Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Στο μισό μειώθηκαν οι καμένες εκτάσεις εφέτος το καλοκαίρι

Σε σύγκριση με πέρυσι και παρά τις αντιξοότητες της περιόδου


Μείωση κατά 50% των καμένων εκτάσεων υπήρξε την εφετινή αντιπυρική περίοδο σε σύγκριση με πέρυσι. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας «οι καμένες εκτάσεις φέτος με περίπου τον ίδιο αριθμό πυρκαγιών - διότι οι πυρκαγιές δεν ήταν λιγότερες σε αριθμό - είναι οι μισές, 50% λιγότερες καμένες εκτάσεις από το 2012, παραπάνω από 50% για την ακρίβεια, 51-52%. Θα μπορούσατε να πείτε ίσως το 2012 ήταν μία πολύ κακή χρονιά, αλλά όχι, δεν ισχύει. Είναι επίσης 56-57% λιγότερες οι πυρκαγιές από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας».

Όπως είπε η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αντιξοότητες και πρόσθεσε πως υπήρχαν «μέσα γερασμένα, αεροπλάνα κατά δύο λιγότερα σε αριθμό, προσωπικό και λιγότερο αλλά και χωρισμένο σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, και μόνιμοι και εποχικοί και πενταετείς. Μία χρονιά με τεράστιες δυσκολίες. Η κατάσταση έξω: πρόωρη ξήρανση της βλάστησης, εγκατάλειψη της υπαίθρου λόγω της οικονομικής κρίσης. Ήταν μία εύκολη χρονιά από άποψη μετεωρολογικών συνθηκών; Εάν δείτε τους αριθμούς, δεν ήταν καθόλου εύκολη χρονιά. Στις 77 από τις 92 ημέρες του τριμήνου Ιουνίου - Αυγούστου οι συνθήκες επικινδυνότητας ήταν κατηγορίας 3 ή 4, υψηλές ή πολύ υψηλές».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε επιπλέον ότι επετεύχθη 100% βελτίωση στο αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι ήταν μειωμένα κατά 15% τα κονδύλια ενώ εξοικονομήσεις γίνονται και από μισθωμένα μέσα.

Σχετικά με το πού αποδίδει τα θετικά αποτελέσματα της φετινής χρονιάς σημείωσε πως είχαν δοθεί οδηγίες από τον Πρωθυπουργό σχετικά με τη στενή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και ακολούθησαν 16 συσκέψεις όπου έγινε εντοπισμός προβλημάτων ενώ έγινε και έγκαιρη καταβολή των χρημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Επίσης, πάρθηκαν άλλα δύο μέτρα ακόμα που τελικά δεν χρειάστηκαν. Εκπονήθηκαν μοντέλα εκκένωσης περιοχών, τα οποία και αν ακόμα ερχόταν και η κακιά η ώρα, θα μπορούσαμε με ασφάλεια να μεταφέρουμε τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μας από εκεί που βρίσκονταν με ασφάλεια... Από κει και πέρα αναπτύχθηκαν σωστές συνεργασίες. Ο Στρατός, οι Ενοπλες Δυνάμεις έβαλαν πλάτη, διέθεσαν ελικόπτερα με κάδους, διέθεσαν άτομα ώστε να υπάρχουν παρατηρητές παντού όπου χρειαζόταν. Μπορέσαμε δηλαδή χρησιμοποιώντας τα ελικόπτερα του στρατού με κάδους να συμπληρώσουμε τα κενά της υλικοτεχνικής υποδομής που υπήρχαν λόγω της γήρανσης» είπε ο κ. Δένδιας εκφράζοντας ευχαριστίες στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Αναφέρθηκε επίσης και στη συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και με τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Συγκεκριμένα, όπως είπε, πήραν η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα, ιδίως το ανακριτικό τμήμα, τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ «που μπορείς να βρεις εύκολα τον ιδιοκτήτη των αγροτικών ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Έτσι όταν υπήρχε είτε θέμα είτε κίνδυνος, μπορούσες να βρεις ποιος είναι εκεί γύρω και ποιος έχει συμφέρον - και καταλαβαίνετε τι λέω - για να υπάρχει αυτή η πυρκαγιά εκεί. Διπλασιάστηκαν παρεμπιπτόντως οι συλλήψεις αυτό τον χρόνο των εμπρηστών».

Ο κ. Δένδιας μίλησε και για τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής τονίζοντας πως χρησιμοποιήθηκαν και τα πέντε ελικόπτερα τα οποία ήταν παρατημένα γιατί έλειπαν περίπου 70.000 ευρώ για την ανανέωση πτυχίων των χειριστών και έτσι ήταν καθηλωμένα στο έδαφος από το 2009.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση του απολογισμού της φετινής αντιπυρικής περιόδου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι «είχαμε σχεδόν 60% μείωση όσον αναφορά το μέσο όρο της 15ετίας και 51-52% μείωση σε σχέση με το 2012. Επίσης το 2012 δεν ήταν μια κακή χρονιά. Καλά τα είχαμε πάει. Απλώς φέτος η πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία τα πήγανε εξαιρετικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...