Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Έκλεισε ηπαλαιότερη από τις ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

«Ξεκόβουμε από το παρελθόν και κάνουμε νέα αρχή» δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος κατεβάζοντας συμβολικά το διακόπτη στην παλαιότερη από τις ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Η μονάδα «Πτολεμαΐδα I», ισχύος 70 MW, λειτουργούσε από το 1959 και μαζί με τις αντίστοιχες μονάδες στο Λαύριο και το Αλιβέρι τροφοδοτούσε τη χώρα όταν οι ενεργειακές ανάγκες δεν ήταν τόσο αυξημένες. Η λειτουργία της θα αντισταθμιστεί τώρα από τα υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου.

Κατά την επίσκεψή της στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας την Παρασκευή, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δεσμεύτηκε για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και υποσχέθηκε τη σταδιακή αντικατάσταση όλων των παλιών ρυπογόνων μονάδων.

«Ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά δεν αποτελούν κομμάτι του ενεργειακού μίγματος της Ελλάδας» διαβεβαίωσε.

«Στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα. Ένα καθαρό μήνυμα ότι ξεκόβουμε από το παρελθόν. Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή» είπε.

Πάντως η μονάδα που έκλεισε θα παραμείνει σε κατάσταση «ψυχρής εφεδρείας». 

Θα ακολουθήσει το κλείσιμο της Μονάδας ΙΙ, όταν ολοκληρωθεί η ανάθεση του έργου για κατασκευή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V, ενώ αργότερα, μέχρι το 2015, θα κλείσουν σταδιακά οι μονάδες III και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ.

Η κ. Μπιρμπίλη, συνοδευόμενη από το γενικό γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστα Μαθιουδάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, επισκέφθηκε επίσης τα ορυχεία Αχλάδας και Βεύης, καθώς και τους οικισμούς Ακρινής και Αγίων Αναργύρων, όπου συζήτησε με τους κατοίκους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη λειτουργία των γειτονικών ορυχείων.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι της μονάδας που έκλεισε έχουν απορροφηθεί σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...