Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ρωσία: Ελεύθερος με εγγύηση και ο τελευταίος ακτιβιστής της Greenpeace

Στα 45.000 ευρώ ορίστηκε η εγγύηση - Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου ύστερα από tweet της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης 


Με εγγύση ύψους 45.000 ευρώ αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον Αυστραλό Κόλιν Ράσελ, το τελευταίο προφυλακισμένο μέλος του πληρώματος του πλοίου της Greenpeace, που αναχαιτίσθηκε από τους Ρώσους στην Αρκτική.


Συγκεκριμένα, η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου να απελευθερώσει με εγγύηση τον Αυστραλό Κόλιν Ράσελ, ο οποίος ήταν το τελευταίο προφυλακισμένο μέλος του πληρώματος του πλοίου της Greenpeace που αναχαιτίσθηκε από τους Ρώσους στην Αρκτική, ανακοίνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

«Εξαιρετική είδηση! Ο Αυστραλός Κόλιν Ράσελ απελευθερώθηκε με εγγύηση», έγραψε η Greenpeace στο Twitter.

Το δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης όρισε ως εγγύηση τα 2 εκατoμμύρια ρούβλια (45.000 ευρώ), όπως είχε κάνει και για τα 29 άλλα μέλη του πληρώματος που έχουν ήδη απελευθερωθεί.

«Η Greenpeace International ελπίζει να πληρώσει εντός της ημέρας την εγγύηση ώστε ο Κόλιν να αποφυλακισθεί πριν από το Σαββατοκύριακο», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ο Κόλιν Ράσελ, ο οποίος κρατείται για 71η ημέρα, ήταν ο μόνος ακτιβιστής από τα 30 μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise που δεν είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση πρωτοδίκως. Ήταν ο πρώτος που είχε εμφανισθεί ενώπιον δικαστηρίου στις 18 Νοεμβρίου και η προφυλάκισή του είχε παραταθεί τότε για τρεις μήνες, ώς τις 24 Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά, έτερο δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης είχε απελευθερώσει με εγγύηση τη Ρωσίδα Γεκατερίνα Ζάσπα, γιατρό στο πλοίο της Greenpeace, μια απόφαση που στη συνέχεια εφαρμόσθηκε για όλους τους άλλους κρατουμένους.

Οι υπόλοιποι 29 ακτιβιστές έχουν βγει άπαντες από τη φυλακή, αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Τα 30 μέλη του πληρώματος του πλοίου, μεταξύ των οποίων ήταν 26 ξένοι, συνελήφθησαν το Σεπτέμβριο έπειτα από δράση με στόχο μια πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom στην Αρκτική, με την οποία ήθελαν να καταγγείλουν τους κινδύνους από την εξόρυξη υδρογονανθράκων σ' αυτή την εκτεταμένη περιοχή με τα ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...