Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Παρέμβαση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την Ανάφη

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τα ΜΜΕ απέστειλαν 40 καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και κάτοικοι της Ανάφης, ζητώντας να σωθεί ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα από τις διαφαινόμενες επιδιώξεις της μονής Σαντορίνης. Οι καλλιτέχνες και οι κάτοικοι καταγγέλλουν νέο σκάνδαλο τύπου μονής Βατοπεδίου, με τη μονή Σαντορίνης να διεκδικεί 4.400 στρέμματα και να έχει προχωρήσει ήδη στην κοπή αιωνόβιων δέντρων, ώστε να “αξιοποιηθεί” τουριστικά η περιοχή.
Όπως λένε στην επιστολή τους, ο ηγούμενος της Σαντορίνης Δαμασκηνός Γαβαλάς (μετόχι της μονής είναι το μοναστήρι Ανάφης) έκοψε σχεδόν όλα τα αιωνόβια αλμυρίκια στην τελευταία παραλία της Ανάφης, κάτω από το ναό του Απόλλωνα, με τη δικαιολογία ότι... είναι άρρωστα, συγκεντρώνουν σκουπίδια το καλοκαίρι και αποτελούν “κρησφύγετο” για χρήστες ναρκωτικών ουσιών!
Παράλληλα, οι κάτοικοι, επικαλούμενοι δημοσιεύματα εφημερίδων, καταγγέλλουν σχέδια δημιουργίας τουριστικού χωριού υψηλών προδιαγραφών από το μοναστήρι κάτω ακριβώς από τον σωζόμενο ναό του Απόλλωνα. Η κοπή των αιωνόβιων δέντρων έγινε χωρίς άδεια και το δασαρχείο Σύρου έχει ήδη καταθέσει μήνυση σε βάρος του ηγουμένου, ενώ ο δασάρχης Σύρου καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι “σύμφωνα με το ΦΕΚ 314 του 19/10/1933 στη μονή της Καλαμιώτισσας ανήκουν μόνο 30 στρέμματα από τα 4.400 που διεκδικεί”!
Σημειωτέον ότι εξαιτίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους της περιοχής, είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογική και προστατεύεται από την κοινοτική οδηγία ΝΑTURA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...