Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σε εξέδρα άντλησης πλησιάζει η πετρελαιοκηλίδα στο Κόλπο του Μεξικού

Οι Αρχές στις ΗΠΑ αποφάσισαν να εκκενώσουν εξέδρά άντλησης στον Κόλπο του Μεξικού επειδή πλησιάζει σε αυτή η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε από τη βύθιση εξέδρας την περασμένη εβδομάδα.


Εντωμεταξύ, παρά τις προσπάθειες δεν έχει διακοπεί η διαρροή του πετρελαίου από τη βυθισμένη εξέδρα. Υπολογίζεται ότι καθημερινά από τους σπασμένους αγωγούς διαρρέουν 1.000 βαρέλια πετρέλαιο.

Οι μηχανικοί, όπως αναφέρει το BBC, προσπαθούν να φτιάξουν ένα είδος υποθαλάσσιου καλύμματος για να παγιδεύσουν μέσα σε αυτό το πετρέλαιο και μετά να το αντλήσουν στην επιφάνεια.

Από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, την BP, χρησιμοποιούνται τέσσερα ρομποτικά υποβρύχια για να κλείσουν τους αγωγούς. Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ χρησιμοποιεί περισσότερα από 30 απορρυπαντικά σκάφη και επιτηρεί την κηλίδα, που καλύπτει περίπου 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και από αέρος.

Στην εξέδρα Deepwater Horizon σημειώθηκε έκρηξη την περασμένη Τρίτη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 εργαζόμενοι, οι σοροί των οποίων δεν ανεβρέθηκαν. Αφού τυλίχτηκε στις φλόγες, βυθίστηκε την Πέμπτη και τώρα είναι σε βάθος 1.500 μέτρων.

Για την ώρα το πετρέλαιο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λουιζιάνας ή της Φλόριντας, που βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων, αν και εξακολουθεί να απειλεί τη θαλάσσια ζωή στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με προβλέψεις δεν θα φτάσει πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...