Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Οι δασικοί χάρτες στη Βουλή

Externsteine in Teutoburg Forrest near Horn-Ba...Image via WikipediaΤο νομοσχέδιο για την κύρωση των δασικών χαρτών κατατέθηκε την Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για την δημιουργία και κύρωση των δασικών χαρτών, που θα υλοποιηθεί σταδιακά σε όλη τη χώρα.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην ανάρτηση των δασικών χαρτών σε δεκαπέντε Δήμους της ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια (Άγιος Στέφανος, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Ανθούσα, Διόνυσος, Ροδόπολη, Σταμάτα, Ραφήνα, Άνοιξη, Πικέρμι, Παλλήνη, Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Κηφισιά, Δροσιά). Επιδίωξη του ΥΠΕΚΑ είναι εντός του 2011 να υπάρχουν οι πρώτοι κυρωμένοι δασικοί χάρτες.

Για τον προσδιορισμό των δασικών εκτάσεων θα λαμβάνονται υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1960 εφόσον δεν υπάρχουν παλαιότερες (π.χ. του 1945). Αφού καταρτιστούν και θεωρηθούν από τη Διεύθυνση Δασών, οι δασικοί χάρτες αναρτώνται σε φυσική ή και ηλεκτρονική μορφή και παράλληλα δίδεται το δικαίωμα στους ενδιαφερόμενους (πολίτες, φορείς, οργανώσεις κ.α.) να υποβάλλουν αντιρρήσεις εντός προθεσμίας 45 ημερών.

Για όσες περιοχές δεν υποβληθούν αντιρρήσεις, η διαδικασία κύρωσης προχωρά και ολοκληρώνεται με την κύρωση του δασικού χάρτη. Για τις υπόλοιπες, ειδικές επιτροπές αναλαμβάνουν την εξέταση των αντιρρήσεων σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την υποβολή τους. Επισημαίνεται ότι οι αντιρρήσεις θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον χαρακτήρα της έκτασης και σε καμία περίπτωση το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

Η υποβολή των αντιρρήσεων θα συνοδεύεται με την καταβολή ενός ειδικού χρηματικού τέλους από τον ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Στους χάρτες, εκτός των δασικών εκτάσεων, θα οριοθετούνται ταυτόχρονα και τα όρια των οικισμών που στο εξής δεν θα μπορούν να μεταβάλλονται σε βάρος του δάσους.

Στο ν/σ προβλέπεται ακόμη η οριοθέτηση των οικισμών που έχουν αναπτυχθεί σε δασικές εκτάσεις, αλλά και η πολεοδόμηση των συγκεκριμένων περιοχών με ειδικούς όρους και περιορισμούς ως προς τη δόμησή τους.

Ειδικότερα, από το δασικό χάρτη μπορούν να εξαιρεθούν ζώνες στις οποίες υπάρχουν οικισμοί που δεν οριοθετήθηκαν με βάση Προεδρικά Διατάγματα του 1979, 1981 και 1985 αλλά σύμφωνα με άλλες διατάξεις, καθώς και περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίων πολεοδομικών μελετών και σχεδίων πόλεως που για οποιονδήποτε λόγο δεν εγκρίθηκαν μέχρι σήμερα.

Στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες θα προσδιοριστούν και θα διαγραμμιστούν με βάση τις παλαιότερες (τουλάχιστον του 1960) και τις πλέον πρόσφατες αεροφωτογραφίες, θα αναστέλλεται για διάστημα μέχρι τρία έτη (δύο χρόνια συν ένα ακόμη έτος αν συντρέχει κάποιος σημαντικός λόγος) η έκδοση ή η αναθεώρηση οικοδομικών αδειών και παράλληλα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλουν αντιρρήσεις κατά τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.

Ο Δήμος όπου ανήκει η περιοχή του οικισμού οφείλει εντός εννέα μηνών από την ανάρτηση του δασικού χάρτη να συντάξει και να υποβάλει πλήρη έκθεση με τις υφιστάμενες χρήσεις, τον χρόνο μεταβολής της δασικής μορφής και τις διοικητικές πράξεις βάσει των οποίων επήλθε η συγκεκριμένη μεταβολή και οι οποίες δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις εν λόγω περιοχές οφείλουν να προσκομίσουν στο Δήμο εντός τριμήνου από την ανάρτηση του δασικού χάρτη κάθε αποδεικτικό στοιχείο που διαθέτουν προκειμένου να βοηθήσουν στη σύνταξη αυτών των εκθέσεων.

Μετά από μελέτη της έκθεσης από τις αρμόδιες αρχές και εφόσον διαπιστωθεί η αλλαγή του δασικού χαρακτήρα της περιοχής, η συγκεκριμένη ζώνη εξαιρείται από τον δασικό χάρτη και πολεοδομείται με Προεδρικό Διάταγμα ή εφόσον πρόκειται για οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων εκδίδεται πράξη οριοθέτησης με βάση τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τμήματα των οικισμών αυτών που δεν έχουν χτιστεί χαρακτηρίζονται ως άλση και πάρκα ή δομούνται με ειδικούς όρους και περιορισμούς. Σημειώνεται, επίσης, πως μέχρι την ανάρτηση του δασικού χάρτη η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών ή αδειών επέκτασης επιτρέπεται μόνο αν το Δασαρχείο βεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας της περιοχής του έργου δεν είναι δασικός.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...