιλοσοφία της εταιρείας ΒΡ που περιστρέφεται γύρω από την περικοπή δαπανών και την αδιαφορία για τους κινδύνους.
Οι εξελιξεις αυτές συμπίπτουν με την έναρξη συζήτησης στο Κογκρέσο για την ψήφιση νέας ενεργειακής νομοθεσίας, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Δείτε ολόκληρο το διάγγελμα του Προέδρου Ομπάμα στον Αμερικανικό λαό 


Νεκροί 500 πιγκουίνοι στη Νότιο Αφρική λόγω ψύχους

Τη ζωή σε περίπου 500 νεογνά αφρικανικών πιγκουίνων στοίχισε το ψυχρό κύμα που ενέσκυψε στη Νότιο Αφρική κατά την πρώτη εβδομάδα του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, όπως ανακοίνωσε η αρχή των εθνικών πάρκων της νότιας Αφρικής.
Τα νεογνά αντιστοιχούν στο μισό του πληθυσμού των πιγκουίνων στο Algoa Bay στην επαρχία Eastern Cape, ανακοίνωσε η εταιρία SANParks αργά χθες το βράδυ. 
«Τα νεογνά, ηλικίας από λίγων εβδομάδων μέχρι δύο μηνών, καλύπτονταν μόνο από φτερά και υπέκυψαν στον ψυχρό και υγρό καιρό που έπληξε το Bird Island,» είπε η εκπρόσωπος του SANParks, Μέγκαν Τάπλιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SAPA.
Η τρικυμιώδης θάλασσα καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στο νησί για την εκτίμηση του ακριβούς αριθμού των νεκρών πιγκουίνων.
Ενώ δεν είναι τόσο σπάνιο μεγάλος αριθμός νεογνών πιγκουίνων να πεθαίνουν από το κρύο, η απώλεια τόσων πολλών νεογνών ήταν μία «επιπλέον απειλή» για την επιβίωση του είδους, πρόσθεσε το SANParks.
Σύμφωνα με το SAPA, ο αφρικανός πιγκουΐνος πρόσφατα χαρακτηρίστηκε και πάλι ως είδος υπό εξαφάνιση.
Πολλές από τις πόλεις που φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελο αντιμετωπίζουν συνθήκες ψύχους αυτή την εβδομάδα.
Η θερμοκρασία έπεσε στους μείον δύο βαθμούς Κελσίου στο Γιοχάνεσμπουργκ χθες το βράδυ και στους μείον πέντε στην κεντρική πόλη Μπλουμφοντέιν.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=337946&dt=16/06/2010#ixzz0r0Oy5Jh3

Ξέφραγο «αμπέλι» κατάντησε ο Υμηττός

Τανια Γεωργιοπουλου
Μυστήριο καλύπτει την προέλευση του ενεργού όλμου που εντοπίστηκε προχθές στον Υμηττό στην περιοχή κοντά στο νεκροταφείο Χολαργού. Ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) κ. Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό κατήγγειλε ότι στο βουνό δεν υπάρχει καμία φύλαξη, ενώ φέτος δεν έχουν γίνει ακόμα οι αναγκαίες εργασίες καθαρισμού. Είναι φανερό ότι η εγκατάλειψη αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε κάθε είδους καταπατητές που «ευνοούνται» από την εκδήλωση πυρκαγιών. Εδώ και ενάμιση μήνα έχουν ξεσπάσει 36 πυρκαγιές που τέθηκαν αμέσως υπό έλεγχο, ενώ, όπως σημειώνει ο κ. Χαρδαλιάς, το 60% των περιστατικών σημειώθηκε στη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και τη Βάρη, περιοχές όπου η αξία της γης είναι μεγάλη.
Πολεμικό υλικό
Προχθές, σε απόσταση 400 μέτρων από το πυροφυλάκιο Παπάγου, εποχικός δασοπυροσβέστης εντόπισε ένα μαύρο κουτί. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και συγκεκριμένα το τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που διαπίστωσε ότι επρόκειτο για όλμο παλαιού τύπου που ωστόσο ήταν ενεργός. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πρόκειται σαφώς για πολεμικό υλικό το οποίο έχει κλαπεί από στρατόπεδο.
Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, ο κ. Χαρδαλιάς τονίζει ότι ο Υμηττός είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει μπαίνει για να πετάξει σκουπίδια, μπάζα ή ό,τι άλλο. Οσον αφορά την προστασία του βουνού από τις φωτιές, «φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ». Οπως επισημαίνει, η επιχορήγηση του συνδέσμου για την προστασία του Υμηττού έπεσε από τα 780.000 ευρώ που ήταν πέρυσι στα 350.000 ευρώ φέτος. «Παράλληλα, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια εξασφαλίζαμε κάποια χρήματα από κοινοτικά προγράμματα τώρα δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα καθώς δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια της εθνικής συμμετοχής του 25%» λέει χαρακτηριστικά. «Δεν είναι τυχαίο ότι η απορρόφηση για τους συγκεκριμένους κωδικούς δεν ξεπερνά το 6%» συμπληρώνει.
Από την άλλη, τόσο το δασαρχείο Πεντέλης όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια προκειμένου να καθαριστούν τα ξερά χόρτα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο, τονίζεται ότι εντός του μήνα θα υλοποιηθούν οι καθαρισμοί των δρόμων. Παράλληλα, τα χρήματα για επεμβάσεις δασοπροστασίας έχουν ήδη φτάσει στα περισσότερα δασαρχεία, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα εισπράξουν τα κονδύλια και τα υπόλοιπα.

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Νέα «επιχείρηση» καθαρισμού στον Υμηττό


«Επιχείρηση» καθαρισμού του Υμηττού, διοργάνωσε για 4η συνεχή χρονιά ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι μέσα από τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής και των πολιτών να διατηρηθεί το δάσος καθαρό. Ο καθαρισμός έγινε σε τρεις τοποθεσίες: στο μονοπάτι Γρανικού προς Καρέα, στη Ζωοδόχο Πηγή και στο Πικ Νικ.

Παρόλο που φέτος δεν ήταν απαραίτητη η διάθεση οχημάτων του Δήμου για την απομάκρυνση μπαζών, ο Δήμος Βύρωνα παρείχε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή που θα διευκολύνει το έργο καθαρισμού (π.χ σακούλες, γάντια, φωτισμό, κ.ά).

Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού ακολούθησε συζήτηση των πολιτών στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής σχετικά με το νέο σχέδιο προεδρικού διατάγματος και την προστασία του Υμηττού, καθώς και την ελλιπή πυροπροστασία.

Ο Κέβιν Κόστνερ προσφέρει λύση για τη μόλυνση στον Κόλπο του Μεξικού

Μπορεί ένας άνθρωπος του κινηματογράφου να δώσει λύση στο αδιέξοδο με την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στον Κόλπο του Μεξικού από τη διαρροή πετρελαίου; Ο Κέβιν Κόστνερ, ο διάσημος ηθοποιός-σκηνοθέτης του Χόλιγουντ, γνωστός και για τις οικολογικές του ευαισθησίες αλλά και για τις παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητές του, παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες τη δική του λύση για τη συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή ενώπιον της Επιτροπής Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου. Η πρότασή του, η οποία έγινε δεκτή, μπορεί να μη δίνει λύση στο πρόβλημα της διαρροής, αλλά υπόσχεται να καθαρίσει τη ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα, γεγονός που θα επιτρέψει να επανέλθει σταδιακά η ισορροπία στην περιοχή.
Η λύση που πρότεινε ο Κόστνερ έχει να κάνει με ένα μηχάνημα που κατασκεύασε η εταιρεία Ocean Therapy Solutions από τη Λουιζιάνα, βασισμένο σε μια ευρεσιτεχνία που αγόρασε ο ίδιος ο ηθοποιός το 1993. Η λειτουργία του μηχανήματος βασίζεται στη φυγόκεντρο δύναμη και μπορεί να διαχωρίζει το πετρέλαιο από το νερό με ρυθμό περίπου 750 λίτρων ανά λεπτό και αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση από τον Κόστνερ, που έφτασε τα 26 εκατομμύρια δολάρια.
«Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να παράσχω μια τεχνολογία άμεσα διαθέσιμη. Μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιο μηχάνημα που να μπορεί να διαχωρίζει το νερό από το πετρέλαιο», δήλωσε ο ηθοποιός. Σύμφωνα με τον Κόστνερ, η BP έχει ήδη αγοράσει 32 τέτοια μηχανήματα και πρόκειται να τα θέσει σε λειτουργία άμεσα.

“WIND ECO NEWS” για εργαζόμενους

Νέος ηλεκτρονικός χώρος περιβαλλοντικού περιεχομένου αποκλειστικά για τους εργαζόμενους της εταιρείας  
Το WIND Eco Νews, έναν ηλεκτρονικό χώρο περιβαλλοντικού περιεχομένου αποκλειστικά για τους εργαζόμενους της, εγκαινίασε πριν από λίγες μέρες η Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού της WIND Ελλάς με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.  
Το WIND Eco News το οποίο φιλοξενείται στο ανανεωμένο intranet της WIND, είναι ειδικά σχεδιασμένο για τους εργαζόμενους της εταιρείας και έχει ως  στόχο την ενημέρωσή τους σε θέματα περιβαλλοντικού περιεχομένου καθώς και την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίησή τους σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. 
Το WIND Eco News δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους της WIND να ενημερώνονται και να διευρύνουν τις γνώσεις τους για περιβαλλοντικές εξελίξεις και νέα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επιπλέον παρέχει χρήσιμες συμβουλές για τη μείωση της ενεργειακής μας κατανάλωσης και της βελτίωσης της φιλο-περιβαλλοντικής συμπεριφοράς μας, ενώ υπάρχει και η ενότητα Eco Kids με ενέργειες και δράσεις που αφορούν ειδικά στο Παιδί και στο Περιβάλλον. Παράλληλα, παρέχει συνεχή ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές δράσεις της WIND μέσω του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας «Στην Πράξη». 
Αξίζει  επίσης να σημειωθεί ότι, μέσω του εταιρικού της περιοδικού “WIND About” έχει ήδη από το 2009 εγκαινιάσει μια σταθερή στήλη αφιερωμένη στο περιβάλλον.  
Στα 16 χρόνια που δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, η WIND, έχει επιλέξει να επενδύει σε μία ανάπτυξη που στηρίζεται στις αρχές της αειφορίας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής Εταιρικής Υπευθυνότητας «Στην Πράξη», η Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρίας έχει αναλάβει μια σειρά «πράσινων» πρωτοβουλιών, όπως η παρακίνηση των εργαζομένων για συμμετοχή στα προγράμματα ανακύκλωσης της εταιρίας, η ευαισθητοποίηση και συνεχόμενη ενημέρωση στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων στο γραφείο και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή τους για στήριξη περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Η ρύπανση "θερίζει" στο Κορδελιό !

Η ρύπανση και οι επιπτώσεις της ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε ο δήμος Ελευθέριου-Κορδελιού σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου-Κορδελιού. Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, είναι γνωστό ότι η ευρύτερη περιοχή της πόλης της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα της δυτικής Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το οποίο σταδιακά επιδεινώνεται, με δυσμενείς συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες και τους ιατρούς η συσχέτιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ζημιάς που αυτή προκαλεί στην ανθρώπινη υγεία, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Στην ατμοσφαιρική ρύπανση αποδίδεται σύμφωνα με τους ειδικούς ιατρούς και τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, η συχνή εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα και το βρογχικό άσθμα. Από επιδημιολογικές μελέτες βρέθηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), θανατηφόρων και μη. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και παθήσεις του αναπνευστικού. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, κάθε χρόνο, 370 χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη χάνουν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Νέα οδηγία θεσπίζει, επιτέλους για πρώτη φορά, δεσμευτικά όρια για τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ 2,5. Οι ασθένειες, που οφείλονται στα σημερινά επίπεδα των αερόφερτων σωματιδίων, προκαλούν ανά έτος 100.000 επιπλέον εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Ενας υποβρύχιος... σκουπιδοτενεκές στο ενετικό λιμάνι στο Ρέθυμνο

Ποδήλατα, τραπέζια, καρέκλες, λάστιχα, μέχρι και φορείο νοσοκομείου (!) ανέσυραν τις προάλλες από τον βυθό του ενετικού λιμανιού στο Ρέθυμνο οι δύτες που και φέτος συμμετείχαν εθελοντικά στο πλαίσιο επιχείρησης καθαρισμού του λιμανιού. Τουρίστες και ντόπιοι που βρέθηκαν στο σημείο έμειναν άναυδοι από τα ευρήματα που βγήκαν από τη θάλασσα, ενώ η απόλυτη έκπληξη που άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό ήταν ένα νοσοκομειακό φορείο! Ολοι αναρωτιούνταν ποιος, γιατί και πότε έριξε το φορείο στα νερά του ενετικού λιμανιού.

Υπό τη διοργάνωση του Λιμενικού Ταμείου, μέλη του Ιστιοπλοϊκού Συλλόγου, οκτώ δύτες, οι ναυτοπρόσκοποι, αλλά και άλλοι εθελοντές βούτηξαν με σκοπό τον καθαρισμό του λιμανιού. Εκτός από το φορείο, βρέθηκαν επίσης ποδήλατα, τραπέζια, καρέκλες, λάστιχα, πινακίδες και όπως πάσης φύσεως αντικείμενα που ήρθαν στο φως από το σκοτάδι του βυθού που κάποιοι τα είχαν στείλει. Μάλιστα, κατά τους προηγούμενους καθαρισμούς είχαν βρεθεί ακόμη και μπαταρίες αυτοκινήτων, κάδοι απορριμμάτων, λάστιχα, ένα καρότσι σούπερ μάρκετ και ό,τι άλλο μπορεί ο καθένας να φανταστεί.

Ανάλογη επιχείρηση, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μίνως Αλεφαντινός, θα γίνει και στη μαρίνα, καθώς δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια καθαρισμός εκεί, άρα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα ανασυρθεί από τον βυθό. «Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί η συνδρομή και άλλων δυτών» σημειώνει ο ίδιος.

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Οι βροχές κάνουν την Πάρνηθα πυριτιδαποθήκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ
Το Τατόι διατρέχει εφέτος- σύμφωνα με δασικούς- τον υψηλότερο κίνδυνο να ξεσπάσει φωτιά το καλοκαίρι. «Εχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες εύφλεκτης ύλης- κυρίως λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων- και επιπλέον εφέτος δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός λόγω έλλειψης χρημάτων», λένε. «Η περιοχή έχει καεί τρεις φορές στο παρελθόν: το 1916, το 1945 και το 1974».
Φωτογραφία
Αυτός είναι και ο λόγος, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, «που έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προστασία της περιοχής με ενίσχυση των περιπολιών από δασικούς και εθελοντές».
Στην περιοχή περιπολούν ήδη σε μόνιμη βάση 2 από τα 12 πυροσβεστικά οχήματα που αποτελούν δωρεά μαζί με το σύστημα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών του Ιδρύματος Μarfin στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.
Η βάση του συστήματος έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών έχει στηθεί στο κτίριο του Φορέα Διαχείρισης. Εκεί, μέσα σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, 2 εκπαιδευμένοι χειριστές μπορούν μέσα από τις 4 οθόνες να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τον πυρήνα της Πάρνηθας. Την ίδια ώρα, μπορούν ανά πάσα στιγμή να βλέπουν πού κινούνται τα 12 πυροσβεστικά οχήματα, να δίνουν εντολές και να σπεύδουν για κατάσβεση στα σημεία όπου ξεσπούν φωτιές.
Ιδιωτικό δίκτυο. Για να φτιαχτεί το πρόγραμμα του συστήματος έπρεπε από την αρχή να στηθεί ιδιωτικό δίκτυο που καλύπτει πλέον το 85% της έκτασης του βουνού. Αυτό έγινε επειδή το υπάρχον δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας δεν κάλυπτε ούτε το 5% της έκτασης του Εθνικού Δρυμού. Το όλο πρόγραμμα βασίζεται σε ένα δίκτυο τηλεματικής που μεταφέρει στιγμιαία εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα ανάλυσης της περιοχής με ψηφιακούς χάρτες - πάνω στους οποίους φαίνονται πού κινούνται τα 12 πυροσβεστικά οχήματα-, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης διαχείρισης περισσότερων από μίας πυρκαγιών.
«Το σύστημα έγκαιρου εντοπισμού λειτουργεί από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και αυτό επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητανα προσλάβουμε επιπλέον προσωπικό για να κάνει τη βραδινή βάρδια», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος. «Είμαστε σε συνεργασία με εθελοντές για να δούμε αν μπορούν να κάνουν τη βραδινή τους βάρδια στον Φορέα, παρακολουθώντας μέσα από το σύστημα το βουνό». «Φαλακρό βουνό». Τρία χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά- το καλοκαίρι τού 2007- όπου αποτεφρώθηκαν 56.000
στρέμματα σε Αττική και Βοιωτία, η Πάρνηθα
Φωτογραφία
εξακολουθεί να παραμένει ένα «φαλακρό βουνό». Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα βραχώδη μέρη (αυτά στα οποία δεν υπάρχει πλέον χώμα) και δεν μπορεί να γίνει αναδάσωση. Στην Πάρνηθα τα 3/4 του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού- τα 15.000 από τα 20.000 στρέμματα- είναι βραχώδη. Οπως επισημαίνουν δασικοί, «μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα για τα βραχώδη όρη και πρέπει να γίνουν εξειδικευμένες μελέτες, η εκπόνηση των οποίων αναμένεται να αρχίσει μετά το καλοκαίρι».
Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι εφέτος η συντήρηση του δάσους της Πάρνηθας- αλλά και των δασών γενικότερα- έχει μείνει πίσω. «Υπάρχουν περιορισμοί και δεσμεύσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, γι΄ αυτό και η Πολιτεία- περισσότερο από ποτέζητάει εφέτος μεγαλύτερη στήριξη από τις εθελοντικές οργανώσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος Μποκαρης. «Μέρος των χρημάτων που πάνε στους δήμους θα πρέπει να διοχετευτούν στους καθαρισμούς των δασών και τη συντήρηση των δασικών δρόμων». Σήμερα στην Πάρνηθα υπάρχουν 12 μόνιμα πυροφυλάκια, 141 πυροσβεστικοί κρουνοί και 78 δεξαμενές νερού.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...