Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ενεργειακό λίφτινγκ στα σπίτια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
Εξειδικευμένες εταιρείες που θα αναλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών και κτιρίων και θα αμείβονται από τη μείωση του κόστους στον λογαριασμό θέρμανσης και ρεύματος, χωρίς ο ωφελούμενος να χρειάζεται να βάλει το χέρι του στην τσέπη, θα κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους στην αγορά.
Φωτογραφία
Τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς κι ένα ευρύτατο ακόμη φάσμα ζητημάτων που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (ψηφιακοί μετρητές σε κατοικίες- επιχειρήσεις, «πράσινα» οχήματα στο Δημόσιο κ.ά.), περιγράφει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο καταναλωτής θα υπογράφει με την επιχείρηση παροχής ενεργειακών υπηρεσιών μια σύμβαση στην οποία θα περιγράφονται η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού (π.χ. διπλά κουφώματα, θερμομόνωση), το συνολικό κόστος του έργου, η διαδικασία αποτίμησης του ενεργειακού οφέλους, ο τρόπος και ο χρόνος αποπληρωμής της εταιρείας. Στη σύμβαση θα μπορεί να συμμετέχει και τρίτος, ιδίως τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την παρεχόμενη υπηρεσία για λογαριασμό της εταιρείας, χωρίς εμπλοκή του πελάτη.
Η αποπληρωμή
Το αντάλλαγμα που θα καταβάλει ο πελάτης, βάσει της σύμβασης θα προκύπτει με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται. Σε περίπτωση μάλιστα που το οικονομικό όφελος από την εξοικονομούμενη ενέργεια αποδειχθεί σε βάθος χρόνου ότι είναι μικρότερο από εκείνο που έχει αρχικά καθοριστεί, η εταιρεία θα εισπράξει λιγότερα χρήματα από εκείνα που τα δύο μέρη είχαν αρχικά συμφωνήσει. Αν πάλι το οικονομικό όφελος από την εξοικονόμηση είναι μεγαλύτερο από το συμφωνηθέν, ο πελάτης καρπώνεται το υπερβάλλον. Τις εταιρείες αυτές θα μπορεί να τις βρει κάποιος σε ειδικό Μητρώο που θα συσταθεί στο ΥΠΕΚΑ και βασικός τους πελάτης, σε πρώτη φάση, θα είναι το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.
Ψηφιακοί μετρητές στα σπίτια
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει τα εξής: 1 Για κάθε νέα σύνδεση κατά την κατασκευή νέου κτιρίου ή κατά την αντικατάσταση υφιστάμενου μετρητή, οι εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου πρέπει να παρέχουν στους πελάτες τους ατομικούς μετρητές («έξυπνους» μετρητές) που θα μετρούν σε on-line χρόνο την πραγματική κατανάλωση ενέργειας. Κόστος τοποθέτησης ενός τέτοιου μετρητή στον πίνακα μιας κατοικίας είναι τα 90 ευρώ. Επίσης εντός ενός έτους από την ψήφιση του νόμου, οι εταιρείες υποχρεούνται να ενημερώσουν τους πελάτες τους με συγκριτικά στοιχεία σε ετήσια βάση, ώστε κι εκείνοι να έχουν εικόνα για τις όποιες αυξομειώσεις στα τιμολόγια των πρώτων. 2 Ελάχιστα ενεργειακά στάνταρτ για την αγορά νέου εξοπλισμού ή αντικατάσταση υφισταμένου από τους φορείς του Δημοσίου. Για τον λόγο αυτό θα υπογράφονται Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις. 3 Υποχρεωτική ποσόστωση στο Δημόσιο για χρήση «πράσινων» οχημάτων (υβριδικών, ηλεκτροκίνητων), καθώς επίσης αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων. ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...