Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ακτιβιστές της Greenpeace στον Πύργο του Άιφελ


Δύο ακτιβιστές της Greenpeace αναρριχήθηκαν στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι το Σάββατο, ζητώντας την αποφυλάκιση των 30 συλληφθέντων στη Ρωσία σε διαδήλωση της οικολογικής οργάνωσης σε πετρελαϊκή εξέδρα στην Αρκτική τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι ακτιβιστές σκαρφάλωσαν στον δεύτερο όροφο του Πύργου του Άιφελ, όπου έστησαν μία σκηνή και ξεδίπλωσαν πανό που γράφει «Ελευθερώστε τους 30 της Αρκτικής» και «Οι ακτιβιστές στη φυλακή, το κλίμα σε κίνδυνο».

Με την επέμβαση της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι δύο ακτιβιστές απομακρύνθηκαν από τον ατσάλινο πύργο τρεις ώρες αργότερα.
Η διαμαρτυρία των ακτιβιστών πραγματοποιήθηκε εν όψει της επίσκεψης του γάλλου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό στη Ρωσία την προσεχή εβδομάδα.

«Η Γαλλία πρέπει να συμπεριλάβει την απελευθέρωση των 30 στο πρόγραμμα των συνομιλιών της με τον (πρόεδρο της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Greenpeace Γαλλίας.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, μέλη της οργάνωσης προσπάθησαν να κάνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας ανεβαίνοντας σε πετρελαϊκή εξέδρα στην Αρκτική. Ωστόσο, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν το πλοίο τους και συνέλαβαν 28 ακτιβιστές και δυο δημοσιογράφους που επέβαιναν στο σκάφος Arctic Sunrise. Οι συλληφθέντες προέρχονται από 18 χώρες, ενώ μόνο ένας είναι Γάλλος.  Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χουλιγκανισμό, έγκλημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών.

Αρχικά οι εισαγγελείς τους είχαν απαγγείλει την κατηγορία της πειρατείας, ένα ιδιαίτερα βαρύ ποινικό αδίκημα, ωστόσο αργότερα απέσυραν αυτή την κατηγορία.

«Ήρθαμε εδώ για να ζητήσουμε από τη γαλλική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των 28 ακτιβιστών και των δύο δημοσιογράφων οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι στη Ρωσία επί 38 ημέρες», δήλωσε ο Σιρίλ Κορμιέ, στέλεχος της Greenpeace Γαλλίας.

Παράλληλα με τη διαμαρτυρία στον Πύργο του Άιφελ, η οργάνωση ανήρτησε στο μετρό του Παρισιού αφίσες που απεικονίζουν τους ακτιβιστές σε ένα μικρό φουσκωτό δίπλα στην τεράστια πετρελαϊκή εξέδρα, όπου προσπαθούν να σκαρφαλώσουν με σχοινιά μερικοί από αυτούς. «Είναι ισχυροί. Είμαστε αποφασισμένοι», γράφει η αφίσα.

Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...