Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Αναδασώσεις με λάθος χάρτη

Ο χάρτης κήρυξης ως αναδασωτέας της περιοχής στο Καπανδρίτι αστοχεί... μόνον κατά 400 στρέμματα. Συνέβη κι αυτό. Ο περίφημος νόμος για τα καμένα της Αττικής διαθέτει την εξής «πρωτοτυπία»: Λανθασμένη αποτύπωση των καμένων εκτάσεων στο χάρτη που συνοδεύει το νόμο!
Ο χάρτης κήρυξης ως αναδασωτέας της περιοχής στο Καπανδρίτι αστοχεί... μόνον κατά 400 στρέμματα. Οι γνωρίζοντες από την πολιτική προστασίας των δασών μπορεί να μην καταλογίζουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σκοπιμότητα, αλλά σίγουρα προσάπτουν προχειρότητα και ανευθυνότητα.
Ο λόγος για τον περίφημο νόμο 3818/2010, που αποτελεί από τον περασμένο Φεβρουάριο τον βασικό βραχίονα προστασίας του εναπομείναντος δασικού πλούτου του Λεκανοπεδίου. Οπως καταγγέλλουν τα μέλης της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), «ο χάρτης κήρυξης της αναδασωτέας περιοχής διαφέρει από το χάρτη που είναι προσαρτημένος στο νομοσχέδιο για τα καμένα. Λείπουν μερικές εκατοντάδες στρέμματα!»
Αυτό, τύποις τουλάχιστον, σημαίνει, ότι οι δεσμεύσεις και οι περιορισμοί του νόμου ισχύουν για λάθος περιοχή, ήτοι, για 400 στρέμματα λιγότερα. Η επίμαχη έκταση βρίσκεται στην πολύπαθη από τα αυθαίρετα και την άναρχη δόμηση ανατολική Αττική. Και συγκεκριμένα, στην περιοχή του Καπανδριτίου.
Βεβαίως, οι δασολόγοι σπεύδουν να επισημάνουν, ότι «αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις καταστρατήγησης του νόμου. Οτι, δηλαδή, ανοίγουν παραθυράκια για τους κάθε λογής επιτήδειους που θα επιθυμούσαν να κτίσουν στα καμένα: «Ούτως ή άλλως, όλες οι εκτάσεις προστατεύονται από την πράξη κήρυξης της περιοχής ως αναδασωτέας.
»Ωστόσο, είναι ενδεικτικό της προχειρότητας και της αποσπασματικότητας με την οποία συντάχτηκε ο συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος τόσο πολύ "διαφημίστηκε", από το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος».
Για να ενταχθούν τα στρέμματα που «περίσσεψαν στον χάρτη που συνοδεύει τον νόμο, πρέπει να έρθει το νομοσχέδιο εκ νέου στη Βουλή και να γίνει τροποποίηση του νόμου. Γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα; Οι γνωρίζοντες λένε ότι «η αρμόδια υπουργός διστάζει να ρυθμίσει το ζήτημα, σκεπτόμενη σχόλια και αντιδράσεις και το αφήνει να εκκρεμεί...».
Για την Ενωση Δασολόγων, ο λόγος που το υπουργείο υπέπεσε σε τέτοια γκάφα, είναι ότι σε ένα κατεξοχήν νομοσχέδιο δασικής πολιτικής, οι μόνοι που δεν ρωτήθηκαν και δεν συμμετείχαν ήταν οι γνωρίζοντες:
«Η δασική υπηρεσία στο νομοσχέδιο για τα καμένα εκλήθη μετά τη διαβούλευση.Το ίδιο γίνεται και σήμερα με το σχέδιο νόμου που αφορά τους δασικούς χάρτες και το πράσινο ταμείο. Δυστυχώς, διαψεύστηκαν οικτρά, οι προσδοκίες όσων συναδέλφων ήλπιζαν ότι η μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναβάθμιζε τον τομέα. Οπως αποδείχτηκε, τις αρμοδιότητες ήθελαν και όχι το προσωπικό. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, ουσιαστική αδυναμία συγκρότησης πολιτικής για τα δάση και πραγματική δυσκολία διαχείρισης αυτού του ιδιαίτερα νευραλγικού τομέα, ακόμη και σε καθημερινά διοικητικά ζητήματα», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ, Νίκος Μπόκαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...