Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πρόστιμο 1 εκ. δολάρια σε όμιλο αιολικών για το θάνατο αετών

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει το νόμο, ο οποίος προστατεύει τα πτηνά από τις ανεμογεννήτριες των αιολικών πάρκων.


Πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει, στο πλαίσιο συμβιβασμού, μεγάλος αμερικανικός όμιλος αιολικής ενέργειας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το θάνατο 14 χρυσαετών, τα τελευταία τρία χρόνια, σε δύο αιολικά πάρκα, στο Γουαϊόμινγκ.


Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει το νόμο, ο οποίος προστατεύει τα πτηνά από τις ανεμογεννήτριες των αιολικών πάρκων. Εκτός από τους 14 χρυσαετούς, η Duke Energy Renewables ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο άλλων 149 πτηνών στα αιολικά της πάρκα. Τα χρήματα από το πρόστιμο θα διοχετευθούν σε υπηρεσίες για την προστασία της άγριας ζωής.

«Σε αυτή τη συμφωνία, η Duke Energy Renewables αναγνωρίζει ότι κατασκεύασε αυτά τα έργα αιολικής ενέργειας με τρόπο τέτοιο που γνώριζε από νωρίτερα ότι θα προκαλούσαν πιθανότατα τους θανάτους πτηνών», αναφέρει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή ο Ρόμπερτ Ντρέχερ, βοηθός γενικός εισαγγελέας στο τμήμα περιβάλλοντος και φυσικών πόρων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγους μήνες, αιολικά πάρκα σε 10 αμερικανικές πολιτείες έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 67 χρυσαετών και αμερικανικών αετών από το 2008. Τα πτηνά συχνά δεν κοιτάζουν μπροστά τους καθώς αναζητούν το θήραμά τους, με αποτέλεσμα να προσκρούουν σε ανεμογεννήτριες ή να βρίσκονται ξαφνικά μέσα στη δίνη που δημιουργούν τα πτερύγιά τους.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τις επιπτώσεις των αιολικών μας πάρκων στους χρυσαετούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Duke Γκρεγκ Γουλφ. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τα οφέλη της αιολικής ενέργειας με τον πλέον υπεύθυνο περιβαλλοντικά τρόπο».

Το 2009, η Exxon Mobil συμφώνησε να πληρώσει 600 χιλιάδες δολάρια για το θάνατο 85 πτηνών σε πέντε πολιτείες, ενώ η BP κατέβαλε πρόστιμο ύψους 100 εκατομμυρίων για τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, το 2010, σε μεταναστευτικά πτηνά. Μέχρι σήμερα όμως, καμία εταιρεία του κλάδου των αιολικών δεν είχε διωχθεί για το θάνατο προστατευόμενων πτηνών, παρά το γεγονός ότι κάθε περιστατικό συνιστά παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Ναυτεμπορική

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...