Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Πενταπλάσια από ό,τι πιστευόταν η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού


Πολύ χειρότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί αποδεικνύεται η διαρροή πετρελαίου από τη βυθισμένη εξέδρα άντλησης στα ανοιχτά της Λουιζιάνας, γεγονός που εντείνει τους φόβους για περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Η κηλίδα αναμένεται να φτάσει την Παρασκευή στο ευαίσθητο στο δέλτα του Μισισιπή.
Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι από την υποβρύχια γεώτρηση της εξέδρας, που βυθίστηκε την περασμένη Πέμπτη, διαρρέουν περίπου 1.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, η Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι η διαρροή από το βυθό φτάνει τα 5.000 βαρέλια.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει «κάθε διαθέσιμο πόρο» για τη διαχείριση της κρίσης, επισημαίνοντας όμως ότι η εταιρεία BP, η οποία μίσθωνε την πλατφόρμα, «είναι τελικά υπεύθυνη για την κάλυψη του κόστους».
Η πολιτεία της Λουιζιάνα, της οποίας οι υγρότοποι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πολέμικό ναυτικό στέλνει σκάφη για να συνδράμουν την επιχείρηση απορρύπανσης, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Ασφάλειας, καθώς και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας.
Ο Ομπάμα επισήμανε ότι το συμβάν θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρύτερη πολιτική για τις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου, στις οποίες θα γίνουν άμεσα νέες επιθεωρήσεις.
Δύσκολη επιχείρηση
Εξετάζοντας εκ νέου τα δεδομένα από την εναέρια παρακολούθηση της κηλίδας και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το μέγεθος της κηλίδας. Η πετρελαιοκηλίδα καλύπτει πλέον περισσότερα από 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Τα τηλεχειριζόμενα βαθυσκάφη της BP απέτυχαν να κλείσουν μια βαλβίδα στο βυθό του Κόλπου, σε βάθος 1.500 μέτρων, ώστε να σταματήσουν το πετρέλαιο που αναβλύζει.
Η κάλυψη της οπής με έναν μεταλλικό θόλο, από τον οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να απαντληθεί το πετρέλαιο, θα απαιτούσε τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες, ενώ για την οριστική επίλυση του προβλήματος οι εργασίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν μήνες.
Το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το ένα δισ. δολάρια.
Την Τετάρτη, και ενώ η κηλίδα είχε αρχίσει να πλησιάζει κοντά στις ακτές της Λουιζιάνας και της Φλόριντας, οι Αρχές άρχισαν τις προσπάθειες να περιορίσουν την κηλίδα με ελεγχόμενη καύση. Ειδικά σκάφη συγκέντρωσαν μάζες παχύρρευστου πετρελαίου που επέπλεε στο νερό και έβαλαν φωτιά για μία ώρα, σε μια επιχείρηση που αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διήμερο.

Η μέθοδος της ελεγχόμενης καύσης δεν έχει καλά αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση (αυτό εξαρτάται από τους ανέμους και τον κυματισμό) και προφανώς παράγει μεγάλες ποσότητες τοξικού καπνού. Ακόμη, δεν είναι σαφές τί επιπτώσεις έχει στη θαλάσσια ζωή.

Όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, οι άνεμοι μπορεί να φέρουν την κηλίδα στις ακτές μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη 20 Απριλίου αγνοείται η τύχη 11 εργαζομένων που επισήμως πλέον θεωρούνται νεκροί ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Η εξέδρα βυθίστηκε φλεγόμενη την περασμένη Πέμπτη.

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Πρωτομαγιά στην «όαση» της παλιάς χωματερή Ωραιοκάστρου

Στη νέα «όαση δροσιάς», που διαμορφώθηκε στη θέση της παλιάς χωματερής του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, πρόκειται να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά οι κάτοικοι της περιοχής.

Για το προσεχές Σάββατο ο δήμος Ωραιοκάστρου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός έχουν προετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και πλούσια εδέσματα.

Η εκδήλωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα φιλοξενηθεί στον χώρο της λίμνης – φράγματος του Ωραιοκάστρου.

Η τεράστια έκταση των περίπου εξήντα στρεμμάτων, στην οποία μέχρι και πριν από λίγα χρόνια υπήρχε η παλιά χωματερή του Ωραιοκάστρου, έχει πλέον μετατραπεί σε έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου, ο οποίος ξεχωρίζει για το απαράμιλλο κάλλος του, αλλά και για τις τεράστιες δυνατότητες αναψυχής και ξεκούρασης που προσφέρει στους επισκέπτες του.

Μαύρισε η θάλασσα
Ενώπιον μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής βρίσκεται ο κόλπος του Μεξικού, ύστερα από την έκρηξη και τη βύθιση την περασμένη Πέμπτη πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου, που έχουν ως συνέπεια τη διαρροή χιλιάδων λίτρων αργού πετρελαίου στη θάλασσα. 

Map of the northern Gulf of Mexico showing the...«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Οι προσπάθειες της ΒΡ (της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας που είχε μισθώσει την εξέδρα) για τη διακοπή της διαρροής δεν έχουν ως τώρα αποτέλεσμα» ανέφερε χθες σε δηλώσεις της η αντιναύαρχος Μέρι Λάντρι, της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, τονίζοντας πως, αν δεν σφραγιστεί άμεσα το κοίτασμα, η πετρελαιοκηλίδα θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.
Απειλείται οικοσύστημα
Η ανάγκη διακοπής της επέκτασης της πετρελαιοκηλίδας (περιφέρειας μήκους 965 χιλιομέτρων) θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς αυτή κατευθύνεται και βρίσκεται ήδη σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από τις ακτές της Πολιτείας της Λουιζιάνα, όπου βρίσκεται ένα εύθραυστο οικοσύστημα, με προστατευμένους υδροβιότοπους, χώρους καλλιέργειας οστράκων, περιοχές αλιείας γαρίδας και αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι περιβαλλοντολόγοι, υποστηρίζοντας πως το 40% των θαλασσινών που καταναλώνονται στις ΗΠΑ προέρχεται από τη Λουιζιάνα.
Αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης
Σύμφωνα με την ΒΡ, οι διαρροές απελευθερώνουν 159.000 λίτρα αργού πετρελαίου σε ημερήσια βάση. Η εταιρεία προσπάθησε με τη βοήθεια τεσσάρων ρομποτικών βραχιόνων να σφραγίσει δύο εξόδους σε βάθος 1.500 μέτρων, αλλά οι μέχρι στιγμής προσπάθειές της έχουν αποτύχει. Επιπλέον, καταβάλλεται προσπάθεια από τους μηχανικούς της εταιρείας να κατασκευαστεί ένα υποβρύχιο κάλυμμα, προκειμένου να σταματήσει τη διαρροή. 
«Πρόκειται για ένα κάλυμμα που θα τοποθετηθεί επί των εξόδων της διαρροής στο βάθος της θάλασσας. Αντί το πετρέλαιο να χύνεται στο νερό, θα συγκεντρώνεται στο εσωτερικό αυτής της κατασκευής» ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής, τονίζοντας ότι η κατασκευή του καλύμματος αυτού έχει αρχίσει και η ολοκλήρωσή της υπολογίζεται σε δύο με τέσσερις εβδομάδες. Επιπλέον, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε ελεγχόμενη καύση της πετρελαιοκηλίδας, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει πότε και πόσο μεγάλη θα είναι η επιφάνεια όπου θα επιχειρηθεί η ανάφλεξη.
Πάντως, εκτιμάται ότι η επιχείρηση αντιμετώπισης της διαρροής θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, με το κόστος να υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει ακόμα και το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Related articles by Zemanta
Reblog this post [with Zemanta]

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Σε λειτουργία το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Γερμανίας


Οι έλικες άρχισαν να γυρίζουν στην πρώτη υπεράκτια αιολική εγκατάσταση της Γερμανίας, 45 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, όπου 12 ανεμογεννήτριες θα παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για 50.000 σπίτια.
Το αιολικό πάρκο Alpha Ventus, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα αποτελέσει «πεδίο δοκιμών» προκειμένου να μελετηθούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.
Κάθε τουρμπίνα έχει ύψος 150 μέτρα, φτάνει σε βάθος 30 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, και προσφέρει ισχύ έως 5 Megawatt.
Μέχρι το 2030 η Γερμανία σκοπεύει να δημιουργήσει υπεράκτια πάρκα με συνολική έχει εγκατεστημένη ισχύ 35 Gigawatt, όπως δήλωσε στα εγκαίνια του Alpha Ventus ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.
Το Alpha Ventus χρηματοδοτήθηκε από τις γερμανικές εταιρείες ενέργειας EON και EWE και τη σουηδική Vattenfall.

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Σε εξέδρα άντλησης πλησιάζει η πετρελαιοκηλίδα στο Κόλπο του Μεξικού

Οι Αρχές στις ΗΠΑ αποφάσισαν να εκκενώσουν εξέδρά άντλησης στον Κόλπο του Μεξικού επειδή πλησιάζει σε αυτή η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε από τη βύθιση εξέδρας την περασμένη εβδομάδα.


Εντωμεταξύ, παρά τις προσπάθειες δεν έχει διακοπεί η διαρροή του πετρελαίου από τη βυθισμένη εξέδρα. Υπολογίζεται ότι καθημερινά από τους σπασμένους αγωγούς διαρρέουν 1.000 βαρέλια πετρέλαιο.

Οι μηχανικοί, όπως αναφέρει το BBC, προσπαθούν να φτιάξουν ένα είδος υποθαλάσσιου καλύμματος για να παγιδεύσουν μέσα σε αυτό το πετρέλαιο και μετά να το αντλήσουν στην επιφάνεια.

Από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, την BP, χρησιμοποιούνται τέσσερα ρομποτικά υποβρύχια για να κλείσουν τους αγωγούς. Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ χρησιμοποιεί περισσότερα από 30 απορρυπαντικά σκάφη και επιτηρεί την κηλίδα, που καλύπτει περίπου 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και από αέρος.

Στην εξέδρα Deepwater Horizon σημειώθηκε έκρηξη την περασμένη Τρίτη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 εργαζόμενοι, οι σοροί των οποίων δεν ανεβρέθηκαν. Αφού τυλίχτηκε στις φλόγες, βυθίστηκε την Πέμπτη και τώρα είναι σε βάθος 1.500 μέτρων.

Για την ώρα το πετρέλαιο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λουιζιάνας ή της Φλόριντας, που βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων, αν και εξακολουθεί να απειλεί τη θαλάσσια ζωή στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με προβλέψεις δεν θα φτάσει πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Με καμάκια σκότωσαν δέκα Καρέτα - Καρέτα και μια φώκια στην Κυλλήνη

Δέκα χελώνες Καρέτα καρέτα και μία φώκια βρέθηκαν νεκρές στις παραλίες της Κυλλήνης, στην Ηλεία. Γεγονός που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στις οικολογικές οργανώσεις, καθώς σύμφωνα με τους ψαράδες, οι περισσότερες φέρουν τραύματα από καμάκια!

Η Eνωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) δεν προτίθεται να καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα, αφού πρόκειται να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες απευθυνόμενη κυρίως προς το Λιμεναρχείο Κυλλήνης ζητώντας να ληφθούν μέτρα προστασίας της χελώνας και της φώκιας που πέφτουν θύματα ασυνείδητων ψαράδων, καθώς επίσης και για να ελεγχθεί η υπεραλίευση που παρατηρείται στην περιοχή. Παράλληλα, η ΕΠΟΠ καλεί τις δημοτικές αρχές Λεχαινών και Κυλλήνης να προχωρήσουν στην ταφή των άτυχων ζώων που σαπίζουν στις παραλίες προκαλώντας αφόρητη δυσοσμία.

Στο μεταξύ, πέντε νεκρές φώκιες έχουν εκβραστεί σε παραλίες της Ερμιόνης Αργολίδας, της Σάμου, της Αλοννήσου, της Κω και της Σάμου από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Οι επιστήμονες επισημαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης και προειδοποιούν ότι το είδος απειλείται με οριστική εξαφάνιση, εξαιτίας της μόλυνσης των θαλασσών και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οπως σημειώνουν, η παράνομη και εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών κατά την αλιευτική δραστηριότητα από συγκεκριμένους ψαράδες αποτελεί κοινό μυστικό, παρ’ όλα αυτά, παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει από το «Αρχιπέλαγος» αλλά και από αλιευτικούς φορείς, δεν έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα. Οι συνεργάτες του ινστιτούτου ερευνούν τα νομικά μέσα που μπορούν να αξιοποιήσουν προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι.

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Απειλείται ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας


Παρά τις συνεχείς και συγκεκριμένες καταγγελίες από το Αρχιπέλαγος και αλιευτικούς φορείς, η αδράνεια οδηγεί μέχρι στιγμής σε τραγικά αποτελέσματα.

Μόνο σε... αναμνηστικά σουβενίρ κινδυνεύει να υπάρχει σε λίγα χρόνια η μεσογειακή φώκια, εάν δεν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της. Ήδη, από τις αρχές του χρόνου, πέντε φώκιες εκβράστηκαν νεκρές σε Ερμιόνη, Αλόννησο, Κω, Σάμο και Άνδρο, γεγονός που, σύμφωνα με το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, δεν επιτείνει απλώς την ανησυχία και την αγωνία για την επιβίωση της Μεσογειακής φώκιας, αλλά επιταχύνει την αντίστροφη μέτρηση για την οριστική εξαφάνιση του είδους.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Κουτελίδας από το Αρχιπέλαγος, ο πληθυσμός της φώκιας μειώνεται ανησυχητικά, συνεπεία των ανθρώπινων παρεμβάσεων, αλλά και της θαλάσσιας ρύπανσης.

"Στις 15 Απριλίου εκβράστηκε νεκρή μία μεσογειακή φώκια, στη Σάμο, η οποία σκοτώθηκε- σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη νεκροψία - από παράνομη αλιευτική δραστηριότητα με δυναμίτιδα και χθες, στην Κω, προστέθηκε άλλη μία νεκρή φώκια στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών", ανέφερε ο κ.Κουτελίδας.

Πρόκειται για περιστατικά, πρόσθεσε, που αποτελούν το αποκορύφωμα μίας παγιωμένης απεχθούς κατάστασης που εξελίσσεται στη Σάμο, στους Φούρνους και σε αρκετές περιοχές των ελληνικών θαλασσών, η οποία αντιβαίνει κάθε έννοια ήθους και πολιτισμού. Η παράνομη και εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών κατά την αλιευτική δραστηριότητα από συγκεκριμένους ανθρώπους που είναι γνωστοί στις αρχές και στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί κοινό μυστικό.

Παρά τις συνεχείς και συγκεκριμένες καταγγελίες από το Αρχιπέλαγος και αλιευτικούς φορείς, η αδράνεια των λιμενικών αρχών οδηγεί μέχρι στιγμής σε τραγικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Κατά την έκρηξη δυναμίτη, πέρα από τα ψάρια που σκοτώνονται, θανατώνονται επίσης εκατομμύρια θαλάσσιοι οργανισμοί σε απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ προκαλούνται δραματικές καταστροφές στα παράκτια οικοσυστήματα. Για τα θαλάσσια θηλαστικά που βρίσκονται στην περιοχή είναι συχνά μοιραίο ενώ οπωσδήποτε είναι επικίνδυνο και για τους κολυμβητές.

Η κατάσταση που αντικρίζουν οι ερευνητές του Αρχιπελάγους και άλλοι επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια, στο Αιγαίο σε σχέση με τη Μεσογειακή Φώκια, είναι απαισιόδοξη έως δραματική. Ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ολοένα και αυξανόμενες παρατηρήσεις νεκρών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών από τη θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιόδοξες προβλέψεις.

Παράλληλα, όμως, οι συνεργάτες του Αρχιπελάγους, ερευνούν κάθε νομικό μέσο που μπορούν να αξιοποιήσουν, έτσι ώστε να βρεθούν οι ένοχοι, τόσο αυτοί που προκαλούν τις θανατώσεις όσο και οι αρμόδιες αρχές που δρουν ανεπαρκώς, ενάντια στις πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η χώρα μας για την προστασία αυτών των ειδών.

ΗΠΑ: Φόβοι για μεγάλη οικολογική καταστροφή από πετρελαιοκηλίδα

Αυξάνονται οι φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς οι προσπάθειες για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδας που δημιουργείται από τη διαρροή του κοιτάσματος πετρελαίου έχουν διακοπεί εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, μία εβδομάδα μετά την έκρηξη και τη βύθιση της πλατφόρμας που είχε μισθώσει η BP

Έντεκα εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό τους έχουν επίσης διακοπεί. Περισσότεροι από 100 έχουν σωθεί. Η πλατφόρμα Deepwater Horizon καιγόταν για 36 ώρες πριν βυθιστεί την Πέμπτη.

Χίλια βαρέλια πετρελαίου διαρρέουν κάθε μέρα στη θάλασσα από το υποθαλάσσιο κοίτασμα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ρύπανσης των ακτών, των νησιών και των υδροβιότοπων της περιοχής.

Οι κακές καιρικές συνθήκες οδήγησαν στη διακοπή των εργασιών αποκαθαρισμού κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, επιτρέποντας τη δημιουργία πετρελαιοκηλίδας έκτασης 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η εταιρεία BP πρόκειται να ενεργοποιήσει υποβρύχιο ρομπότ για να θέσει σε λειτουργία ένα πολύπλοκο σύστημα βαλβίδων και σωληνώσεων που θα έχει ως προορισμό να σφραγίσει το πηγάδι του πετρελαϊκού κοιτάσματος. Ωστόσο, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της BP Νταγκ Σατλς δήλωσε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση και είναι πιθανόν να μην επιτύχει.

Εναλλακτικά, η εταιρεία έχει αναπτύξει σκάφη καθαρισμού και αεροσκάφη για τον ψεκασμό της θαλάσσιας περιοχής με διαλυτικό υγρό.

Προς το παρόν, οι καιρικές συνθήκες κρατούν την πετρελαιοκηλίδα μακριά από την ακτογραμμή και οι αρχές ελπίζουν ότι τα κύματα θα αποσυνθέσουν το αργό πετρέλαιο, επιτρέποντας του να βαρύνει και να κατακαθίσει στον πυθμένα του ωκεανού.

Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Επικυρώθηκε από το ΣτΕ η πειθαρχική ποινή του δημάρχου Μαρκόπουλου


Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της πενθήμερης αργίας που είχε επιβληθεί στο δήμαρχο Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Φ. Μαγουλά για μη συνεργασία του με τον Συνήγορο του Πολίτη.
Η ποινή που επιβλήθηκε κρίθηκε από το ΣτΕ ότι ήταν η προσήκουσα.

Αρχικά στον Φ. Μαγουλά είχε επιβληθεί από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής η πειθαρχική ποινή της αργίας 15 ημερών για σοβαρή παράβαση των καθηκόντων του.

Ωστόσο, η ποινή μειώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών το 2008.

Η πειθαρχική ποινή επιβλήθηκε διότι το 2006 ο Φ. Μαγουλάς δεν απάντησε σε αλλεπάλληλες επιστολές του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με παράνομες επιχωματώσεις που είχαν γίνει στην Μαρίνα του Πόρτο Ράφτη από την επιχείρηση φύλαξης σκαφών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαρκόπουλου κατά την απολογία του στον περιφερειάρχη αναγνώρισε ότι «κατέστη ανακόλουθος έναντι του Συνηγόρου του Πολίτη» και επισήμανε ότι είχε μεταβιβάσει με απόφασή του την αρμοδιότητα της γενικής αλληλογραφίας του δήμου στην αντιδήμαρχο, η οποία ήταν σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη αρμόδια να απαντήσει στον Συνήγορο του Πολίτη.

Το ΣτΕ έκρινε ότι ο δήμαρχος Μαρκόπουλου υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της σοβαρής παράβασης καθήκοντος από βαριά αμέλεια «δεδομένου ότι δεν ανταποκρίθηκε στο καθήκον πληροφόρησης του Συνηγόρου του Πολίτη.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η δε επιβληθείσα πειθαρχική ποινή είναι η προσήκουσα».

Εξάλλου, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Φ. Μαγουλά. Όπως επισήμανε το Συμβούλιο, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην αντιδήμαρχο δεν «τον απαλλάσσει της πειθαρχικής ευθύνης, διότι και υπό την ειδική εκδοχή αυτή», όφειλε ως εκ της θέσεώς του να ενημερώσει τον Συνήγορο του Πολίτη.

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του Μαγουλά που ζητούσε να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή του.

Σχέδιο κατά παράνομων γεωτρήσεων στην Κορώνεια


Ειδικό Σχέδιο Δράσης που αποσκοπεί στην παύση λειτουργίας όλων των παράνομων γεωτρήσεων στην περιοχή της λίμνης Κορώνειας, και στη μείωση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού, παρουσίασε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σχέδιο εκπόνησε η Γενική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την ευθύνη ως επισπεύδουσα υπηρεσία έχει η Διεύθυνση Υδάτων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να επιτευχθεί η υιοθέτηση των μέτρων και η βοήθεια στην εφαρμογή τους.

Επίσης, οι φορείς θα αναλάβουν την ενημέρωση των αγροτών και των άλλων χρηστών νερού της περιοχής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα συνδράμουν και τα μικτά κλιμάκια ελέγχου, που από το φετινό καλοκαίρι θα πραγματοποιούν ελέγχους στην περιοχή της Κορώνειας για την ορθολογική χρήση του νερού, τον έλεγχο των γεωτρήσεων και της τήρησης ή μη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την περιοχή της λίμνης.

Έλεγχοι θα γίνονται και για τις ώρες άρδευσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και για τυχόν άσκοπη κατανάλωση νερού στην περιοχή.

"Οι έλεγχοι φέτος θα είναι αυστηροί και θα επιβληθούν πρόστιμα στους παραβάτες. Η παύση λειτουργίας των παράνομων γεωτρήσεων είναι δεδομένη", δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.

Στη παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης παρέστησαν υπηρεσιακά στελέχη της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Κορώνειας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος και αγροτοσυνδικαλιστής, Βασίλης Κανάκας, εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Λαγκαδά και της Αγροφυλακής.

Κατάργησε τους μεσάζοντες και μέσω internet πουλά παντού τα προϊόντα του

Ξεκίνησαν οι εργασίες δημιουργίας του νέου δυναμικού site  του αγρότη Χαράλαμπου Ν. Κοντογιάννη το οποίο θα "ανέβει" στο διαδίκτυο τις επόμενες ημέρες. Είναι ο αγρότης που κατάργησε τους μεσάζοντες και μέσω internet πουλά παντού τα προϊόντα του, μέσα σε καλαίσθητες συσκευασίες, σε όλο τον κόσμο.

Λέει ο ίδιος ο κ. Κοντογιάννης: "Μέσω του νέου site θα δίνεται καταρχήν η δυνατότητα να ενημερωθούν οι καταναλωτές για διάφορα θέματα αλλά και να παραγγείλουν on line τα αγνά μας προϊόντα πάντα κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων, μεσαζόντων και οποιονδήποτε άλλων ενδιάμεσων.

Λόγω όμως αυτών των εργασιών θα υπάρξουν κάποια προβλήματα στη σελίδα μας τα οποία είναι αναπόφευκτα και για τα οποία και ζητούμε συγνώμη.

Θα είμαστε στη διάθεσή σας μέσα από το www.kontogiannis.eu το συντομότερο δυνατό με μεγάλη ευχαρίστηση για να σας εξυπηρετήσουμε.

Μέχρι να "ανέβει" το καινούργιο μας site στο διαδύκτιο μπορείτε να επικοινωνείται μαζί μας στα τηλέφωνα 2491091252, 6946225365, ηλεκτρονικά στο xaralamposkontogiannis@gmail.com ή προσερχόμενοι στην οικία μας στον Άγιο Κων/νο Φαρσάλων".

Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Κορινθιακό


Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ
Περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στον Κορινθιακό κόλπο, οικοσύστημα με σημαντική βιοποικιλότητα. Πλήθος υδρόβιων οργανισμών, όπως τα τέσσερα είδη δελφινιών της Ελλάδας, βρίσκουν καταφύγιο σε αυτήν την κλειστή θάλασσα, ενώ σπάνια προστατευόμενα οικοσυστήματα όπως η “κήποι” των κοραλλιών και τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας, με τα μακριά, σαν σερπαντίνες φύλλα, συνθέτουν το τοπίο στον πυθμένα του κόλπου.
Σήμερα, όμως, ο ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας τόπος αυτός, στις ακτές του οποίου άνθισαν οι Δελφοί, Κόρινθος, Ναύπακτος, Σικυών, Αίγιο και Γαλαξίδι, αργοπεθαίνει. Βαριές βιομηχανίες, υπεραλίευση και συρόμενα εργαλεία, έντονη οικιστική πίεση, μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες, διαρκώς ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, το έδαφος και το νερό με φθόριο, θείο, μόλυβδο και καρκινογόνα Πολυκυκλικά Αρωματικών Υδρογονονανθράκων, καθιστώντας την περιοχή μια από τις πλέον ρυπασμένες της χώρας.

Βιομηχανίες καταπίνουν το οικοσύστημα
Συγκεκριμένα, στην περιοχή δραστηριοποιείται από το 1966 το βιομηχανικό συγκρότημα της “Αλουμίνιο της Ελλάδας” (ΑτΕ), με σκοπό την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων βωξίτη, την παραγωγή και κατασκευή στην Ελλάδα αλουμίνας και αλουμινίου. Μόνο από την κόκκινη λάσπη της αλουμίνας, που απορρίπτεται στον κόλπο εδώ και 50 χρόνια, έχει ήδη καλυφθεί περισσότερο από το 12% της επιφάνειας του πυθμένα του κόλπου. Η λάσπη αποτελείται από βαρέα μέταλλα, φυσικά ραδιενεργά συστατικά και άλλες επικίνδυνες και καρκινογόνες ουσίες, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον.
Σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Σωληνουργίας Κορίνθου, αλλά και μικρότερων μονάδων όπως ελαιοτριβεία, τυροκομεία και ιχθυοκαλλιέργειες, που αποβάλλουν χωρίς έλεγχο τεράστιες ποσότητες στερεών, υγρών και αέριων ρύπων, από τη συνολική βιομηχανική δραστηριότητα έρευνες έχουν δείξει ότι στον βυθό 40 φορές περισσότεροι ρύποι από ό,τι στον κόλπο της Ελευσίνας, σύμφωνα με τη Συμπαράταξη.
Παράλληλα, η υπεραλίευση και η χρήση συρόμενων εργαλείων σταδιακά οδηγούν σε καταστροφή του βυθού και αφανισμό του γόνου των ψαριών, των κοραλλιών και των δελφινιών, συμβάλλοντας στον διαρκή περιορισμό της ιχθυοπανίδας του κόλπου.
Ταυτόχρονα, η έντονη οικιστική πίεση, ιδιαίτερα στις νότιες ακτές του κόλπου, από τις κατασκευαστικές εταιρείες με άναρχο τρόπο, χωρίς την ορθή διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και λυμάτων, επιτείνουν τη διάβρωση και τη ρύπανση.
Μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες, εκτροπές των μεγάλων ποταμών στην ευρύτερη περιοχή, όπως ο Μόρνος και ο Εύηνος, καθώς και εκτεταμένες αμμοληψίες από τις παραλίες, στερούν υδατικούς πόρους και φερτά υλικά από τις ακτές, οδηγώντας στην περαιτέρω διάβρωσή τους.

Νέες απειλές
Παρά το γεγονός ότι η περιοχή ήδη έχει μετατραπεί σε οικολογικό κρανίου τόπο, αντί να ληφθούν μέτρα προστασίας, μετατρέπεται σε ζώνη υποδοχής νέων βαρέων βιομηχανικών και λιμενικών δραστηριοτήτων. Ο λόγος για την ακτή της Θίσβης, όπου δημιουργείται μια μεγάλη βιομηχανική περιοχή, με την εγκατάσταση εξαιρετικά ρυπογόνων μεταλλουργικών και ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, μεγάλου εμπορικού-βιομηχανικού λιμανιού, σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης για τη μεταφορά υλικών και εμπορευμάτων.
Εκτός από τη Σωληνουργία (όμιλος Στασινοπούλου), προγραμματίζεται και η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που έχουν ενοχοποιηθεί για τη ρύπανση του Ασωπού.
Κατασκευάζεται μεγάλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 420 MW ελληνικών (ΕΛΠΑ - Λάτσης) και πολυεθνικών (EDISON) συμφερόντων. Στον κόλπο της Αντίκυρας σχεδιάζεται ένα μεγάλο ενεργειακό κέντρο. Ήδη έχει κατασκευαστεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 334 MW, έχει ξεκινήσει δεύτερη 412 MW, ενδέχεται και τρίτη, ενώ η εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα ανεστάλη μόνο έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και περιοίκων.

Το θαλάσσιο νερό ως ψυκτικό μέσο
Η θαλάσσια περιοχή απειλείται με σοβαρή θερμική και χημική ρύπανση από τη χρήση του θαλασσινού νερού ως ψυκτικού μέσου. “Η χρήση του θαλασσινού νερού ως υγρού ψύξης σε ανοιχτό κύκλωμα έχει δύο σημαντικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον: α) τη θερμική ρύπανση, β) την επιβάρυνση με υπολείμματα της απολυμαντικής ουσίας MEXEL”, τονίζεται σε μελέτη των δρ Χ. Αναγνώστου, Γεωλόγου - Ιζηματολόγου και δ/ντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και Δρ. Ι. Χατζηανέστη, Χημικού - Ωκεανογράφου και Κύριου Ερευνητή στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, επίσης του ΕΛΚΕΘΕ.
Στην ίδια μελέτη με τίτλο “Ανιχνεύσεις και επιπτώσεις στον χερσαίο και παράκτιο χώρο της ευρύτερης περιοχής της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος 'Αλουμίνιον της Ελλάδος'”, οι δύο επιστήμονες χαρακτηρίζουν την περιοχή ως μια από τις πιο ρυπασμένες της χώρας και σημειώνουν ότι ο χερσαίος χώρος περί το βιομηχανικό συγκρότημα της ΑτΕ αλλά και ο παράκτιος χώρος του όρμου της Αντίκυρας είναι επιβαρημένοι σε φθόριο, θείο και μόλυβδο. “Εκείνο όμως που αποτελεί τον πλέον ανησυχητικό παράγοντα για την υγεία του οικοσυστήματος της περιοχής είναι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές συγκεντρώσεων... των Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων (ΠΑΥ), που εκτείνονται σε μεγάλη ακτίνα τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα... Πολλές από τις ενώσεις των ΠΑΥ κατατάσσονται στις ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις”, τονίζουν.
"H εγκατάσταση μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων στις ακτές του Κορινθιακού και η λειτουργία λιμανιών για τις ανάγκες τους, γίνεται χωρίς κανένα σχεδιασμό και με πλημμελή ως ανύπαρκτο περιβαλλοντικό έλεγχο”, τόνισε μιλώντας στην “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ.ΑΥΓΗ” η Δέσποινα Σπανούδη, χημικός μηχανικός και μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον. “Στην πραγματικότητα πρόκειται για τεράστιους ομίλους που αντιμετωπίζουν τις περιοχές ως φέουδα και τις τοπικές κοινωνίες ως υποτελείς. Σχεδόν όλοι οι τοπικοί παράγοντες - αυτοδιοίκηση, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων, συνδικαλιστές κ.λπ. είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαρτώμενοι. Τα τελευταία χρόνια οι όμιλοι αυτοί, έχουν προχωρήσει σε συμπράξεις με πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, με αποτέλεσμα τη ανεξέλεγκτη δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε όλη τη Βοιωτία”, σημείωσε και προειδοποίησε: “Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα καθεστώς προστασίας του Κορινθιακού που να αποτιμά τις αθροιστικές επιπτώσεις των ανθρωπογενών προβλημάτων και να ορίζει τη φέρουσα ικανότητά του”.

Καθαρή η Καλντέρα, αν και εν δυνάμει «βόμβα» ρύπανσης το πλοίο

Tον βυθό της Καλντέρας εξακολουθεί να ατενίζει τρία χρόνια τώρα το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) παρακολουθεί την περιοχή διερευνώντας για τυχόν ρύπανση από χημικές ουσίες στον όρμο Αθηνιού.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι από τις φετινές μετρήσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. δεν διαπιστώθηκε κάποια επιβάρυνση ή ρύπανση στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλντέρας, ενώ και οι βιοκοινωνίες του βυθού φαίνεται ότι ανακάμπτουν από τη μικρή διατάραξη που είχε διαπιστωθεί αμέσως μετά το ατύχημα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου είναι μια εν δυνάμει «βόμβα» ρύπανσης.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν επανάκαμψη της αφθονίας των θαλάσσιων οργανισμών και των πυκνοτήτων των πληθυσμών τους. Συνολικά προσδιορίστηκαν από 5 σταθμούς μέτρησης 153 είδη βενθικών οργανισμών και καταμετρήθηκαν 708 άτομα», επισημαίνει ο υπεύθυνος του προγράμματος παρακολούθησης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. χημικός-ωκεανογράφος Ιωάννης Χατζηανέστης.
Επιπτώσεις
«Γενικά η κατάσταση της περιοχής της Καλντέρας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδιατάρακτη, αλλά όπως και η ευρύτερη περιοχή της Θήρας σαν ελαφρώς έως μέτρια διαταραγμένη. Αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στις επιπτώσεις του ναυαγίου, αλλά και σε ανθρωπογενείς αιτίες, για παράδειγμα οργανικός εμπλουτισμός από αστικά λύματα, κίνηση πλοίων κ.λπ. Αδιατάρακτες συνθήκες ίσως υπήρχαν στην περιοχή πριν από 25 χρόνια, όμως η κίνηση του λιμανιού της Θήρας και οι επεκτεινόμενες τουριστικές-αστικές πιέσεις συνετέλεσαν στην απόκλιση από την αδιατάρακτη κατάσταση», συμπληρώνει ο κ. Χατζηανέστης.
Από τις μετρήσεις και αναλύσεις που διενεργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Καλντέρας τον Ιανουάριο του 2010 προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: Οι συγκεντρώσεις των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων ήταν εξαιρετικά μικρές και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται σε μη ρυπασμένες θαλάσσιες περιοχές.
Οι συγκεντρώσεις των αλειφατικών υδρογονανθράκων στα θαλάσσια ιζήματα ήταν, όπως κατά τη διάρκεια του 2007 και 2008, ιδιαίτερα μικρές σε όλα τα δείγματα (<20 μg/g), γεγονός που δείχνει ότι δεν υπήρχαν ίχνη πετρελαϊκής ρύπανσης στον θαλάσσιο βυθό.
Οι συγκεντρώσεις των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) ήταν επίσης εξαιρετικά μικρές σε όλα τα δείγματα (<100 ng/g) με εξαίρεση τους σταθμούς SN7, SN6a, όπου βρέθηκαν ελαφρά αυξημένες τιμές όπως ακριβώς είχαν βρεθεί και κατά τη διάρκεια του 2007 και 2008.
Σύμφωνα με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., η μικρή αυτή επιβάρυνση στα συγκεκριμένα σημεία, οφείλονται σε ΠΑΥ που έχουν πυρολυτική προέλευση και επομένως δεν φαίνεται να σχετίζονται με το ατύχημα αλλά με κάποια άλλη ανθρωπογενή πηγή, πιθανότατα από την πόλη των Φηρών ή και τις δραστηριότητες στο λιμάνι του Αθηνιού.
Σχετικά με τις υπόλοιπες οργανικές ουσίες ανθρωπογενούς προέλευσης δεν παρατηρήθηκαν σε κανένα σταθμό και βάθος ενδείξεις επιβάρυνσης από το ναυάγιο. Οι ουσίες που ανιχνεύθηκαν ήταν κυρίως διάφοροι φθαλικοί εστέρες σε συγκεντρώσεις που είναι αναμενόμενες. Οπως είναι γνωστό, οι ενώσεις αυτές περιέχονται στα πλαστικά και για τον λόγο αυτό είναι ευρέως διαδεδομένες στο περιβάλλον.
Οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων βρέθηκαν σε όλα τα βάθη ιδιαίτερα χαμηλές και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται στην ανοιχτή θάλασσα.
«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιόδους δειγματοληψιών, λέει ο κ. Χατζηανέστης, δεν διαπιστώθηκε καμία επιβάρυνση στο σημείο του ναυαγίου, ενώ μια μικρή τάση αύξησης των τιμών του ψευδαργύρου, δεν επιβεβαιώνεται. Σαφέστερα και ακριβέστερα συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά την ολοκλήρωση και της επόμενης σειράς μετρήσεων, που θα περιλαμβάνουν και τα αποτέλεσμα της μελέτης της βιοσυσσώρευσης των ρύπων σε οστρακοειδή (μύδια) που τοποθετήθηκαν στην περιοχή για τον σκοπό αυτό.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ
«Η διάβρωση των τοιχωμάτων του πλοίου»
Το βυθισμένο πλοίο εξακολουθεί να είναι μια εν δυνάμει πηγή ρύπανσης, η οποία δεν γνωρίζουμε πότε θα ενεργοποιηθεί. Δηλαδή, όταν θα αρχίσει να προχωράει η διάβρωση των τοιχωμάτων του πλοίου, τόσο από τα μέταλλα όσο και από τον εξοπλισμό που περιέχει, ηλεκτρικές συσκευές, χρώματα, λιπαντέλαια κ.ά., τότε θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης. Επομένως είναι απολύτως αναγκαία η απομάκρυνση του ναυαγίου από την Καλντέρα και μάλιστα δεν θα πρέπει το πλοίο να κοπεί σε κομμάτια, διότι θα ρυπάνει τον όρμο», λέει ο χημικός-ωκεανογράφος.
Πρόεδρος Οίας
«Ο κ. Πάγκαλος δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ανελκυστεί»
Στο στάδιο της προανάκρισης βρίσκεται σήμερα η υπόθεση, τρία χρόνια μετά? Η αγανάκτηση των κατοίκων της Σαντορίνης ξεχειλίζει, αφού βλέπουν ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος.
«Το μεγάλο μας άγχος είναι το γεγονός ότι η μονάδα αφαλάτωσης από την οποία υδρευόμαστε αντλεί νερό λίγα μίλια πιο πέρα από το ναυάγιο», λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Οίας Γιώργος Χάλαρης. «Ακούμε ότι ο ''ρυπαίνων πληρώνει'', στην περίπτωσή μας όμως κανείς δεν έχει πληρώσει εδώ και 3 χρόνια. Το νηολόγιο του πλοίου είναι σε ισχύ, αλλά η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στην προανάκριση.
Ζητούμε την ανέλκυση του και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να αναλάβει την υπόθεση το υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο διαθέτει έμπειρο νομικό τμήμα και αυτό προβλέπει και η νομοθεσία. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει προσωπικά για το ζήτημα και μάλιστα θα έχουμε συνάντηση μαζί του μες στις επόμενες ημέρες», συμπληρώνει ο κ. Χάλαρης.
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ

 

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας


Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρουσίασε την Πέμπτη το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Θέτει ως εθνικό στόχο 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 και 40% για τον ηλεκτρισμό, απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας παραγωγής έργων ΑΠΕ και δημιουργούνται προϋποθέσεις για την κατασκευή ιδιωτικών δικτύων από παραγωγούς ΑΠΕ.

Επίσης, με το νομοσχέδιο διευκρινίζεται πως για τα φωτοβολταϊκά εξακολουθεί να ισχύει η κλίμακα των τιμών σύμφωνα με το νόμο 3734/2009, η Πολιτεία αναλαμβάνει την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ενώ συστήνεται αυτοτελής υπηρεσία για τις ΑΠΕ στο ΥΠΕΚΑ που θα λειτουργεί στα πρότυπα του one-stop shop.
Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:
«- Καθορίζεται εθνικός δεσμευτικός στόχος 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 και 40% για τον ηλεκτρισμό.
» - Καθορίζεται ότι η προστασία του κλίματος μέσω της προώθησης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελεί περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για τη χώρα.
» - Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας παραγωγής έργων ΑΠΕ. Αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΡΑΕ και περιορίζεται η διάρκεια της σχετικής αδειοδοτικής διαδικασίας, σε 2 μήνες (από 10-12 μήνες σήμερα). Οι μικρές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και προωθούνται διεσπαρμένες εφαρμογές ΑΠΕ που αφορούν χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές.
» - Συγχωνεύονται σε μία ενιαία οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ), και περιορίζεται η διάρκεια της σε 8-10 μήνες (από 3 χρόνια σήμερα).
» - Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την κατασκευή ιδιωτικών δικτύων από παραγωγούς ΑΠΕ, αλλά και διασφαλίζεται η πρόσβαση τρίτων στα έργα σύνδεσης. Εκπονείται ο Στρατηγικός Σχεδιασμός Διασυνδέσεων νησιών εντός εξαμήνου.
» - Η τιμολόγηση γίνεται περισσότερο ορθολογική, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επενδύσεων, δίχως στρεβλώσεις και κατασπατάληση πόρων. Ενισχύονται τα τιμολόγια για τη βιομάζα, το βιοαέριο, τις μικρές ανεμογεννήτριες και τις μονάδες ΣΗΘΥΑ.
» - Δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ που δεν θα ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις.
» - Για τα φωτοβολταϊκά εξακολουθεί να ισχύει η κλίμακα των τιμών σύμφωνα με τον νόμο 3734/2009.
» - Για την προώθηση και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, την διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού και αδειοδότησης αναλαμβάνει η πολιτεία, ώστε να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα διαδικαστικά εμπόδια στη θάλασσα. Τα αδειοδοτικά ώριμα έργα παραχωρούνται για υλοποίηση από ιδιώτες.
» - Ενισχύεται η συμμετοχή των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ, με απευθείας απόδοση στους πολίτες μέρος των εσόδων.
» - Κατοχυρώνεται νομοθετικά ότι οι περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, αποτελούν ζώνη αποκλεισμού για τις Α.Π.Ε., ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, επιτρέπεται η χωροθέτηση των ΑΠΕ με εκτίμηση των επιπτώσεων και αφού ληφθεί μέριμνα για τη διατήρηση κάθε πιθανού προστατευτέου αντικειμένου της περιοχής.
» - Όπου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί τα θεσμοθετημένα σχέδια ή μελέτες χωροταξικού σχεδιασμού, η έγκριση εγκατάστασης σταθμών Α.Π.Ε. γίνεται με εφαρμογή των κατευθύνσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
» - Επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ) αλλά βάσει ειδικών διατάξεων για τη μείωση της επίπτωσής τους στη ΓΓΥΠ και την διαφύλαξη του χαρακτήρα της, και με ανώτατο πλαφόν 1% επί της συνολικής έκτασης ΓΓΥΠ.
» - Συστήνεται η Αυτοτελής Υπηρεσία για τις ΑΠΕ στο ΥΠΕΚΑ, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα του «one-stop shop» με αποστολή την παροχή πληροφοριών και τη συντονισμένη διεκπεραίωση αιτημάτων των επενδυτών σε ΑΠΕ.
» - Διευκρινίζεται η διαδικασία για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας ή θαλάσσιου χώρου για την εκτέλεση εργασιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
» - Αξιοποιούνται όλοι οι σχετικοί πόροι για την στήριξη των τιμολογίων στους παραγωγούς ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

» - Εισάγονται αναλυτικές μεταβατικές ρυθμίσεις για να είναι πλήρως αποσαφηνισμένο σε ποιο στάδιο της νέας απλοποιημένης αδειοδοτικής διαδικασίας εντάσσονται οι υφιστάμενες αιτήσεις για έργα ΑΠΕ.
» - Κατοχυρώνεται νομοθετικά η έκδοση των σχετικών κανονιστικών ρυθμίσεων, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ για τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και τη θέσπιση των Ενεργειακών Επιθεωρητών».
Kαθυστερήσεις και παλινωδίες καταγγέλλει η ΝΔ
Για πολύμηνη καθυστέρηση και παλινωδίες κατηγορεί την κυβέρνηση στο θέμα των ΑΠΕ η Νέα Δημοκρατία, διά του υπεύθυνου τομέα Ενέργειας & Φυσικών Πόρων Μιχάλη Γιαννάκη.
«Η αρμόδια Υπουργός» σχολίασε ο Μ.Γιαννάκης, «κατάφερε με τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες και την αναποφασιστικότητά της να παγώσει για περισσότερους από έξι μήνες την επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας».
«Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη παράταξη, θα μελετήσει ενδελεχώς τις αλλαγές που επέφεραν οι 'κάθε είδους' παρεμβάσεις στο αρχικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Υπουργός και θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα στη Βουλή» κατέληξε ο βουλευτής.

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010


ΙΕΚ ΔΟΜΗ Η προστασία του περιβάλλοντος είναι δική μας υπόθεση

Εκστρατεία για την υγεία και το περιβάλλον με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γης

Με αφορμή τη Διεθνή Παγκόσμια Ημέρας της Γης, 22 Απριλίου, ο τομέας Υγείας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, ξεκινά μια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, με στόχο ένα πιο υγιή πλανήτη. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι προσωπική μας υπόθεση, είναι το κεντρικό μότο αυτής της πρωτοβουλίας, που μεταφέρει το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να αποτελέσει καθημερινή πρακτική και στάση ζωής όλων μας, για την εξασφάλισης ενός υγιή πλανήτη στο μέλλον, τη στιγμή που διεθνώς η συλλογική προσπάθεια με σκοπό την προστασία του πλανήτη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Η ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικότερα των νέων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής αειφορίας  αλλά και της υγείας των πολιτών στο μέλλον, επισημαίνει ο κος Βασίλης Γαλάνης, υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, τονίζοντας ότι η ευαισθητοποίηση αλλά και η περιβαλλοντική αγωγή των νέων, είναι αναπόσπαστο μέρος μιας αναβαθμισμένης επαγγελματικής παιδείας.
Η πρωτοβουλία του τομέα Υγείας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εφαρμόζει το ΙΕΚ ΔΟΜΗ και τελεί υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Fοrum για την Υγεία και το Περιβάλλον.
Info: ΙΕΚ ΔΟΜΗ, Χ. Τρικούπη 17, Αθήνα, Τηλ. 210 3840 552, www.iekdomi.gr

Χαλαζόπτωση έπληξε καλλιέργειες στο Δήμο Ολύμπου


Την παρέμβαση του ΕΛΓΑ για άμεση καταγραφή ζημιών ζήτησε η Νομαρχία Λάρισας μετά τη χαλαζόπτωση που έπληξε τα Δημοτικά Διαμερίσματα Ολυμπιάδας, Φλάμπουρου και Καλλιθέας του Δήμου Ολύμπου.
Ειδικότερα, η χαλαζόπτωση σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, μεταξύ 6.30 και 7 το απόγευμα, και είχε ως αποτέλεσμα να πληγούν οπωροφόρες καλλιέργειες σε περίοδο ανθοφορίας (μηλιές και αμπέλια).
Με έγγραφο του προς τη Νομαρχία ο Δήμος Ολύμπου χαρακτηρίζει «πολύ μεγάλες τις ζημιές σε κάποιες περιπτώσεις και ζητά την παρέμβαση της Νομαρχίας.
Σε σχετική δήλωση του, ο αρμόδιος αντινομάρχης Κωνσταντίνος Σπανούλης τόνισε ότι η Νομαρχία θα κινήσει όλες τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών με σκοπό την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Μ' αυτό τον τίτλο, στη σελίδα 3 της σημερινής εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, ξεκινάει το αφιέρωμα στην  προσπάθεια που κάνουμε για την πώληση των αγνών αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά δική μας παραγωγής κατευθείαν στους καταναλωτές χωρίς τη μεσολάβηση κανενός εμπόρου ή μεσάζοντα μέσω του ίντερνετ και της ιστοσελίδας μας www.kontogiannis.eu.
Το δημοσίευμα του δημοσιογράφου κ. Κώστα Μπογάτσου ξεκινάει θυμίζοντας σε όλους μας το βασικό αίτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων λίγους μήνες πριν που δεν ήταν άλλο από τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι έμποροι τα προϊόντα των αγροτών.
Αυτό βασάνιζε χρόνια και τον παραγωγό Χαράλαμπο Κοντογιάννη που με την κόρη του Μαρία, το νέο αίμα, φαίνεται ότι βρήκαν  τη λύση για να πουλάνε μόνοι τα προϊόντα που παράγουν χωρίς τη μεσολάβηση κανενός εμπόρου ή μεσάζοντα.
Στη συνέχεια αναφέρετε στις καλλιέργεις του παραγωγού και μετά αναλύει πως τελικά το ίντερνετ ανέλαβε το ρόλο του μεσάζοντα αλλά χωρίς καμία οικονομική του ανάμιξη ή επιβάρυνση.
Τέλος περιγράφει τα προϊόντα του αγρότη, πως μπορούν να τα αποκτήσουν οι καταναλωτές κατευθείαν από την παραγωγή και το βιογραφικό του παραγωγού Χαράλαμπου Ν. Κοντογιάννη.

Στην εκπομπή "Συμβαίνει Τώρα" της ΝΕΤ ο αγρότης Χαράλαμπος Ν. Κοντογιάννης

Παρακολουθήστε την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 10:00 την εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει Τώρα" με τη Μαρία Σαράφογλου.
Καλεσμένος της εκπομπής θα είναι ο αγρότης-παραγωγός Χαράλαμπος Ν. Κοντογιάννης όπου και θα μιλήσει τηλεφωνικά για την προώθηση των αγνών αγροτικών προϊόντων παραγωγής του μέσω του ίντερνετ και της σελίδας του www.kontogiannis.eu κατευθείαν στον καταναλωτή χωρίς την παρέμβαση οποιουδήποτε εμπόρου και μεσάζοντα.

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

Αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις ζώνες προστασίας του Υμηττού στο νέο Προεδρικό Διάταγμα

Τέλος στην υποβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Αττικής, φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις ζώνες προστασίας του Υμηττού, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για ένα μήνα.

«Θεσμοθετούμε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, εντός της οποίας απαγορεύεται τελείως η δόμηση και επιτρέπονται μόνο έργα για την προστασία του οικοσυστήματος», δήλωσε την Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.
Η κυρία Μπιρμπίλη πρόσθεσε ότι «ο Υμηττός αποτελεί μια ελπίδα για την Αττική και η προστασία του είναι μια ανάγκη για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, «ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας».

Ανέφερε ακόμη, ότι το οικοσύστημά του προστατεύεται και στην πράξη ως περιοχή Natura 2000 και ότι, εντός των επόμενων εβδομάδων, το ΥΠΕΚΑ θα εντάξει τον Υμηττό και σε επιπλέον προστατευτικό καθεστώς, με βάση την κοινοτική οδηγία για τα άγρια πουλιά 79/409/ΕΟΚ.

Η υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του ΠΔ και το χαρακτήρισε προπομπό και πρότυπο για την προστασία όλων των ορεινών όγκων της Αττικής, όχι μόνο διότι φιλοξενούν πολύτιμα οικοσυστήματα, αλλά και επειδή προσφέρουν αναντικατάστατες οικολογικές υπηρεσίες σε όλους.

Με το προτεινόμενο ΠΔ, που διαμόρφωσε ο εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΕΚΑ, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, επιδιώκεται:

· Αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας, τόσο για τη θεσμοθέτηση εκτεταμένης ζώνης απολύτου προστασίας, όσο και για την περιφερειακή ζώνη, κυρίως μέσα από τη μείωση των επιτρεπόμενων χρήσεων, την αύξηση της αρτιότητας και την κατάργηση των παρεκκλίσεων.

· Σαφής οριοθέτηση ζωνών προστασίας, τόσο για τον ορεινό όγκο όσο και για τις πεδινές, τις δασικές και αγροτικές εκτάσεις της περιφερειακής ζώνης, καθώς και για τις περιοχές αστικού πρασίνου.

· Καθορισμός σαφών ρυθμίσεων προστασίας που θα αντιμετωπίζουν την περιοχή ως πολύτιμο οικοσύστημα.

· Εναρμόνιση με τις ανάγκες διαχείρισης των περιοχών Natura 2000.

· Σύνδεση του ορεινού όγκου με τον αστικό ιστό, κυρίως μέσω της θεσμοθέτησης δυο μητροπολιτικών πάρκων.

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, ορίζονται οι εξής ζώνες προστασίας:

Ζώνη Α - Απόλυτη προστασία της φύσης: Καταλαμβάνει πλέον σύνολο της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (Natura 2000), η οποία βρισκόταν εντός των ορίων του από 1978 ΠΔ. Απαγορεύεται πλήρως η δόμηση. Επιτρέπονται μόνο έργα απαραίτητα για την προστασία και οικολογική διαχείριση του οικοσυστήματος.

Ζώνη Β - Περιφερειακή ζώνη προστασίας: Επιτρέπεται η εκπαίδευση, η γεωργία και η υπαίθρια αναψυχή, όπως ορίζεται από την ισχύουσα δασική νομοθεσία. Επιτρέπεται επίσης η ανέγερση και λειτουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανά δήμο, στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα, μέγιστος συντελεστής δόμησης το 0,2 και ποσοστό κάλυψης το 15%.

Ζώνη Γ - Αρχαιολογικής προστασίας: Πρόκειται για τμήματα της προστατευόμενης περιοχής τα οποία παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση.

Ζώνη Δ - Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ1) και Ιλισίων (Δ2): Θεσμοθετούνται ο πυρήνας και η περιφερειακή ζώνη των σημαντικών αυτών πνευμόνων αστικού πρασίνου, ως ζωνών «διείσδυσης» του βουνού στην πόλη. Οι περιοχές ορίζονται ως ζώνες ελεγχόμενης ανάπτυξης. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις θα εξειδικευθούν με επόμενο προεδρικό διάταγμα.

Ζώνη Ε - Ειδικές χρήσεις: Επιτρέπεται η λειτουργία υπό αυστηρούς περιορισμούς των υφιστάμενων νεκροταφείων.

Ειδικότερες διατάξεις ορίζουν την υποχρέωση τήρησης όρων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, την απαγόρευση της θήρας και την απαγόρευση ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων σε όλες τις ζώνες.
Επίσης, εντός οκταμήνου, οι αρμόδιες δασικές και πολεοδομικές υπηρεσίες συντάσσουν κατάλογο όλων των τελεσίδικα κριθέντων ως αυθαιρέτων κτισμάτων και τον διαβιβάζουν για τις νόμιμες ενέργειες στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων.
Eπικρίσεις από την αντιπολίτευση
«Καμία ριζική και σε βάθος παρέμβαση για την προστασία ενός από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής» δεν διαπιστώνει η ΝΔ στις ανακοινώσεις του υπουργείου, κρίνοντας πάντως θετική την επέκταση της Α' Ζώνης, την αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας της και τον περιορισμό των υφιστάμενων χρήσεων στην υπόλοιπη έκταση του Υμηττού, «πρωτοβουλίες που δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τις προβλέψεις του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος που είχε παρουσιάσει, πριν από λίγους μήνες, ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αναμένουμε από το ΥΠΕΚΑ τις τελικές διατάξεις του προτεινόμενου ΠΔ και τον χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνονται με σαφήνεια οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων, ώστε να τοποθετηθούμε επί συγκεκριμένων ζητημάτων» συμπλήρωσε ο υπεύθυνος τομέα Περιβαλλοντικής Πολιτική, επισημαίνοντας «για μία ακόμα φορά την ατολμία του ΥΠΕΚΑ, καθώς δεν προχωρά στην ίδρυση ανεξάρτητου Δασαρχείου Υμηττού, ενώ φαίνεται να μην εξετάζεται το ενδεχόμενο κήρυξης του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό».

Πιο αυστηρές ρυθμίσεις σε σχέση με το σχέδιο Σουφλιά διαπιστώνει μεν ο ΣΥΝ, λέγοντας όμως πως με οι προτάσεις αφήνουν «αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία και απέχουν από τα αιτήματα των κινημάτων, των φορέων και των περισσότερων Δήμων που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ώστε να υπάρξει απόλυτη προστασία ολόκληρου του ορεινού όγκου του Υμηττού και άμεση απομάκρυνση όλων των χρήσεων που δεν συνάδουν με το δασικό χαρακτήρα του βουνού».
Ειδικότερα, ο ΣΥΝ αναφέρει ότι ασαφές παραμένει το πώς θα αντιμετωπιστούν «άμεσα και ουσιαστικά υφιστάμενες παρανομίες και υπερβάσεις διαφόρων φορέων και ιδιωτών με καταλογισμούς ευθύνης» αλλά και το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης του Υμηττού στο μέλλον.

Τίνα Μπιρμπιλή: Το περιβάλλον στο ισοζύγιο

Είναι προς τιμήν της ότι λίγους μήνες μετά την εμπλοκή της στα «πράσινα τέλη κυκλοφορίας» του 2009 έκανε δημοσίως την αυτοκριτική της (και όλοι την επαίνεσαν, γιατί είναι αρετή για έναν πολιτικό να παραδέχεται το σφάλμα του) και υποσχέθηκε ότι δεν θα συναινέσει στο μέλλον σε αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί.

Οι σκοπιμότητες στην πολιτική είναι συνηθισμένες. Επίσης, είναι η αιτία που απομακρύνουν τους πολίτες από την πολιτική. Η Τίνα Μπιρμπίλη είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις πολιτικών που, επειδή δρούσαν «εκτός» πολιτικού συστήματος, τροφοδότησαν τις ελπίδες ότι μπορεί κάτι να αλλάξει στην ασκούμενη πολιτική και να δούμε αλλαγή.

Δυστυχώς όμως, η Τίνα Μπιρμπίλη δεν έχει την πολυτέλεια να υλοποιήσει τα δικά της οράματα για το περιβάλλον. Καλείται να διαχειριστεί τις σκοπιμότητες του πολιτικού συστήματος των τελευταίων τριάντα πέντε ετών. Τον Δεκέμβριο του 2009 ανεστάλησαν οι διατάξεις της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που είχε φτιάξει ο Παπαθανασίου με τον Σουφλιά για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων σε πολυκατοικίες. Το μέτρο ήταν εισπρακτικό και είχε ενταχθεί στον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέστειλε την εφαρμογή του για έξι μήνες με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, την οποία όμως συνυπογράφουν λόγω αρμοδιοτήτων οι Γιάννης Ραγκούσης και Τίνα Μπιρμπίλη. Ενώ όμως ο εμπειρότερος Γιάννης Ραγκούσης μένει -φρονίμως ποιών- έξω από το… κάδρο, η Τίνα Μπιρμπίλη για δεύτερη φορά χρεώνεται ένα εισπρακτικό μέτρο του Προϋπολογισμού. Η πρώτη ήταν με τα δήθεν «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας που πληρώσαμε το 2009 και αναγκάστηκε ακόμα και ο πρωθυπουργός να πει εκ των υστέρων ότι το παρακάναμε και δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Το γεγονός ότι δεν εντάχθηκε στον Προϋπολογισμό του 2009 το έσοδο που προβλεπόταν από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων αύξησε το ετήσιο έλλειμμα και οδήγησε σε κάποιο ποσοστό στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Η ένταξη του εσόδου στον Προϋπολογισμό του 2010, όπως θα αναγράφεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που θα συνοδεύει το νομοσχέδιο, είναι αμφίβολο αν θα βοηθήσει στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της κυβέρνησης. Οπως επίσης είναι αμφίβολο αν θα βρεθούν ιδιώτες ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων να τους δηλώσουν και να πληρώσουν για να μην κατεδαφιστεί για σαράντα χρόνια. Εκείνοι που θα σπεύσουν είναι σίγουρα οι κατασκευαστές, γιατί έτσι παίρνουν έμμεσα αυξημένο συντελεστή δόμησης.
Το θέμα πάσχει νομικά, γι’ αυτό και το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πιθανόν να μην το δεχθεί.

Πρακτικά, η Τίνα Μπιρμπίλη μας προτείνει να νομιμοποιήσουμε 3.000 τετραγωνικά μέτρα παράνομων οικοδομών, ώστε με 10% επί της αξίας τους (κατά μέσον όρο) να αγοράσουμε 300 τετραγωνικά μέτρα στην ίδια περιοχή (με συντελεστή δόμησης 3), να τα κατεδαφίσουμε και να δημιουργηθούν 100 τετραγωνικά μέτρα πράσινου για να ζουν πιο άνετα οι «τακτοποιημένοι» της περιοχής. Αλλά φυσικά και δεν περισσεύουν χρήματα γι’ αυτήν τη δράση στον ίδιο προϋπολογισμό, αφού δεν έχει προβλεφθεί τέτοιο έξοδο ισόποσο με το έσοδο στο 2010.

Είναι προς τιμήν της Τίνας Μπιρμπίλη ότι λίγους μήνες μετά την εμπλοκή της στα «πράσινα τέλη κυκλοφορίας» του 2009 έκανε δημοσίως την αυτοκριτική της (και όλοι την επαίνεσαν, γιατί είναι αρετή για έναν πολιτικό να παραδέχεται το σφάλμα του) και υποσχέθηκε ότι δεν θα συναινέσει στο μέλλον σε αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί. Πρέπει τώρα να υποθέσουμε ότι συμφωνεί; Το σίγουρο είναι ότι προσπαθεί.

Οπως επίσης βέβαιο είναι ότι οι φορείς με τους οποίους διαβουλεύθηκε για το θέμα (το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, οι κατασκευαστές κ.ά.) εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντά τους. Η υπουργός Περιβάλλοντος προσπάθησε επίσης να προτείνει μια λύση που έχει πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Επικρατείας, όπως επίσης και να είναι λύση συμβατή με την περιβαλλοντική της συνείδηση. Από εκεί πιστεύω ότι προέκυψε το «πράσινο ταμείο», το οποίο υποτίθεται ότι θα τροφοδοτηθεί από αυτά τα πρόστιμα που θα πληρώσουν όσοι παράνομα έκλεισαν τους ημιυπαίθριους χώρους. Είναι όμως αυτή αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική; Γιατί, αν πρόκειται μόνο για ένα εισπρακτικό μέτρο του Προϋπολογισμού, θα έπρεπε να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών να κάνει μόνο του τις ανακοινώσεις και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι δεν είναι περιβαλλοντική πολιτική.

Οι αριθμοί λένε ότι για να δημιουργηθεί με τα χρήματα αυτά ένα μικρό πάρκο 100 στρεμμάτων (όσο ο εθνικός κήπος) πρέπει να οικοδομηθούν ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριων χώρων σε οικοδομές άνω των 60 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων! Επειδή πλέον οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους, ελπίζω ότι οι αριθμοί την έχουν διατηρήσει. Οι αριθμοί λένε ότι πρέπει να χτιστούν 60.000 στρέμματα οικοδομών για να αποκτήσουμε με τα πρόστιμα ένα πάρκο 100 στρεμμάτων. Αυτό είναι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ 

Νεκρή μεσογειακή φώκια από έκρηξη δυναμίτιδας νότια της Σάμου

Μια μεσογειακή φώκια, μήκους 1,70 μέτρων έπεσε θύμα ψαράδων, οι οποίοι επιμένουν στη χρήση δυναμίτιδας, στην περιοχή του οικισμού Περί νότια της Σάμου.

Αμεσα ενημερώθηκε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» που έσπευσε στην περιοχή και έκανε την αυτοψία.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα συχνά περιστατικά που παρατηρούνται στις ελληνικές θάλασσες και αφορούν στην εξόντωση από τον άνθρωπο σπάνιων θαλάσσιων ειδών.

Ενδέχεται, μάλιστα, εάν συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία από την έρευνα που κάνουν στην περιοχή να προχωρήσουν και σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Πρόσθετα μέτρα για την προστασία της αρκούδας

Πρόσθετα μέτρα προστασίας της αρκούδας υποσχέθηκε η γενική γραμματεία του υπουργείου Υποδομών και η Εγνατία Οδός, στις περιβαλλοντικές οργανώσεις προστασίας της άγριας ζωής «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος».
"Χρειάστηκε να θυσιαστούν πολλές αρκούδες (δέκα μόνο στο 2009) και να γίνουν αλλεπάλληλα υπομνήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την ανεπάρκεια του φράχτη της Εγνατίας Οδού για να ληφθούν επιτέλους κάποιες αποφάσεις και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η "Καλλιστώ".
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποσχέθηκε μια σειρά άμεσων διορθωτικών μέτρων για την αποφυγή και νέων θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, τόσο κατά μήκος της Εγνατίας οδού όσο και στις καθέτους της. Σύμφωνα με την "Καλλιστώ", μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί περίπου 35 χιλιόμετρα νέου φράχτη στο τμήμα Παναγιά - Γρεβενά, χωρίς ωστόσο την πλήρη τήρηση των συνιστώμενων προδιαγραφών, ενώ υπολείπονται ακόμη 10 χιλιόμετρα για να ολοκληρωθεί η εργολαβία.
Μετά τη σύσκεψη αποφασίστηκε:
• Η άμεση τοποθέτηση ενισχυμένου φράχτη στο υπολειπόμενο τμήμα, με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές που έχουν υποδείξει οι περιβαλλοντικές οργάνωσεις από το Σεπτέμβριο 2008. Επιπλέον σε τμήμα του ήδη τοποθετημένου νέου φράχτη θα προστεθεί δοκιμαστικά "στέψη" με αντίστροφη κλίση και αγκαθωτό σύρμα, ενώ θα στερεωθεί καλύτερα το πλέγμα στο έδαφος.
• Ολοκλήρωση διαμόρφωσης με φυτευτικό υλικό των ήδη υφιστάμενων τεχνικών περασμάτων για την αρκούδα στο τμήμα Παναγιάς - Γρεβενών. Αυτό πρακτικά σημαίνει τη βελτίωση των περασμάτων με ειδική διαμόρφωσή τους, με βλάστηση η οποία θα κάνει τα περάσματα ελκυστικότερα για το μεγάλο θηλαστικό.
• Να εξεταστεί και η τοποθέτηση της κατάλληλης περίφραξης και στους κάθετους άξονες (και ειδικά στον άξονα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή) όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα ατυχήματα κατά τη διάρκεια του 2009

Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Αφιέρωμα "Καθημερινής" στην Foodbank!

Γάλα γαϊδούρας, χειροποίητα μπισκότα, σουβλάκια και δείγματα μουσακά ζητούν εταιρείες από όλο τον κόσμο να αγοράσουν από την Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα «αιτήματα» εκδηλώθηκαν μέσω της Global FoodBank (Παγκόσμια Τράπεζα Τροφίμων), μιας πλατφόρμας συλλογής και παροχής πληροφοριών στο Ιντερνετ που δημιούργησαν τρία αδέλφια προσπαθώντας να βρουν λύσεις ταυτόχρονα σε δύο προβλήματα: αυτό της διάθεσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και της δικής τους ανάγκης ευρέσεως εργασίας.
«Είναι φανερό ότι το παιχνίδι παίζεται πλέον σε άλλο επίπεδο σε όλους τους χώρους. Δεν μπορεί να μιλάμε για παγκόσμιες χρηματαγορές και εσύ να περιμένεις να πουλήσεις το προϊόν σου στον μανάβη του χωριού» λέει ο 27χρονος Χρήστος Βούλγαρης, ένας εκ των τριών της Global FoodBank.


Γιατί όμως πρόκειται; «Είναι ένα σύστημα με το οποίο από τη μία συνδέονται περισσότερες από 40.000.000 επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο και από την άλλη μπορούν να συνδεθούν οι Ελληνες αγρότες. Οι εταιρείες μέσω του συστήματος ζητούν προϊόντα και αντίστοιχα οι αγρότες παρέχουν πληροφορίες για τα προϊόντα τους, τις ποσότητες που θα ήθελαν να πουλήσουν και τις τιμές», εξηγεί ο Χρήστος Βούλγαρης. Εταιρείες τροφίμων, εισαγωγικές εταιρείες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλλά και εταιρείες βιοκαυσίμων και καλλυντικών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα, τη Μαλαισία, τη Νότιο Αφρική και αλλού βρίσκονται ήδη συνδεδεμένες με το συγκεκριμένο σύστημα.
Η ομάδα της Global FoodBank χρειάστηκε περισσότερο από 1,5 χρόνο για να συγκεντρώσει πληροφορίες και να «τσεκάρει» την ύπαρξη και την αξιοπιστία όλων των εταιρειών που έχουν εγγραφεί. «Ελέγχουμε τα στοιχεία των εταιρειών, αν είναι εγγεγραμμένες στο επιμελητήριο της κάθε χώρας, ποιος είναι ο κύκλος εργασιών τους κ.ά.», εξηγεί ο Χ. Βούλγαρης, έτσι ώστε όποιος αποφασίσει να πουλήσει να γνωρίζει ότι απευθύνεται σε αξιόπιστο αγοραστή. «Επίσης, σε κάθε παραγγελία που θα γίνει έχουμε εξασφαλίσει πώς θα γίνει η μεταφορά και η πληρωμή», προσθέτει.
Ηδη από την πλευρά των εταιρειών υπάρχουν τα πρώτα «αιτήματα». Μάλιστα οι δημιουργοί της Global FoodBank, προκειμένου να πείσουν τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους ότι το σύστημα λειτουργεί έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα 4epohes ένα «δείγμα» όσων ήδη έχουν ζητηθεί από κάποιες επιχειρήσεις.
Τι προϊόντα ζητάνε Εκτός από τα προαναφερθέντα «παράξενα» προϊόντα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τα συμβατικά ελληνικά προϊόντα, κρασιά, λάδια, μέλια, γλυκά κουταλιού, χυλοπίτες, αποξηραμένα φρούτα, βότανα και μπισκότα. «Από την Κίνα ζητάνε τοματοπολτό και χυμούς ροδάκινο. Ενα πολυτελές ξενοδοχείο στο Ντουμπάι θέλει να προσφέρει ελληνικό πρωινό και μας ζήτησε χειροποίητα κουλουράκια», λέει ο Χ. Βούλγαρης. Φυσικά όλα τα προϊόντα πρέπει να είναι συσκευασμένα και να συνοδεύονται από τα ανάλογα πιστοποιητικά. Σύντομα, όταν το σύστημα θα λειτουργεί online, οι εταιρείες θα μπορούν να «δουν» το προϊόν που θα προμηθευτούν.
Εδώ και ένα περίπου μήνα που έχει τεθεί σε λειτουργία η Global FoodBank φάνηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά αγροτών και συνεταιρισμών. Οσοι θελήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στις διεθνείς αγορές, δεν χρειάζεται καν να είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο. Μπορούν να ενημερώνονται μέσω SMS ή να λαμβάνουν εβδομαδιαία ενημέρωση μέσω ταχυδρομείου. Για να μπορούν να έχουν βέβαια πληροφόρηση θα πρέπει να πληρώσουν συνδρομή, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Η ιδέα και η διαδικασία της Global FoodBank έχει κατοχυρωθεί σε εταιρεία των ΗΠΑ και οι τρεις συνεργάτες έχουν ακόμα πολλά σχέδια, εφόσον το πρώτο βήμα πάει καλά. «Ασφαλώς θα υπάρξουν δυσκολίες», παραδέχεται ο Χρήστος, αλλά είναι αισιόδοξος «ότι η ιδέα θα δουλέψει».

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Σταρ του Χόλιγουντ ακυρωσαν κατασκευή γιγάντιου φράγματος στον Αμαζόνιο

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας ακύρωσε τα σχέδια για την κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου φράγματος του κόσμου στην ευαίσθητη ζούγκλα του Αμαζόνιου.
Το υδροηλεκτρικό φράγμα του Μπέλο Μόντε, το οποίο επρόκειτο να κατασκευαστεί στον ποταμό Σινγκού, παραπόταμο του Αμαζόνιου, θα προσέφερε μεν 11 Gigawatt ηλεκτρικού ρεύματος, θα κάλυπτε όμως με νερό μια έκταση 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Οι χωματουργικές εργασίες «θα ήταν ισοδύναμες με τις εργασίες που απαιτήθηκαν για την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά» εκτίμησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Προεδρίας, το οποίο κατέθεσε το αίτημα ακύρωσης.
Το υδροηλεκτρικό φράγμα του Μπέλο Μόντε θα καταλάμβανε εκτάσεις στις οποίες κατοικούν αυτόχθονες και θα επηρέαζε σημαντικά τις κοινότητές τους, αναφέρει στην απόφασή του ο δικαστής Αντόνιο Αλμέιδα Κάμπελ.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το δικαστήριο προειδοποίησε την Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας πως αν δεν ακυρώσει το διαγωνισμό για την κατασκευή του φράγματος θα της επιβληθεί πρόστιμο 570.000 δολαρίων για «περιβαλλοντικά εγκλήματα».
Το Μπέλο μόντε θα ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της Βραζιλίας και το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου. Τα πρωτεία έχει το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα, με ισχύ ηλεκτροπαραγωγής 18 Gigawatt, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Φράγμα του Ιταϊπού στη νότια Βραζιλία, ισχύος 14 Gigawatt.
Κατά της κατασκευής του νέου φράγματος τάχθηκε και μια ομάδα σταρ του Χόλιγουντ, ανάμεσά τους η Σιγκούρνι Ουίβερ και ο Τζέιμς Κάμερον που ταξίδεψαν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν την υπόθεση.

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010

22 Απριλίου ξεκινά η πιο μεγάλη «Ecotec»Μεγαλύτερη σε έκταση, με περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη φορά, ξεκινά την Πέμπτη 22 Απριλίου η 3η διεθνή έκθεση «ECOTEC – Τεχνολογίες Περιβάλλοντος & Φωτοβολταϊκά συστήματα» στο εκθεσιακό κέντρο Expo Athens, στην Ανθούσα Αττικής.

Θεωρείται η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογιών περιβάλλοντος στα Βαλκάνια, συμμετέχουν σε αυτήν πάνω από 230 εκθέτες από 15 χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Δανία, Ισπανία, Τσεχία, ΗΠΑ, Κίνα, Ισραήλ, Κορέα κ.α.)  και καλύπτει τους τομείς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακύκλωση, διαχείριση βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων, εξοικονόμηση ενέργειας, οικολογική δόμηση, εναλλακτικά καύσιμα και αποκατάσταση περιβάλλοντος.

Θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 3 μ.μ. με δεξίωση που θα παραθέσει η διοργανώτρια εταιρία «T Expo» στο χώρο υποδοχής του Expo Athens.

Η «ECOTEC – Τεχνολογίες Περιβάλλοντος & Φωτοβολταϊκά συστήματα», τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ενώ υποστηρίζεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και τους σημαντικότερους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς του χώρου.
Χορηγοί είναι οι εταιρίες Aleo Solar, RenApps, Micplast και Procom Energy, ενώ μεγάλοι χορηγοί επικοινωνίας είναι το περιοδικό «Ecotec» και ο «ΣΚΑΪ».

Η έκθεση, πλαισιώνεται από το «Ecoforum», ένα τετραήμερο συνέδριο πάνω σε θέματα τεχνολογιών περιβάλλοντος στο οποίο συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο του πανελληνίου αυτού συνεδρίου θα πραγματοποιήσουν ημερίδες το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), η Πρεσβεία της Δανίας (στη διάρκεια της οποίας η Υπουργός Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη θα αναπτύξει τον σχετικό προγραμματισμό του Υπουργείου), η ΕΕΔΣΑ (Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), ο ΠΑΣΕΠΠΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος), η ECOWEEK, το QUALITY NET κ.α.

Η είσοδος στην έκθεση και στο «Ecoforum» είναι δωρεάν, όπως και η μεταφορά των επισκεπτών από τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας (μετρό και προαστιακός) προς το Expo Athens και αντιστρόφως.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ (Πέμπτη και Παρασκευή) και από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ (Σάββατο και Κυριακή).

Διαρκής πληροφόρηση για την πορεία της έκθεσης «Ecotec» και του «Ecoforum» παρέχεται από τον διαδικτυακό τόπο www.ecotec-exhibition.gr .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...