Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Νέα απαγόρευση μεταλλαγμένων στην Ελλάδα

«Όχι στα μεταλλαγμένα», είπε για άλλη μια φορά η ελληνική πλευρά, παρά τις πιέσεις που ασκούνται σε διεθνές επίπεδο από εταιρίες παραγωγής. Απόφαση για την «Απαγόρευση εμπορίας στην ελληνική επικράτεια σπόρων προς σπορά υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν τη γενετική τροποποίηση MON810», με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, υπέγραψε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Θεωρητικά μεταλλαγμένα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Πρακτικά, η απαγόρευση κρίθηκε απαραίτητη για την αποφυγή άμεσου κινδύνου για το περιβάλλον αλλά και ενδεχόμενων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.

Βεβαίως, οι εταιρίες διακίνησης διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει αποδειχθεί πως ελλοχεύουν τέτοιου είδους κίνδυνοι από γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους.

Όπως αναφέρει η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τον κίνδυνο των συγκεκριμένων υβριδίων, η διεθνής επιστημονική κοινότητα διερευνά ακόμη κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων και ζωοτροφών που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά, μπορεί να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων.

Βάσει των συμπερασμάτων του διεθνούς συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επαγγελματιών Μελισσοκόμων, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη μελισσοκομία και τα προϊόντα της, καθώς δεν θα μπορούσε να διασφαλιστεί η καθαρότητά τους, λόγω προσμίξεων με γενετικά τροποποιημένη γύρη.

Η απόφαση απαγόρευσης αποτελεί συνέχεια προηγούμενων απαγορεύσεων και στηρίζεται στην Οδηγία 2002/53 του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Γενετικά τροποποιημένοι σπόροι δεν έχουν θέση στην ελληνική γη. Δεν θέτουμε την ποιότητα των αγροδιατροφικών μας προϊόντων υπό αμφισβήτηση. Η ποιότητα είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και καθήκον μας είναι το προστατεύσουμε. Αυτό κάνουμε, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και τις επόμενες γενιές».

Α.ΣΤ./ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...