Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

«Επιχείρηση - τέλος» στις τοξικές χωματερές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας
Τέλος στην παράνομη ταφή των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων σε ανεξέλεγκτες χωματερές επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το ΥΠΕΚΑ καλεί όσους ενδιαφέρονται για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων να προτείνουν χώρους και τοποθεσίες για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), όπου σε κατάλληλες και τεχνολογικά εξελιγμένες μονάδες επεξεργασίας θα γίνεται η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Για όσες από τις προτάσεις κριθούν θετικά θα αξιολογηθεί η δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Προς το παρόν, πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των τοξικών αποβλήτων. Η συνταγή παραμένει ίδια τις τελευταίες δεκαετίες: προσωρινή αποθήκευση (θάψιμο) σε ανεξέλεγκτες χωματερές, χώρους και οικόπεδα που επιλέγονται- κυρίως από τις νομαρχίες- επειδή είναι διαθέσιμα και όχι επειδή είναι αποδεδειγμένα κατάλληλα. Την ίδια ώρα, ένα πολύ μικρό ποσοστό επί του συνόλου των επικίνδυνων αποβλήτων μεταφέρεται στο εξωτερικό (κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα ανακύκλωσης και ορθολογικής διαχείρισης).
Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, η ελληνική βιομηχανία παράγει 333.000
τόνους τοξικών παραπροϊόντων. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η ποσότητα αυτή έχει υποεκτιμηθεί τουλάχιστον κατά 30%. Επιπλέον, 4.000 τόνοι καταλήγουν στο εξωτερικό για εξουδετέρωση, ενώ περισσότεροι από 100.000 τόνοι αποθηκεύονται προσωρινά σε χώρους βιομηχανιών. Πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους τέτοιων αποβλήτων- γι΄ αυτόν τον λόγο ετέθη και το ζήτημα της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον χώρο των τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων, ένα από τα πλέον διαδεδομένα κόλπα για την παράνομη διοχέτευση των επικίνδυνων αποβλήτων είναι το εξής: στους πάτους μεγάλων κάδων απορριμμάτων- κυρίως αυτούς των 35 κυβικών μέτρων- αφήνονται λάσπες με τα βαρέα μέταλλα και από πάνω μπαίνουν τα στερεά απόβλητα. Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τα απόβλητα πετρελαιοειδών, η μεγαλύτερη πληγή είναι οι βόθροι όπου καταλήγουν παρανόμως τα κατάλοιπα των πετρελαιοειδών.
Τα έργα
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων θα πρέπει να είναι ικανή για την ασφαλή διαχείριση τουλάχιστον 150.000 τόνων επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων κατ΄ έτος. Η εγκατάσταση θα πρέπει να μπορεί να εξυπηρετεί τις βιομηχανικές ζώνες Δυτικής Αττικής και Σχηματαρίου- Οινοφύτων.
Οσον αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη), την Κεντρική (Βόλος) και τη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα) θα πρέπει να είναι ελάχιστης δυναμικότητας 50.000 τόνων επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων κατ΄ έτος.
Οι προτάσεις για τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία-συντήρηση, τη μεταφορά και την ασφαλή διάθεση, καθώς και για την περιβαλλοντική παρακολούθηση, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (Αμαλιάδος 15, Αθήνα) το αργότερο έως το μεσημέρι της 30ής Ιουλίου.
Στην Κύπρο
Περισσότερους από 200.000 τόνους απορριμμάτων μπορεί να επεξεργάζεται ετησίως το νέο εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών απορριμμάτων που κατασκεύασε η εταιρεία Ηλέκτωρ στη Λάρνακα της Κύπρου.
Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης μονάδας- τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την περασμένη Τρίτη, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια- είναι ότι τα υλικά που ανακυκλώνει δεν τα αγγίζει ανθρώπινο χέρι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθυντής του έργου κ. Κώστας Τριανταφύλλου. Το κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 56,7 ευρώ τον τόνο. Η ετήσια παραγωγή αφορά, μεταξύ άλλων, 9.000 τόνους φύλλου πλαστικού, 2.000 φιαλών ΡΕΤ, 20.000 τόνους σύμμεικτου χαρτιού και 3.000 τόνους RDF (δευτερογενές καύσιμο που προέρχεται από υπολείμματα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...