Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Τρόπους αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης αναζητεί το ΥΠΕΚΑ

Τη δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων δράσεων για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης, εν όψει της χειμερινής περιόδου αποφάσισε η αρμόδια Συντονιστική Διϋπουργική Ομάδα που συνεδρίασε σήμερα υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε ειδικότερα η εντατικοποίηση των στοχευμένων ελέγχων της αγοράς βιοκαυσίμων και των αντίστοιχων συσκευών θέρμανσης, σε όλα τα στάδια (παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία) από τους αρμόδιους φορείς.

Επί τάπητος τέθηκαν ακόμη, η έκδοση Αγορανομικής Διάταξης σχετικά με τις υποχρεωτικές ενδείξεις των συσκευασιών καυσίμων στερεής βιομάζας, αλλά και η έκδοση πορίσματος από την επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και Βιομηχανίας, για την αποφυγή προώθησης μη ποιοτικών συστημάτων θέρμανσης στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης (μικροί οικιακοί ανεξάρτητοι λέβητες, θερμαντήρες χώρου – σόμπες, εντιθέμενα και ενεργειακά τζάκια), υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις εναρμονισμένων ευρωπαϊκών προτύπων.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν διενεργηθεί 100 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 60 προϊόντα εναλλακτικών συσκευών θέρμανσης, με ποσοστό παραβατικότητας περίπου 60%. Για τον έλεγχο των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και παραπλανητικών ισχυρισμών σε εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης, έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...