Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Από το Μεξικό στο Αιγαίο

Φωτογραφία
ΠΕΡΝΟΥΝ οι μέρες και οι εβδομάδες, αλλά η διαρροή από την πλατφόρμα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζεται. Εμείς μπορεί να είμαστε προσηλωμένοι στα δικά μας- οικονομικά- δεινά. Ωστόσο, στις ΗΠΑ έχουμε τη «μητέρα όλων των οικολογικών καταστροφών». Τι θα γινόταν αν αυτό συνέβαινε στο Αιγαίο;
ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν το έχουν αναλογιστεί στην κυβέρνηση Παπανδρέου που αυτοπροσδιορίζεται και ως πράσινη. Ωστόσο, το σκέφθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης (φωτό πάνω). Ο Καρτάλης έστειλε σχετική επιστολή στην Τίνα Μπιρμπίλη (φωτό κάτω). Ιδού το επίμαχο απόσπασμα:
« Αξιότιμη κα. Υπουργέ, Με αφορμή την οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού εξαιτίας της έκρηξης σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου θα ήθελα να θέσω το θέμα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Αιγαίου σε συνάρτηση με εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου. Ουσιαστικά ανοίγει μία νέα συζήτηση για τα μέτρα προστασίας του ευαίσθητου θαλάσσιου περιβάλλοντος από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και δρομολογεί εξελίξεις στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης ακόμα και απαγόρευσης σε ορισμένες περιπτώσεις των υπεράκτιων γεωτρήσεων. Στο ενδιάμεσο διάστημα απαιτείται η επανεξέταση των κανόνων αδειοδότησης και λειτουργίας των υπεράκτιων γεωτρήσεων και η λήψη νέων και απαιτητικότερων προληπτικών μέτρων ώστε να περιορίζονται οι πιθανότητες για ατυχήματα με αρνητικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον...».
Ο ΚΑΡΤΑΛΗΣ ρωτά την Τίνα αν υπάρχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχέδιο δράσης σε περίπτωση «δυσμενούς απροόπτου»- δηλαδή διαρροής πετρελαιοειδών στη θάλασσα- και προαναγγέλλει σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Συμπέρασμα: το παλαιό σύνθημα «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» επικαιροποιείται επί το οικολογικότερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...