Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

2 ΒΙΝΤΕΟ - Έτοιμος να προσφερθεί ως εγγύηση στη Ρωσία ο επικεφαλής της Greenpeace

«Προσφέρω τον εαυτό μου ως εγγυητή για την καλή διαγωγή των ακτιβιστών της Greenpeace, αν απελευθερωθούν με εγγύηση, έγραψε στην επιστολή ο επικεφαλής της οργάνωσης Κούμι Ναϊντού και δήλωσε έτοιμος «να συνεχίσει τη ζωή του στη Ρωσία για όσο διάστημα διαρκέσει αυτή η υπόθεση».

Υπό κράτηση για δύο ακόμη μήνες επτά μέλη του πληρώματος του Arctic Sunrise


Ο επικεφαλής της Greenpeace Κούμι Ναϊντού προσφέρθηκε να μεταβεί στη Ρωσία και να θέσει τον εαυτό του εγγυητή για όσο χρειαστεί, προκειμένου να απελευθερωθούν οι ακτιβιστές της οργάνωσης που κρατούνται με την κατηγορία της πειρατείας, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική.

Η προσφορά διατυπώνεται σε μια επιστολή του Ναϊντού προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters. Στάλθηκε σήμερα έπειτα από την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να αρνηθεί την απελευθέρωση τριών εκ των κρατουμένων με εγγύηση.
«Προσφέρω τον εαυτό μου ως εγγυητή για την καλή διαγωγή των ακτιβιστών της Greenpeace, αν απελευθερωθούν με εγγύηση, έγραψε στην επιστολή ο επικεφαλής της οργάνωσης και δήλωσε έτοιμος «να συνεχίσει τη ζωή του στη Ρωσία για όσο διάστημα διαρκέσει αυτή η υπόθεση».

Ο Ναϊντού προσθέτει πως ούτε αυτός ούτε οι ακτιβιστές θεωρούν πως βρίσκονται υπεράνω του νόμου και ζητάει να συναντηθεί επειγόντως με τον Πούτιν.



Οι 28 ακτιβιστές και δύο ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι κρατούνται στο βόρειο ρωσικό λιμάνι του Μουρμάνσκ μετά τη σύλληψή τους, τον περασμένο μήνα, καθώς το πλοίο τους πλησίαζε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Gazprom, της μεγάλης ρωσικής ενεργειακής εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Greenpeace εμφανίζεται έτοιμος «να μοιραστεί την τύχη» των κρατούμενων. Αν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης ως 15 ετών.

«Δεν περιμένω να μοιραστώ την τύχη τους, αλλά είναι ένας κίνδυνος τον οποίο είμαι πρόθυμος να αναλάβω», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι «ενέργειες ειρηνικών διαδηλωτών» δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται πειρατεία.

«Γνωρίζετε πως ... όταν κατηγορούνται για πειρατεία, κατηγορούνται για ένα έγκλημα που δεν συνέβη», τονίζει στην επιστολή του προς τον Πούτιν.



Η Ολλανδία κατέθεσε την Παρασκευή προσφυγή κατά της Ρωσίας υποστηρίζοντας ότι το κράτος αυτό έθεσε παρανόμως υπό κράτηση τους ακτιβιστές και άλλους στο παγοθραυστικό Arctic Sunrise το οποίο έπλεε υπό ολλανδική σημαία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...