Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Στο «κόκκινο» το νέφος σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής

Συνθήκες ασφυξίας επικρατούν στις κεντρικές περιοχές της Ανατολικής Αττικής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και της κίνησης στο αεροδρόμιο, σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν και καθορίζουν την εξάπλωση των ρύπων.

Όπως επισημαίνεται σε μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσιάζεται στα «Νέα», η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί αν δεν βελτιωθούν οι υποδομές- με την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη των Μεσογείων.

Στο πρώτο μέρος της μελέτης που ήδη έχει ολοκληρωθεί, φαίνεται ότι οι κύριες πηγές ρύπανσης στα Μεσόγεια είναι το αεροδρόμιο, το κυκλοφοριακό- ειδικά στον άξονα της Αττικής Οδού όπου εκπέμπονται μικροσωματίδια, οξείδια του αζώτου, καρκινογόνο βενζόλιο και υδρογονάνθρακες-, η επιφάνεια του λατομείου στο Μαρκόπουλο που παραμένει ενεργή και τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης τον χειμώνα.

Το Κορωπί επιβαρύνεται επειδή οι άνεμοι που κυρίως πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μεταφέρουν τα μικροσωματίδια στην ανατολική πλευρά του Υμηττού. Εκεί δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα», λέει ο  πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, δρ. Μιχάλης Πετράκης.

Το τρίγωνο της ρύπανσης

Υψηλές στιγμιαίες συγκεντρώσεις από 120 έως 210 μικρογραμμάρια, σύμφωνα με τον χάρτη της ρύπανσης, εμφανίζονται και στα Σπάτα, στο τρίγωνο που δημιουργείται ανάμεσα στο αεροδρόμιο, την Αττική Οδό και την Βασιλέως Παύλου που καταλήγει στη Λούτσα, καθώς και στην περιοχή νότια του Καρελλά και βόρεια του Κορωπίου, ενώ καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα στα Γλυκά Νερά.

Σύμφωνα με τον δρ Πετράκη, στα Μεσόγεια υπάρχουν και οι περιοχές όπου παρατηρείται εποχική ρύπανση, κυρίως λόγω της μετακίνησης στις παραλίες τους θερινούς μήνες, όπως η περιοχή ανατολικά του αεροδρομίου μέχρι την παραλία της Αρτέμιδας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης του Αστεροσκοπείου πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Αττική πολλαπλές μετρήσεις συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10. Οι μέγιστες στιγμιαίες τιμές καταγράφηκαν κοντά στο Κορωπί προς τα λατομεία, όπου για μικρό χρονικό διάστημα τα όργανα έδειξαν πάνω από 450 μικρογραμμάρια και αμέσως μετά ακολουθούσε ο σταθμός δυτικά των Γλυκών Νερών και νότια της Παλλήνης με περίπου 280 μικρογραμμάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...