Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Απίθανη η επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα εντός του 2010

Η επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής ας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν θα είναι εφικτή στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό στα τέλη του χρόνου, όπως προέκυψε από την τριήμερη προπαρασκευαστική συνάντηση 175 χωρών στη Βόννη.

Ενδεικτική των δυσκολιών είναι η απόφαση για δύο ακόμη προπαρασκευαστικές συναντήσεις εντός του δεύτερου εξαμήνου, πριν από τη Διάσκεψη του Κανκούν (και πέραν της ήδη προγραμματισμένης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί ξανά στη Βόννη, από 31 Μαΐου έως 11 Ιουνίου).

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε στο τέλος των τριήμερων συνομιλιών ο Ίβο ντε Μπουρ, επικεφαλής για το κλίμα στον ΟΗΕ, ο οποίος δήλωσε στο Reuters πως δεν πιστεύει ότι η διάσκεψη στο Κανκούν «θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα».

«Καταλήξαμε σε συμφωνία στο Μπαλί, το 2007, ότι θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις δύο χρόνια αργότερα, στην Κοπεγχάγη και δεν το κάναμε. Η γραμμή τερματισμού έχει τώρα μετατεθεί στο Κανκούν και δεν θα εκπλαγώ αν μετατεθεί ξανά στη Νότια Αφρική το 2011» είπε ο Ντε Μπουρ.

Πιθανή ανατροπή

Οι εθνικοί διαπραγματευτές στις συνομιλίες στη Βόννη άνοιξαν και πάλι το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών. Το σημείο τριβής ήταν το αν θα ισχύσει η Συμφωνία της Κοπεγχάγης, ή αν αντίθετα θα «ταφεί» σιωπηρά.

Η γενικόλογη Συμφωνία της Κοπεγχάγης θέτει έναν γενικό πολιτικό στόχο για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Προβλέπει επίσης τη διάθεση οικονομικής βοήθειας 30 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξαν ότι, παρά τα ψεγάδια της, η Συμφωνία της Κοπεγχάγης πρέπει να περιληφθεί στο κείμενο διαπραγμάτευσης στο Κανκούν. Αλλες χώρες, με επικεφαλής Σουδάν και τη Σαουδική Αραβία, δεν έδειξαν την ίδια προθυμία, εξοργίζοντας μάλιστα τον επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας Τζόναθαν Πέρσινγκ.
Ο κ. Πέρσινγκ επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σε παροχή βοήθειας προς χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Συμφωνία της Κοπεγχάγης.

Πλήθος χωρών από την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική καταφέρθηκαν εναντίον της Συμφωνίας την οποία χαρακτήρισαν αντιδημοκρατική. Ζήτησαν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση ενός προσχεδίου το οποίο τελικά παραμερίστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη.

Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις, αποφασίστηκε να δοθεί στην προεδρεύουσα των συνομιλιών στη Βόννη - και εθνική διαπραγματεύτρια της Ζιμπάμπουε - Μάργκαρετ Μουκαχανάνα-Σανγκάρουε το περιθώριο να εκπονήσει κείμενο ως βάση διαπραγμάτευσης.
Στην εντολή προς τη κ. Μουκαχανάνα-Σανγκάρουε δεν γίνεται ρητή αναφορά στη Συμφωνία της Κοπεγχάγης, η ίδια όμως διευκρίνισε  προφορικά ότι το κείμενο της Συμφωνίας θα ληφθεί υπόψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...