Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Μαύρισε η θάλασσα




Ενώπιον μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής βρίσκεται ο κόλπος του Μεξικού, ύστερα από την έκρηξη και τη βύθιση την περασμένη Πέμπτη πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου, που έχουν ως συνέπεια τη διαρροή χιλιάδων λίτρων αργού πετρελαίου στη θάλασσα. 

Map of the northern Gulf of Mexico showing the...«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Οι προσπάθειες της ΒΡ (της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας που είχε μισθώσει την εξέδρα) για τη διακοπή της διαρροής δεν έχουν ως τώρα αποτέλεσμα» ανέφερε χθες σε δηλώσεις της η αντιναύαρχος Μέρι Λάντρι, της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, τονίζοντας πως, αν δεν σφραγιστεί άμεσα το κοίτασμα, η πετρελαιοκηλίδα θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.
Απειλείται οικοσύστημα
Η ανάγκη διακοπής της επέκτασης της πετρελαιοκηλίδας (περιφέρειας μήκους 965 χιλιομέτρων) θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς αυτή κατευθύνεται και βρίσκεται ήδη σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από τις ακτές της Πολιτείας της Λουιζιάνα, όπου βρίσκεται ένα εύθραυστο οικοσύστημα, με προστατευμένους υδροβιότοπους, χώρους καλλιέργειας οστράκων, περιοχές αλιείας γαρίδας και αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι περιβαλλοντολόγοι, υποστηρίζοντας πως το 40% των θαλασσινών που καταναλώνονται στις ΗΠΑ προέρχεται από τη Λουιζιάνα.
Αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης
Σύμφωνα με την ΒΡ, οι διαρροές απελευθερώνουν 159.000 λίτρα αργού πετρελαίου σε ημερήσια βάση. Η εταιρεία προσπάθησε με τη βοήθεια τεσσάρων ρομποτικών βραχιόνων να σφραγίσει δύο εξόδους σε βάθος 1.500 μέτρων, αλλά οι μέχρι στιγμής προσπάθειές της έχουν αποτύχει. Επιπλέον, καταβάλλεται προσπάθεια από τους μηχανικούς της εταιρείας να κατασκευαστεί ένα υποβρύχιο κάλυμμα, προκειμένου να σταματήσει τη διαρροή. 
«Πρόκειται για ένα κάλυμμα που θα τοποθετηθεί επί των εξόδων της διαρροής στο βάθος της θάλασσας. Αντί το πετρέλαιο να χύνεται στο νερό, θα συγκεντρώνεται στο εσωτερικό αυτής της κατασκευής» ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής, τονίζοντας ότι η κατασκευή του καλύμματος αυτού έχει αρχίσει και η ολοκλήρωσή της υπολογίζεται σε δύο με τέσσερις εβδομάδες. Επιπλέον, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε ελεγχόμενη καύση της πετρελαιοκηλίδας, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει πότε και πόσο μεγάλη θα είναι η επιφάνεια όπου θα επιχειρηθεί η ανάφλεξη.
Πάντως, εκτιμάται ότι η επιχείρηση αντιμετώπισης της διαρροής θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, με το κόστος να υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει ακόμα και το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Related articles by Zemanta
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...