Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Προκλητικοί λίγο πριν καταθέσουν στο Κογκρέσο οι υπεύθυνοι της BP

Ενώπιον των μελών του Κογκρέσου θα βρεθεί ο διευθύνων σύμβουλος της BP μετά τη συμφωνία της εταιρείας να διαθέσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις για τα χιλιάδες θύματα της πετρελαιοκηλίδας από τη εξέδρα της· οργή προκαλούν όμως τα συνεχιζόμενα ειρωνικά σχόλια των υπευθύνων για την υπόθεση...

Ο Τόνι Χάουαρντ θα έχει όμως να αντιμετωπίσει την οργή των μελών του Κογκρέσου για τους χειρισμούς της εταιρείας που προκάλεσαν την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού. 

Στην προετοιμασμένη δήλωσή του κατά την ακρόαση από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής δηλώνει ότι ζητά συγγνώμη για την έκρηξη και την καταστροφή που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Την αποδίδει σε «ένα ανεπανάληπτο συνδυασμό αποτυχιών».

Επίσης σε ηπιότερους τόνους από άλλα σχόλια τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει ότι «ούτε εγώ ούτε η εταιρεία είμαστε τέλειοι» αλλά «δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας». Ο Χάουαρντ είχε προβεί σε προκλητικά σχόλια για την υπόθεση όπως «θέλω τη ζωή μου πίσω», σχόλιο που επέσυρε την οργή ακόμα και του Μπαράκ Ομπάμα που δήλωσε ότι θα τον απέλυε για αυτό.

Δεν ήταν το μόνο προκλητικό σχόλιο: Σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Καρλ-Χενρικ Σβανμπεργκ απάντησε σε σχόλια για το ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών είναι αδιάφορες ή άπληστες λέγοντας ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε για τα ανθρωπάκια (small people)».

Ωστόσο, μετά ζήτησε συγγνώμη για τα «αδέξια σχόλια», όπως τα χαρακτήρισε, και εξήγησε ότι η αναφορά έγινε μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και τους ψαράδες που καταστράφηκαν από την πετρελαιοκηλίδα. «Ήθελα να πω ότι η BP κατανοεί πόσο βαθιά επηρεάζει αυτό το γεγονός τους ανθρώπους που ζουν στον Κόλπο του Μεξικού και εξαρτάται η επιβίωσή τους από αυτόν», διευκρίνισε.

Παρά την μάλλον κακή οικονομική της εικόνα η BP συμφώνησε να διαθέσει στο ταμείο αποζημιώσεων 20 δισεκατομμύρια (πέντε για αυτή τη χρονιά και τα υπόλοιπα σταδιακά τα επόμενα χρόνια) ενώ η αντιμετώπιση της διαρροής της έχει κοστίσει μέχρι στιγμής πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα, η μετοχή της BP έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας (αν και ανέκαμψε κάπως), η εταιρεία δεν θα αποδώσει μέρισμα για το υπόλοιπο 2010, ενώ οίκοι αξιολόγηση κατατάσσουν πλέον τα ομόλογα της εταιρείας στην κατηγορία junk.

Εντωμεταξύ, με το νέο σύστημα περισυλλογής πετρελαίου που εγκατέστησε η BP κάηκαν τη Τετάρτη μέσα σε έντεκα ώρες 1.250 βαρέλια πετρέλαιο,. Επιπλέον συνέλεξε άλλα 7.000 βαρέλια πετρέλαιο, δηλαδή συνολικά λιγότερο από το ένα τέταρτο της ποσότητας που διαρρέει καθημερινά και ξεπερνά τα 40.000 βαρέλια.

Όταν λειτουργήσουν πλήρως και τα δύο συστήματα προς το τέλος του μήνα (μετά από σειρά αποτυχημένων προσπαθειών) θα συγκεντρώνουν ή θα καινέ περίπου το 90% του πετρελαίου που διαρρέει και ξεπερνά τα 40.000 βαρέλια, σύμφωνα με τις τελευταίες αναθεωρημένες εκτιμήσεις. Τον Αύγουστο θα είναι έτοιμο και ένα ακόμη πηγάδι που θα σταματήσει τη ροή του πετρελαίου, εκτιμά η εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...