Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Αναπτυξιακές πολιτικές για την διάσωση των εργαζομένων και του κλάδου των φωτοβολταϊκών

Ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ


Στην δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής για την αγορά των φωτοβολταϊκών και την διάσωση των θέσεων εργασίας που απειλούνται, αναφέρεται σε παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, διαβιβάζοντας επιστολή του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

Η θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στα ποσοστά ανεργίας, καθιστά επιτακτική την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη διασφάλιση θέσεων εργασίας. Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή ασφάλεια, στη μείωση των απωλειών μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, στη δημοκρατία μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής, στην καινοτομία, στα δημόσια έσοδα και την ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει στην παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης: «Συνολικά, τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν 20.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (38.000 οικιακούς καταναλωτές και 14.000 εταιρίες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους.»

«Τους τελευταίους μήνες και παρόλο που πλέον το κόστος της ηλιακής κιλοβατώρας είναι συγκρίσιμο της συμβατικής ενέργειας, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών δοκιμάζεται από ένα μπαράζ αρνητικών ρυθμίσεων που έχουν αποσταθεροποιήσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 χάθηκε το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα χαθούν άλλες τόσες ως το τέλος του έτους. Το κακό χειροτερεύει όσο το ΥΠΕΚΑ εμμένει σε αντιαναπτυξιακές περιοριστικές ρυθμίσεις. Πολλές πολυεθνικές του κλάδου μάλιστα, οι οποίες επένδυσαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χώρα, αφού δεν βλέπουν καμία άμεση προοπτική ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης. Το ίδιο και εκατοντάδες μηχανικοί και επιστήμονες που αναζητούν πλέον ένα καλύτερο μέλλον εκτός συνόρων, αφού έχουν απωλέσει την εργασία τους στο χώρο των φωτοβολταϊκών», υπογραμμίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του και ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι δυσμενείς για τον κλάδο και τους εργαζομένους συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...