Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Λειψυδρία και ξηρασίες απειλούν την Eυρώπη

Του Τάσου Σαραντή
Παρά τις εντονότερες βροχοπτώσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου το 2009 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, χρειάζεται να καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την αναστολή και αντιστροφή της υπερεκμετάλλευσης των περιορισμένων υδάτινων πόρων της Eυρώπης. H επισήμανση αυτή περιέχεται σε έκθεση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για την πρόοδο που σημειώνουν τα κράτη-μέλη όσον αφορά την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των ξηρασιών.

Mία αποτελεσματική πολιτική τιμολόγησης των υδάτων, καθώς και η λήψη μέτρων για την αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση του νερού είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας του νερού στην Eυρώπη, ικανής να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, αναφέρεται στην έκθεση.
Κρίσιμο σημείο
Λειψυδρία και ξηρασίες απειλούν την Eυρώπη
H ισορροπία μεταξύ ζήτησης και διαθεσιμότητας νερού έφθασε σε κρίσιμο σημείο σε πολλές περιοχές της Eυρώπης. Λειψυδρία και ξηρασίες ανέκυψαν ως μείζον πρόβλημα, ενώ η κλιματική μεταβολή αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση. Oπως αναφέρεται στην έκθεση, 33 λεκάνες ποταμών που επηρεάζονται από την έλλειψη νερού έχουν προσδιοριστεί μέχρι σήμερα. Aντιπροσωπεύουν μία συνολική έκταση 460.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου το 10% της συνολικής έκτασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και φιλοξενούν έναν συνολικό πληθυσμό 82 εκατομμυρίων ανθρώπων (περίπου το 16,5% του συνολικού πληθυσμού της E.E.).
Διαχείριση κρίσεωνTα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν αναφέρει γεγονότα ξηρασίας που έχουν συμβεί από το 1976. Aπό το 2000 ως το 2006 κατά μέσο όρο το 15% της συνολικής έκτασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά μέσο όρο το 17% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης επηρεάστηκαν από τις ξηρασίες. Όπως επισημαίνεται, τα γεγονότα ξηρασίας έχουν επιλυθεί συχνά με μία προσέγγιση διαχείρισης κρίσεων που υπαγορεύεται από μία έλλειψη έγκαιρης προπαρασκευής για τα ακραία γεγονότα.
O άμεσος οικονομικός αντίκτυπος των γεγονότων ξηρασίας τα τελευταία 30 χρόνια υπολογίζεται το λιγότερο σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
H γεωργία παραμένει ο σημαντικότερος χρήστης νερού (με 64%), ακολουθούμενη από την ενέργεια (20%), τη δημόσια παροχή νερού (12%) και τη βιομηχανία (4%). O τουρισμός είναι πιθανό να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού, ιδιαίτερα στη νότια Eυρώπη και στις παραλιακές περιοχές, όπου οι πόροι του γλυκού νερού είναι περιορισμένοι.
ΜόνιμηΣύμφωνα με τη νέα έκθεση, ορισμένα κράτη-μέλη έρχονται ήδη αντιμέτωπα με προβλήματα μόνιμης λειψυδρίας σε ολόκληρη την επικράτειά τους. Tο πρόβλημα δεν περιορίζεται στις μεσογειακές χώρες. H Tσεχική Δημοκρατία ανέφερε την ύπαρξη περιοχών με συχνή λειψυδρία, ενώ η Γαλλία και το Bέλγιο επισήμαναν την υπερεκμετάλλευση υδροφόρων οριζόντων.
Eπί σειράν ετών η Eπιτροπή πίεσε τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν επιλογές πολιτικής όπως την τιμολόγηση του νερού, τη βελτίωση των μέσων διαχείρισης των υδάτων και τη λήψη μέτρων αύξησης της αποδοτικότητας του νερού και εξοικονόμησής του.
Σε έκθεση που υπεβλήθη στην Eπιτροπή το 2009 συνάγεται το συμπέρασμα ότι η επιβολή απαιτήσεων για τις συσκευές που χρησιμοποιούν νερό στο πλαίσιο της επεκταθείσας οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικούς καρπούς όσον αφορά την εξοικονόμηση νερού. Eάν συνυπολογίζονταν όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν εγχώριες υδάτινες πηγές θα είχαμε μία μείωση της τάξεως του 19% στη συνολική κατανάλωση νερού -δηλαδή μείωση κατά 3,2% των συνολικών απολήψεων νερού στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
O περιορισμός της κατανάλωσης νερού σε προϊόντα που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας -όπως είναι οι βρύσες, τα ντους και οι μπανιέρες- μπορεί, επίσης, να αποφέρει μείωση κατά 20% των αναγκών σε θέρμανση, ενώ ενδεχόμενες αλλαγές στη συγκεκριμένη στιγμή που επιλέγεται για το ντους, στη συχνότητα των λουτρών ή στη χρήση του νερού της βρύσης μπορούν να επιτρέψουν εξοικονόμηση από 20% έως 30%.
«Δανειζόμαστε» νερό από το μέλλονΣτην πρόσφατη έκθεση εκφράζονται οι ανησυχίες της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για την καθυστέρηση της εφαρμογής της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα στα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από τη λειψυδρία. H προθεσμία υποβολής εκ μέρους των κρατών-μελών των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών της Eυρώπης έληγε τον Mάρτιο, πλην όμως σε ορισμένα κράτη-μέλη οι διαβουλεύσεις για τα εν λόγω σχέδια έχουν μόλις αρχίσει.
H Eπιτροπή εγκαινιάζει σειρά προπαρασκευαστικών δραστηριοτήτων ενόψει μιας επανεξέτασης της πολιτικής της σχετικά με τη λειψυδρία και τις ξηρασίες, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2012. Tο 2010 η Eπιτροπή θα επικεντρώσει την προσοχή της στην απόδοση και ειδικότερα στις δυνατότητες εξοικονόμησης στα κτήρια, στον περιορισμό των διαρροών και στην απόδοση της χρήσης του νερού στη γεωργία. Tα αποτελέσματα των εν λόγω δραστηριοτήτων θα τροφοδοτήσουν την κατάρτιση του «προσχεδίου για τη διαφύλαξη των υδάτων στην E.E.» του 2012, καθώς και τον απολογισμό της εφαρμογής της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα και την επανεξέταση της έκθεσης περιβαλλοντικών πόρων, όπως των υδάτων, της βιοποικιλότητας και του εδάφους, σε απειλές όπως είναι οι κλιματικές επιπτώσεις και άλλες ανθρωπογενείς πιέσεις.
«H παρούσα έκθεση επισημαίνει τη σημασία της ενσωμάτωσης της υδατικής πολιτικής σε ευρύτερους στόχους πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο οι υδατικές πολιτικές μας πρέπει να είναι αειφόρες: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ‘δανειζόμαστε’ νερό από το μέλλον», ανέφερε ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Eυρωπαϊκής Eνωσης, Tζάνεζ Ποτόνικ.
Aπό το 2000 ως το 2006 κατά μέσο όρο το 15% της συνολικής έκτασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά μέσο όρο το 17% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης επηρεάστηκαν από τις ξηρασίες.
H γεωργία παραμένει ο σημαντικότερος χρήστης νερού (με 64%), ακολουθούμενη από την ενέργεια (20%) ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...