Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Οικολογικό Φεστιβάλ «παρ’ όχθην Κερκίνης»



Δέκα χρόνια συμπλήρωσε το Οικολογικό Φεστιβάλ «παρ’ όχθην Κερκίνης» που οργάνωσε ο Δήμος Κερκίνης από 1 έως 4 Ιουλίου 2010, με παιδικό Φεστιβάλ, Συναυλίες, Θέατρο, εκθέσεις Ζωγραφικής & Φωτογραφίας, αθλητικές δραστηριότητες, παρόχθια καθαριόητα, παραδοσιακούς χορούς, περιηγήσεις με βάρκα και ημερίδα για την τοπική ανάπτυξη.

Η ημερίδα, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, στον Δήμο Κερκίνης, εισηγητές ήταν ο κ. Νικόλαος Χατζηγεωργιάδης (Γεωπόνος, Τεχνολόγος Τροφίμων ΑΠΘ) με θέμα: «Βιολογικός τρόπος παραγωγής αγροτικών προϊόντων», και ο Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος, συνεργάτης του ΑΓΡΟΡΑΜΑ) με θέμα: «Τοπική Ταυτότητα, Τοπικά Σύμφωνα, Τοπική Ανάπτυξη», με συντονιστή τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχειρήσης Κερκίνης κ. Κυριάκο Κυβρακίδη, ενώ συμμετείχε ο κ. Θόδωρος Ναζιρίδης (Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης) και ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης (Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών).

Ο κ. Δ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην από 27/6/2010 δήλωση του κ Γ. Πουσσαίου (Γενικού Γραμμ. Τουρισμού), η οποία έγραφε «Στα πλαίσια των προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, έμφαση δίνεται κυρίως σε επιχειρηματικές συνεργασίες και συλλογικές δράσεις και όχι σε μεμονωμένες δραστηριότητες. Προωθούνται τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας για τη σύνδεση τουρισμού –πολιτισμού και τοπικής ταυτότητας -γαστρονομίας. Μέσα από τα σχήματα αυτά στόχος είναι να συνδεθεί η αγροτική παραγωγή με τον πολιτισμό και τον τουρισμό και να αποτελέσουν τα τοπικά προϊόντα αναπόσπαστο κομμάτι του brand name των περιοχών, εξασφαλίζοντας την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη τους βασισμένη στην ιδιαίτερη παράδοση και τα ποιοτικά προϊόντα διατροφής. Οι νέοι αγρότες με την φρεσκάδα και την δυναμική που χαρακτηρίζει την γενιά τους, με ανοιχτά μυαλά, καινοτόμες ιδέες, ευελιξία αλλά κυρίως διάθεση για αλλαγές και επιχειρηματικότητα είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν πράξη τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας».


Αναπόσπαστο στοιχείο της τοπικής ταυτότητας της περιοχής Κερκίνης είναι η λίμνη, είναι η φύση, είναι ο οικοτουρισμός, είναι η καλλιέργεια με φροντίδα στο περιβάλλον, είναι οι βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές, είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Εργαλείο κινητοποίησης όλων των κατοίκων καθώς και βάση για την από κοινού ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής Κερκίνης, είναι ένα Τοπικό Σύμφωνο, που θα συγκεντρώνει την πλειοψηφία των επαγγελματιών και ενεργών πολιτών της περιοχής, πολύ περισσότερο που τώρα με τους «Καλλικρατικούς» δήμους απομακρύνεται πολύ η άμεση επαφή των πολιτών με την πρώτη δημοκρατική δομή που ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα Τοπικά Σύμφωνα είναι μια χάρτα, μια συμφωνία, μια διακήρυξη μιας ομάδας επαγγελματιών που συμφωνούν και συναποφασίζουν να συνεργαστούν σε «εθελοντική» βάση προκειμένου να προωθήσουν ένα κοινό όραμα για την περιοχή τους. Τα Τοπικά Σύμφωνα, έχουν σαν κύριο σκοπό την διαφύλαξη του καλού ονόματος μιας περιοχής, ως μια «συλλογική περιουσία» που ανήκει σε όλους και που πρέπει να διαφυλάσσεται από συλλογική δομή, φροντίζοντας για την από κοινού προώθησή του.

Το Τοπικό Σύμφωνο μιας περιοχής είναι στην ουσία έκφραση του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ», που είναι η συνδετική ουσία που κρατά σε συνοχή μια κοινωνία. Τα Τοπικά Σύμφωνα είναι μια σύγχρονη δομή που συμπληρώνει την τοπική δημοκρατία, ενεργοποιεί τους πολίτες, συμμετέχει στην ανάπτυξη, υποβοηθά τον σχηματισμό Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας και δημιουργεί προϋποθέσεις ΤΟΠΙΚΗΣ ενδογενούς ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στους Νέους Αγρότες, στην Αρχαία Ολυμπία, στις 5 Σεπ 2009, μας θύμισε ο κ. Π. Γκιοργκίνης (ΕΝΑ ΣΕΡΡΩΝ) είπε μεταξύ άλλων: «Η ελληνική ταυτότητα στα προϊόντα θα ενισχυθεί με την τοπική ταυτότητα. Το κάθε προϊόν μπορεί να έχει την ταυτότητά του την τοπική. Γι΄ αυτό το λόγο, θα ενισχύσουμε τα «Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας» με πρότυπα και με ειδική σήμανση για τα προϊόντα, αλλά και τις υπηρεσίες των κατά τόπους περιοχών».

Το πρώτο Τοπικό Σύμφωνο στην Ελλάδα, το είδαμε στην Λίμνη Πλαστήρα (Καρδίτσα). Αργότερα το Κέντρο Στρατηγικού Προγραμματισμού ΠΙΝΔΟΣ εισήγαγε τον θεσμό σε 12 περίπου ορεινούς νομούς. Στο LEADER (2000-6) υπεβλήθησαν για χρηματοδότηση 19 νέα Τοπικά Σύμφωνα. Ακόμα και σε περιοχές όπως είναι η Κερκίνη (Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας ΟΙΚΟΞΕΝΙΑ), η Κοζάνη (ΤΣΠ ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ), η Πιερία (ΤΣΠ ΘΡΟΝΟΣ) και άλλα, δεν διακρίνουμε σήμερα ενεργό εντατική δράση των Τοπικών Συμφώνων, ενώ αναδύονται συνεχώς ενέργειες για νέα Τοπικά Σύμφωνα, όπως στην Ημαθία (Γεωγραφικό Δίκτυο Ποιότητας ΒΕΡΓΙΝΑ), την Ροδόπη (Ομάδα Πρωτοβουλίας για ΤΣΠ Ροδόπης), Σαντορίνη και άλλα.

Σήμερα δυναμικά αναδύεται ανάμεσα στο δίπολο Κοινωνία VS Αγορά, η Κοινωνία των Πολιτών με πολλές ΜΚΟ, Μη κερδοσκοπικές, Συλλόγους, Συνεταιρισμούς κλπ, δομή της οποίας (Κοινωνία των Πολιτών) είναι και τα Τοπικά Σύμφωνα.

Σήμερα, που οι τοπικές κοινωνίες ξανααναλαμβάνουν σιγά-σιγά δράση, αφού αποτύχανε τα σχήματα κεντρικού σχεδιασμού, τα Τοπικά Σύμφωνα είναι μια ελπιδοφόρα πρόταση, που πέρασε τις «παιδικές ασθένειες» και ενεργοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες επαναφέρει την ανάπτυξη στην τοπική, ανθρώπινη διάστασή της. Τώρα πλέον έχουμε αρκετές εμπειρίες, έχουμε κάνει αρκετά λάθη και μπορούμε εφόσον το θέλει η κάθε τοπική κοινωνία να προχωρήσουμε. Οι κοινωνίες και η δημοκρατία χρειάζονται τα Τοπικά Σύμφωνα, και οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς χρειάζονται την τοπική στήριξη μιας Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας και του προαπαιτούμενου Τοπικού Συμφώνου.

Εκφράσθηκε από πολλούς η επιθυμία να συνεχισθεί η συζήτηση για ένα Τοπικό Σύμφωνο, με ευρεία συμμετοχή, στην Περιοχή.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...