Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Χωρίς διακοπή η κοπή δέντρων στις Σκουριές


Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ enet.gr


Εκμεταλλευόμενη την ύφεση των αντιδράσεων λόγω τουριστι-κής περιόδου, η Eldorado Gold συνέχισε το καταστροφικό της έργο, παρά την αναστολή δραστηριοτήτων που είχε εξαγγελθεί


Μόνο στις ανακοινώσεις έμεινε η αναστολή των δραστηριοτήτων της Eldo-rado Gold έως το 2016. Οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού υποστηρίζουν ότι όλο το καλοκαίρι τα μηχανήματα της εταιρείας συνέχιζαν χωρίς διακοπή την κοπή δέντρων μέσα στο δάσος των Σκουριών και τη διάνοιξη δρόμων.

«Η αναστολή των εργασιών ήταν μια κομπίνα για να καθησυχάσουν τους μετόχους της εταιρείας ότι δεν θα μειωθούν τα κέρδη τους από τη μείωση της χρηματιστηριακής τιμής του χρυσού», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου. «Αντίθετα, η καταστροφή του δάσους συνεχίζεται χωρίς καμία διακοπή», τονίζει. Λόγω του καλοκαιριού και της τουριστικής κίνησης, οι κάτοικοι ανέστειλαν τις αντιδράσεις τους για να μην πληγεί από τις επεμβάσεις της Αστυνομίας η δραστηριότητα των επιχειρήσεων της περιοχής που ασχολούνται με τον τουρισμό. «Στο διάστημα αυτό», προσθέτει ο Τ. Παπαγεωργίου, «το καταστροφικό έργο της Eldorado Gold μέσα στο δάσος συνεχίστηκε αδιάκοπα».

Ο ίδιος κατέθεσε αναφορά στις εισαγγελικές Αρχές, με την οποία καταγγέλλει ότι επικίνδυνα τοξικά συμπυκνώματα, που εμπίπτουν στην ευρωπαϊκή οδηγία Seveso 2, εναποτίθενται χωρίς καμία προφύλαξη σε ανοιχτούς χώρους των εγκαταστάσεων της εταιρείας, στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.

Την ίδια στιγμή, για να συγκεντρωθούν τα ίδια τοξικά σε κλειστή αποθήκη στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, ώστε να σταλούν με πλοία στη Κίνα από το λιμάνι της πόλης, η Eldorado Gold καλείται να τηρήσει σειρά μέτρων προφύλαξης και όρων προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Με την αναφορά προς τις εισαγγελικές και όλες τις αρμόδιες Αρχές ζητείται η διερεύνηση τυχόν παρανομιών που συντελούνται, προκειμένου να προστατευθούν η δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον και να επιβληθούν στους υπευθύνους οι ανάλογες ποινές.

Εν τω μεταξύ, κάτοικοι του Νεοχωρίου Χαλκιδικής, στους οποίους ο δήμαρχος Αριστοτέλη ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το νερό του χωριού έχει αρσενικό και τους σύστησε να μην το πίνουν, ζητούν εξηγήσεις και ενημέρωση για τα αίτια εμφάνισης αρσενικού στο νερό. Ζητούν επίσης να διερευνηθεί αν σχετίζονται οι γεωτρήσεις που έκανε και συνεχίζει να εκμεταλλεύεται η Eldorado Gold, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το χωριό, με την εμφάνιση υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού στο πόσιμο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...