Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις ζώνες προστασίας του Υμηττού στο νέο Προεδρικό Διάταγμα

Τέλος στην υποβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Αττικής, φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις ζώνες προστασίας του Υμηττού, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για ένα μήνα.

«Θεσμοθετούμε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, εντός της οποίας απαγορεύεται τελείως η δόμηση και επιτρέπονται μόνο έργα για την προστασία του οικοσυστήματος», δήλωσε την Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.
Η κυρία Μπιρμπίλη πρόσθεσε ότι «ο Υμηττός αποτελεί μια ελπίδα για την Αττική και η προστασία του είναι μια ανάγκη για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, «ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας».

Ανέφερε ακόμη, ότι το οικοσύστημά του προστατεύεται και στην πράξη ως περιοχή Natura 2000 και ότι, εντός των επόμενων εβδομάδων, το ΥΠΕΚΑ θα εντάξει τον Υμηττό και σε επιπλέον προστατευτικό καθεστώς, με βάση την κοινοτική οδηγία για τα άγρια πουλιά 79/409/ΕΟΚ.

Η υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του ΠΔ και το χαρακτήρισε προπομπό και πρότυπο για την προστασία όλων των ορεινών όγκων της Αττικής, όχι μόνο διότι φιλοξενούν πολύτιμα οικοσυστήματα, αλλά και επειδή προσφέρουν αναντικατάστατες οικολογικές υπηρεσίες σε όλους.

Με το προτεινόμενο ΠΔ, που διαμόρφωσε ο εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΕΚΑ, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, επιδιώκεται:

· Αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας, τόσο για τη θεσμοθέτηση εκτεταμένης ζώνης απολύτου προστασίας, όσο και για την περιφερειακή ζώνη, κυρίως μέσα από τη μείωση των επιτρεπόμενων χρήσεων, την αύξηση της αρτιότητας και την κατάργηση των παρεκκλίσεων.

· Σαφής οριοθέτηση ζωνών προστασίας, τόσο για τον ορεινό όγκο όσο και για τις πεδινές, τις δασικές και αγροτικές εκτάσεις της περιφερειακής ζώνης, καθώς και για τις περιοχές αστικού πρασίνου.

· Καθορισμός σαφών ρυθμίσεων προστασίας που θα αντιμετωπίζουν την περιοχή ως πολύτιμο οικοσύστημα.

· Εναρμόνιση με τις ανάγκες διαχείρισης των περιοχών Natura 2000.

· Σύνδεση του ορεινού όγκου με τον αστικό ιστό, κυρίως μέσω της θεσμοθέτησης δυο μητροπολιτικών πάρκων.

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, ορίζονται οι εξής ζώνες προστασίας:

Ζώνη Α - Απόλυτη προστασία της φύσης: Καταλαμβάνει πλέον σύνολο της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (Natura 2000), η οποία βρισκόταν εντός των ορίων του από 1978 ΠΔ. Απαγορεύεται πλήρως η δόμηση. Επιτρέπονται μόνο έργα απαραίτητα για την προστασία και οικολογική διαχείριση του οικοσυστήματος.

Ζώνη Β - Περιφερειακή ζώνη προστασίας: Επιτρέπεται η εκπαίδευση, η γεωργία και η υπαίθρια αναψυχή, όπως ορίζεται από την ισχύουσα δασική νομοθεσία. Επιτρέπεται επίσης η ανέγερση και λειτουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανά δήμο, στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα, μέγιστος συντελεστής δόμησης το 0,2 και ποσοστό κάλυψης το 15%.

Ζώνη Γ - Αρχαιολογικής προστασίας: Πρόκειται για τμήματα της προστατευόμενης περιοχής τα οποία παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση.

Ζώνη Δ - Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ1) και Ιλισίων (Δ2): Θεσμοθετούνται ο πυρήνας και η περιφερειακή ζώνη των σημαντικών αυτών πνευμόνων αστικού πρασίνου, ως ζωνών «διείσδυσης» του βουνού στην πόλη. Οι περιοχές ορίζονται ως ζώνες ελεγχόμενης ανάπτυξης. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις θα εξειδικευθούν με επόμενο προεδρικό διάταγμα.

Ζώνη Ε - Ειδικές χρήσεις: Επιτρέπεται η λειτουργία υπό αυστηρούς περιορισμούς των υφιστάμενων νεκροταφείων.

Ειδικότερες διατάξεις ορίζουν την υποχρέωση τήρησης όρων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, την απαγόρευση της θήρας και την απαγόρευση ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων σε όλες τις ζώνες.
Επίσης, εντός οκταμήνου, οι αρμόδιες δασικές και πολεοδομικές υπηρεσίες συντάσσουν κατάλογο όλων των τελεσίδικα κριθέντων ως αυθαιρέτων κτισμάτων και τον διαβιβάζουν για τις νόμιμες ενέργειες στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων.
Eπικρίσεις από την αντιπολίτευση
«Καμία ριζική και σε βάθος παρέμβαση για την προστασία ενός από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής» δεν διαπιστώνει η ΝΔ στις ανακοινώσεις του υπουργείου, κρίνοντας πάντως θετική την επέκταση της Α' Ζώνης, την αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας της και τον περιορισμό των υφιστάμενων χρήσεων στην υπόλοιπη έκταση του Υμηττού, «πρωτοβουλίες που δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τις προβλέψεις του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος που είχε παρουσιάσει, πριν από λίγους μήνες, ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αναμένουμε από το ΥΠΕΚΑ τις τελικές διατάξεις του προτεινόμενου ΠΔ και τον χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνονται με σαφήνεια οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων, ώστε να τοποθετηθούμε επί συγκεκριμένων ζητημάτων» συμπλήρωσε ο υπεύθυνος τομέα Περιβαλλοντικής Πολιτική, επισημαίνοντας «για μία ακόμα φορά την ατολμία του ΥΠΕΚΑ, καθώς δεν προχωρά στην ίδρυση ανεξάρτητου Δασαρχείου Υμηττού, ενώ φαίνεται να μην εξετάζεται το ενδεχόμενο κήρυξης του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό».

Πιο αυστηρές ρυθμίσεις σε σχέση με το σχέδιο Σουφλιά διαπιστώνει μεν ο ΣΥΝ, λέγοντας όμως πως με οι προτάσεις αφήνουν «αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία και απέχουν από τα αιτήματα των κινημάτων, των φορέων και των περισσότερων Δήμων που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ώστε να υπάρξει απόλυτη προστασία ολόκληρου του ορεινού όγκου του Υμηττού και άμεση απομάκρυνση όλων των χρήσεων που δεν συνάδουν με το δασικό χαρακτήρα του βουνού».
Ειδικότερα, ο ΣΥΝ αναφέρει ότι ασαφές παραμένει το πώς θα αντιμετωπιστούν «άμεσα και ουσιαστικά υφιστάμενες παρανομίες και υπερβάσεις διαφόρων φορέων και ιδιωτών με καταλογισμούς ευθύνης» αλλά και το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης του Υμηττού στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...