Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Αλεξανδρούπολη: Η γεωθερμία φέρνει τηλεθέρμανση

Ολοκληρώθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου οι τελικές αντλήσεις – μετρήσεις για τον έλεγχο των δυνατοτήτων μέρος του βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου Αριστείνου από το Δήμο Αλεξανδρούπολης.


Σημειώνεται ότι από το Φεβρουάριο του 2013, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που απέκτησε το δικαίωμα κυριότητας και εκμετάλλευσης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου της περιοχής του, συνολικής έκτασης 20 τετρ. χιλιομέτρων, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, έπειτα από ανάδειξή του σε διεθνή διαγωνισμό.

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σταγεωθερμικά ρευστά πιστοποιήθηκαν, ώστε πλέον να μπορεί να τεκμηριωθεί και στην πράξη το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο περιλαμβάνει:

α) την κατασκευή δικτύων τηλεθέρμανσης για δημοτικά και δημόσια κτίρια, σχολεία, καθώς και για το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης, δύο θερμοκηπιακές μονάδες βιολογικών κηπευτικών και μία θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας μικροφυκών (σπιρουλίνα).

β) δημιουργία της Πράσινης Αγροτικής Κοινότητας Δωρικού (Πράσινο Χωριό), με σκοπό την πλήρη τηλεθέρμανσή της. Κατατέθηκε σε πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ και βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ.

γ) δίκτυα τηλεθέρμανσης για 6.000 νοικοκυριά στο πλαίσιο των δράσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο των Δημάρχων για δέσμευση στην Τοπική Βιώσιμη Ενέργεια (www.eumayors.eu/index_el.html).

Όπως επισημαίνει η δημοτική αρχή πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτιωμένη οικονομική ανταγωνιστικότητα, ενώ θα παίξει καθοριστικό ρόλο για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, για υγιέστερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής. Παράλληλα, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γιάννη Φαλέκα, απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι και άλλες επενδυτικές δράσεις, δημοτικές και ιδιωτικές, σε οικισμούς του Δήμου, εντός και πλησίον του Γεωθερμικού Πεδίου.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...