ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Η φυσική αναγέννηση, σε αντίθεση με την εκτεταμένη τεχνητή αναδάσωση, κατάφερε να ζωντανέψει ξανά το καμένο τμήμα του Σέιχ Σου, 13 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 7ης Ιουλίου 1997.
Τα πουρνάρια, τα πεύκα και τα κυπαρίσσια που υπήρχαν πριν έχουν καλύψει και πάλι το 55% του περιαστικού δάσους που κάηκε (16.640 στρέμματα). Αντιθέτως, τα περισσότερα από τα 1,5 εκατ. δενδρύλλια που φυτεύτηκαν τα επόμενα χρόνια είτε δεν κατάφεραν να διατηρηθούν, είτε δεν είχαν την υποστήριξη (καλλιέργεια, πότισμα, αραιώματα κ.ά.) που χρειαζόταν τα επόμενα χρόνια.
Το Σέιχ Σου ξαναδημιουργείται και σε μερικά χρόνια θα έχει πάλι την εικόνα του δάσους που είχε στο παρελθόν, όμως δε θα είναι ένα καλύτερο περιβαλλοντικά και αισθητικά δάσος, όπως είχε σχεδιαστεί μετά την πυρκαγιά του '97.
«Η φυσική μεταπυρική αναγέννηση τραχείας πεύκης και κυπαρισσιού έγινε ικανοποιητικά. Αντιθέτως, η αναδάσωση με τόσο πολλά είδη -σχεδόν όλη τη δασική βοτανική- δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και το Σέιχ Σου κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα προβληματικό δάσος και μάλιστα επί πληρωμή. Μετά την πυρκαγιά είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα καλύτερο δάσος, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα», δήλωσε ο Θεοχάρης Ζάγκας, αναπληρωτής καθηγητής Δασοκομίας της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας.
«Η αυτοαποκατάσταση προχώρησε με μεγάλη επιτυχία, τόσο στη χαμηλή βλάστηση (πουρνάρια) όσο και στα κωνοφόρα. Η τεχνητή αναγέννηση είχε μερική επιτυχία, ιδιαίτερα όταν ο αρχικός στόχος ήταν από το 95% που αποτελούσαν τα κωνοφόρα να μετατραπεί το 30% σε δάσος φυλλοβόλων και για αισθητικούς λόγους και επειδή είναι πυράντοχα. Το δάσος αναγεννιέται, το θέμα όμως είναι αν θα είναι καλύτερο απ' ό,τι πριν από την πυρκαγιά», πρόσθεσε ο Νικόλαος Γρηγοριάδης, ερευνητής Δασοκομίας και Δασικής Οικολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ.
Οχυρωμένο από πλημμύρες
Ο τομέας που τα έργα ολοκληρώθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό είναι αυτός της αντιπλημμυρικής προστασίας. Από το 2005 και έπειτα κατασκευάστηκαν συνολικά 102 φράγματα, θωρακίζοντας τη Θεσσαλονίκη από τον κίνδυνο πλημμύρας από το Σέιχ Σου.
«Κατασκευάστηκαν ολοκληρωμένα συστήματα διευθέτησης ανά λεκάνη στα ρέματα του Ελαιώνα, του Αγ. Παντελεήμονα, του Κήπου του Καλού, της Ανω Τούμπας και του Κωνσταντινίδη. Τα 102 φράγματα διευθέτησης των χειμάρρων έχουν παραδοθεί, είναι ικανοποιητικά κι εκτιμώ ότι δε θα έχουμε και στο μέλλον πρόβλημα πλημμυρικών φαινομένων από την περιοχή του Σέιχ Σου», τόνισε ο Παναγιώτης Στεφανίδης, αναπληρωτής καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.
Περιπολίες και καθαρισμός
Δύο από τα «φλέγοντα» ζητήματα για το Σέιχ Σου παραμένουν η προστασία του από ενδεχομένη νέα πυρκαγιά, αλλά και από τους ασυνείδητους που εγκαταλείπουν μπάζα και μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών.
Από χτες ξεκίνησαν και επίσημα οι περιπολίες για την περιφρούρηση του δάσους του Σέιχ Σου από στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και εθελοντικές ομάδες, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Οι εθελοντές, εξοπλισμένοι με κιάλια, ασυρμάτους, κινητά τηλέφωνα και χάρτες, θα βρίσκονται στα σημεία - πυροφυλάκια Αρτεμις και Καρά Τεπέ τα Σαββατοκύριακα, τις θερμές ώρες της ημέρας, 14:00 - 18:00, και τις καθημερινές, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός.
Στο μεταξύ, σήμερα στις 9 το πρωί, προσωπικό του δήμου Θεσσαλονίκης και εθελοντές έχουν ραντεβού στη διασταύρωση Φιλίππειου (Γήπεδο Κεραυνού), για να ξεκινήσουν εκστρατεία καθαρισμού στο Σέιχ Σου, στις τοποθεσίες Καρά Τεπέ και Αγίου Βασιλείου. Για τη μεταφορά των εθελοντών θα υπάρχει λεωφορείο στις 8 το πρωί έξω από το δημαρχείο, στην οδό Βενιζέλου 45.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!