Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ακόμη 6 ακτιβιστές της Greenpeace ελεύθεροι

Ακόμη έξι ακτιβιστές της Greenpeace που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της γεώτρησης πετρελαίου της Gazprom θα αφεθούν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγύησης, ανάμεσα στους οποίους και ο καπετάνιος του πλοίου Arctic Sunrise


Η απόφαση του δικαστηρίου ανεβάζει τους απελευθερωμένους ακτιβιστές τους 18 - σε σύνολο 30. Τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης κατηγορήθηκαν αρχικά για πειρατεία, έγκλημα το οποίο τιμωρείται με 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου τους απαγγέλθηκε κατηγορία για χουλιγκανισμό, που τιμωρείται με επτά χρόνια κάθειρξη.


Συγκεκριμένα, το δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι η Φάιζα Ούλαχσεν και η Αν Μίε Ρόερ Τζένσεν από τη Δανία, ο καπετάνιος Πήτερ Ουίλκοξ, οι Βρετανοί Αλεξάντρα Χάρις, Κίερον Μπράιαν και Άντονι Πέρετ. Πάντως, τα διαβατήρια δεν έχουν επιστραφεί στους ακτιβιστές ενώ εκπρόσωπος της Greenpeace δήλωσε στο BBC ότι η οργάνωση προσπαθεί να μάθει εάν οι συνθήκες της απελευθέρωσης επιτρέπουν στους ακτιβιστές να φύγουν από τη Ρωσία.

Η ρωσική δικαιοσύνη είχε αποφασίσει τη Δευτέρα την τρίμηνη παράταση της κράτησης του Αυστραλού Κόλιν Ράσελ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Αυστραλίας. Ο πρεσβευτής της χώρας στη Ρωσία, Πολ Μίλερ, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι θα μεταβεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να ζητήσει εξηγήσεις. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί συμπεριφέρονται διαφορετικά σε έναν ασυρματιστή απ' ό,τι στο υπόλοιπο πλήρωμα» έγραψε ο Μίλερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφυλακίσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν έντονων διαμαρτυριών σε ολόκληρο τον κόσμο κατά της κράτησης των 30 ακτιβιστών.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...