Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Με περιβαλλοντική άδεια η εξόρυξη χρυσού

Στην τυφλή επιλογή, όπως είχαν χαρακτηρίσει οι Οικολόγοι Πράσινοι το fast track, στις εγκρίσεις έργων και τις επενδύσεις χωρίς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έβαλε φραγμό το Ευρωκοινοβούλιο.

«Σήμερα (χθες) μπήκε ένα τέλος στις εγκρίσεις έργων και επενδύσεων μέσω νόμου και χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση» δήλωσε ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, τις τροπολογίες του οποίου ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθιστώντας υποχρεωτική και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων-ΜΠΕ για τα έργα εξόρυξης χρυσού που χρησιμοποιούν κυάνιο.

«Συνάμα κατοχυρώθηκε η διαφάνεια με τη συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα στάδια κατάρτισης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις μελέτες αυτές».

Με την έγκριση των τροπολογιών διευρύνονται νομοθετικά οι ΜΠΕ και με την έννοια της έρευνας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ως συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζει: Η κοινωνικοοικονομική συγκυρία, που επικαλούνται για να περάσουν απαράδεκτους fast track νόμους σε εθνικό επίπεδο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η αναθεώρηση της σχετικής οδηγίας προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί επένδυση στο μέλλον μας.

Τυφλή επιλογή το fast track

Υπενθυμίζεται ότι η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων (16/11/2010) είχε χαρακτηρίσει τυφλή επιλογή το fast track σε βάρος και μόνο του περιβάλλοντος: «Οι συντάκτες του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση και διαφάνεια στρατηγικών επενδύσεων με fast track θεωρούν τις θεσμικές δικλίδες για το περιβάλλον αντίπαλο της οικονομίας και των επενδύσεων».

Σημείωναν δε ότι: «Τα ολυμπιακά έργα και οι έκτακτες ρυθμίσεις που τα συνόδευαν δεν ωφέλησαν την οικονομία της χώρας». Αναφερόταν εξάλλου σε υπόμνημα της Εκτελεστικής: Με το fast track η διαφθορά του πολιτικού συστήματος θα επιδεινωθεί δραματικά και οι δικαστικές εκκρεμότητες που θα δημιουργηθούν από προσφυγές κατά της εφαρμογής πολλών αντισυνταγματικών διατάξεων θα επιβραδύνουν τελικώς την εξέλιξη των επενδύσεων αντί να την επιταχύνουν.

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε και την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου νομοθεσίας.

Η υποχρεωτική κατάρτιση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εκτός από τα έργα εξόρυξης χρυσού όπου χρησιμοποιείται κυάνιο, πέρασε και για τις κατασκευές γηπέδων γκολφ (!) σε περιοχές που απειλούνται με ερημοποίηση, μας είπαν από το γραφείο του Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος αν και ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ανήκει και εκπροσωπεί την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Με το fast track ουσιαστικά ο επενδυτής αδειοδοτεί τον εαυτό του, με αποτέλεσμα χαριστικές διαδικασίες με μηδενικό έλεγχο» είναι η άποψη των Οικολόγων Πράσινων.

Ευχής έργον είναι να μην οδηγηθούμε πάλι στο φαινόμενο μία, δύο, πολλές περιβαλλοντικές μελέτες για ένα... έργο.

Φ. ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ/ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...