Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Στοιχεία σοκ στη Βουλή για τα νοσοκομειακά απόβλητα


Στις πρακτικές των νοσοκομείων και τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, αναφέρθηκε, κατά την ομιλία της στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής, η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Επί τρία χρόνια το Ωνάσειο, ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό μετέφεραν τα απόβλητά τους με κοντέινερ στο Αττικό νοσοκομείο, σε σακούλες που σκίζονταν με αποτέλεσμα να γεμίζει ακόμα και το προαύλιο με υπολείμματα οργάνων, ανέφερε η Μαργαρίτα Καραβασίλη(φωτό).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επικαλέστηκε η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος, μόνο το 20% της ποσότητας των νοσοκομειακών αποβλήτων καταλήγει στον αποτεφρωτήρα και το 50% εκτιμάται πως καταλήγει στη θάλασσα, σε λίμνες και σε ορυχεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί σύμφωνα με την κ. Καραβασίλη, ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης στην Αλεξανδρούπολη που αποκαλύφθηκε ότι διοχέτευε απ΄ευθείας τα λύματα από την αιμοκάθαρση στη θάλασσα . Αναφέρθηκε δε, στις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση του θέματος, εξ΄αιτίας των οποίων απειλούνται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.

Επίσης, χαρακτήρισε δύσκολο το έργο των επιθεωρητών περιβάλλοντος, αναφέροντας δύο περιπτώσεις:

α) Του γενικού επιθεωρητή Π. Μέρκου που παρ΄ ότι είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του από κυκλώματα υπήρξε αρχικά απροθυμία από πλευράς εισαγγελίας και αστυνομίας, οι οποίοι επιλήφθηκαν ύστερα από παρέμβαση του Μ. Χρυσοχοϊδη.
β) των δύο επιθεωρητριών περιβάλλοντος που επιχείρησαν να παραγματοποιήσουν έκτακτο έλεγχο στις παράνομες χωματερές της Νέας Ζίχνης Σερρών και προπηλακίστηκαν από τον δήμαρχο της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...