Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Στη Ρωσία ο Ζαν-Μαρκ Ερό για την τύχη των φυλακισμένων ακτιβιστών της Greenpeace

Μια επίσκεψη που έχει στόχο και την ανάπτυξη του γαλλικού εξωτερικού εμπορίου

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό θα μεταβεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ρωσία για μια επίσκεψη που έχει στόχο την ανάπτυξη του γαλλικού εξωτερικού εμπορίου, κατά την οποία θα μιλήσει επίσης για την τύχη των ακτιβιστών της Greenpeace, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας Γάλλος, που κρατούνται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο Ερό αναμένεται να συνομιλήσει για το θέμα αυτό με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Περίπου 30 ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, οι 26 εκ των οποίων είναι ξένοι, κρατούνται στο Μουρμάνσκ εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "χουλιγκανισμό", ένα έγκλημα για το οποίο μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και επτά ετών στη Ρωσία. Οι ακτιβιστές είχαν προσπαθήσει να ανέβουν σε εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου της ρωσικής εταιρείας Gazprom καταδικάζοντας τους κινδύνους για το περιβάλλον που ενέχει η εξόρυξη αυτή.

"Επιζητούμε την απελευθέρωση, το ταχύτερο δυνατό, των ακτιβιστών αυτών", υπογράμμισε ένας διπλωμάτης στο Παρίσι. Όμως, "στην υπόθεση αυτή, το αίσθημά μας είναι ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να δράσουμε με διακριτικότητα", παρά να αυξήσουμε τις "δημόσιες καταγγελίες".

Κατά την επίσκεψη αυτή θα θιγεί επίσης, σύμφωνα με την γαλλική κυβέρνηση, το ζήτημα της Συρίας, πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη "Γενεύη 2", η οποία επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Όσον αφορά το γαλλικό εξωτερικό εμπόριο, το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στην Γαλλία και την Ρωσία παραμένει "σε έλλειμμα", εις βάρος της πρώτης, εξήγησε μια διπλωματική πηγή και η γαλλική κυβέρνηση αποσκοπεί να μειώσει κατά το ήμισυ το έλλειμμα αυτό—εξαιρουμένης της ενέργειας.

Μεταξύ των πιο αποδοτικών τομέων βρίσκεται αυτός των μεταφορών και των φαρμάκων και κατά την επίσκεψη του Ερό μπορεί να υπογραφούν συμβόλαια.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...