Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ξέφραγο «αμπέλι» κατάντησε ο Υμηττός

Τανια Γεωργιοπουλου
Μυστήριο καλύπτει την προέλευση του ενεργού όλμου που εντοπίστηκε προχθές στον Υμηττό στην περιοχή κοντά στο νεκροταφείο Χολαργού. Ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) κ. Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό κατήγγειλε ότι στο βουνό δεν υπάρχει καμία φύλαξη, ενώ φέτος δεν έχουν γίνει ακόμα οι αναγκαίες εργασίες καθαρισμού. Είναι φανερό ότι η εγκατάλειψη αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε κάθε είδους καταπατητές που «ευνοούνται» από την εκδήλωση πυρκαγιών. Εδώ και ενάμιση μήνα έχουν ξεσπάσει 36 πυρκαγιές που τέθηκαν αμέσως υπό έλεγχο, ενώ, όπως σημειώνει ο κ. Χαρδαλιάς, το 60% των περιστατικών σημειώθηκε στη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και τη Βάρη, περιοχές όπου η αξία της γης είναι μεγάλη.
Πολεμικό υλικό
Προχθές, σε απόσταση 400 μέτρων από το πυροφυλάκιο Παπάγου, εποχικός δασοπυροσβέστης εντόπισε ένα μαύρο κουτί. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και συγκεκριμένα το τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που διαπίστωσε ότι επρόκειτο για όλμο παλαιού τύπου που ωστόσο ήταν ενεργός. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πρόκειται σαφώς για πολεμικό υλικό το οποίο έχει κλαπεί από στρατόπεδο.
Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, ο κ. Χαρδαλιάς τονίζει ότι ο Υμηττός είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος θέλει μπαίνει για να πετάξει σκουπίδια, μπάζα ή ό,τι άλλο. Οσον αφορά την προστασία του βουνού από τις φωτιές, «φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ». Οπως επισημαίνει, η επιχορήγηση του συνδέσμου για την προστασία του Υμηττού έπεσε από τα 780.000 ευρώ που ήταν πέρυσι στα 350.000 ευρώ φέτος. «Παράλληλα, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια εξασφαλίζαμε κάποια χρήματα από κοινοτικά προγράμματα τώρα δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα καθώς δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια της εθνικής συμμετοχής του 25%» λέει χαρακτηριστικά. «Δεν είναι τυχαίο ότι η απορρόφηση για τους συγκεκριμένους κωδικούς δεν ξεπερνά το 6%» συμπληρώνει.
Από την άλλη, τόσο το δασαρχείο Πεντέλης όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια προκειμένου να καθαριστούν τα ξερά χόρτα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο, τονίζεται ότι εντός του μήνα θα υλοποιηθούν οι καθαρισμοί των δρόμων. Παράλληλα, τα χρήματα για επεμβάσεις δασοπροστασίας έχουν ήδη φτάσει στα περισσότερα δασαρχεία, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα εισπράξουν τα κονδύλια και τα υπόλοιπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...