Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Πυροβόλησαν φώκια 4 μηνών !

Ομάδα Διάσωσης της MOm, ενημερώθηκε από το Λιμενικό Σταθμό Μαντουδίου Ευβοίας για την ύπαρξη τραυματισμένης φώκιας στην παραλία της Κρύας Βρύσης.
Η Ομάδα ταξίδεψε στην περιοχή και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για νεαρό αρσενικό ζώο ηλικίας μόλις 4 μηνών το οποίο έφερε διαμπερές τραύμα κάτω από τα μάτια του. Σε συνεννόηση με την Υπεύθυνη Κτηνίατρο κυρία Νατάσσα Κομνηνού, αποφασίστηκε το ζώο να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης για να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και να καθοριστεί η θεραπεία του. Κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώθηκε ότι το ζώο είχε πυροβοληθεί από πολύ κοντά και η σφαίρα είχε καταστρέψει το δεξί του μάτι, είχε σπάσει την πάνω σιαγόνα και είχε προκαλέσει σοβαρό τραύμα στην ρινική κοιλότητα. Αποφασίστηκε το ζώο να μεταφερθεί στο Κέντρο Περίθαλψης και Επανένταξης Φωκών στη Στενή Βάλα της Αλοννήσου και να ξεκινήσει η εντατική θεραπεία του.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Ομάδας Περίθαλψης, γρήγορα διαπιστώθηκε ότι ο «Μάρκος» δεν έβλεπε, δεν άκουγε, δεν μύριζε και δεν μπορούσε να κολυμπήσει. Στις 10/5/2010, το ζώο πέθανε. Ακολούθησε πλήρης νεκροψία και δείγματα στάλθηκαν στην Κτηνιατρική Σχολή και στο Πανεπιστήμιο Erasmus της Ολλανδίας για να συγκεντρωθούν όσο το δυνατό περισσότερα δεδομένα σχετικά με την ακριβή αιτία θανάτου του άτυχου ζώου. Ο «Μάρκος» δυστυχώς δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση. Αρκετά συχνά η Ομάδα Διάσωσης βρίσκεται αντιμέτωπη με περιστατικά νεκρών ζώων που έχουν πυροβοληθεί η δυναμιτιστεί. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η ηθελημένη θανάτωση του πιο σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης παραμένει δυστυχώς μια από τις κύριες απειλές για το είδος στην Ελλάδα του σήμερα. Η MOm σε συνεργασία με το WWF-Ελλάς, το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών της Καβάλας και αλιευτικούς φορείς έχει καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις φώκιες και τις αλιευτικές δραστηριότητες. Η εφαρμογή των προτάσεων αυτών αποτελεί ίσως τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο για την εξάλειψη στο μέλλον τέτοιων φαινομένων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...